Nebojte sa túto kráľovnú jarnej sezóny pridať do šalátov, ľahkých polievok alebo do omáčok. Zíde sa vám pri príprave guacamole, tzatzikov či paradajkovej salsy. Skvele ladí s pečenou zeleninou aj s vajíčkami, no väčšina z nás si ju aj tak najradšej vychutnáva čerstvo nakrájanú na maslovom chlebíku.
Nebojte sa túto kráľovnú jarnej sezóny pridať do šalátov, ľahkých polievok alebo do omáčok. Zíde sa vám pri príprave guacamole, tzatzikov či paradajkovej salsy. Skvele ladí s pečenou zeleninou aj s vajíčkami, no väčšina z nás si ju aj tak najradšej vychutnáva čerstvo nakrájanú na maslovom chlebíku.
Ak ste boli v týchto dňoch na nákupoch, možno ste si všimli, že v oddelení ovocia a zeleniny pribudli úhľadne poukladané zväzky jarnej cibuľky priamo od lokálnych slovenských pestovateľov. Dlho sa tam neohrejú, my Slováci túto sviežu jarnú zeleninku jednoducho milujeme. Nie je to iba jej skvelou chuťou a vysokým obsahom vitamínov, svoju úlohu zohráva aj určitá nostalgia z detstva. Po dlhej zime totiž práve jarná cibuľka patrila medzi prvé čerstvé plodiny, ktoré sa u nás dali kúpiť.
Vedeli ste, že jej zber dodnes prebieha ručne? Domáci pestovatelia tak majú nielen plné polia, ale aj plné ruky práce. Každú stonku treba očistiť, umyť, vytriediť a zviazať do zväzku. Aby ste si domov odnášali tie najčerstvejšie kúsky, v každej Kaufland predajni počas slovenskej sezóny kúpite zväzky jarnej cibuľky už druhý deň po jej zozbieraní.
Chcete, aby vám jarná cibuľka vydržala chutná a chrumkavá čo najdlhšie? Skúste ju zabaliť do navlhčenej utierky. Skladujte ju v chladničke v priehradke na zeleninu, predĺžite jej životnosť o niekoľko dní. Na rozdiel od klasickej cibule nemá jarná cibuľka šupku, preto rýchlejšie uschne.
Skúsení pestovatelia si okrem pôvodu všímajú tiež farebnosť cibuľky. Stonka by mala mať prirodzene sýtu farbu bez hnedých či tmavých miest, bielej časti zase nesmie chýbať lesk. Ani po jemnom zatlačení sa šupka nesmie poškodiť, príliš ju preto neohýbajte. Zažltnuté, zvädnuté alebo uschnuté konce naopak naznačujú, že cibuľka je staršia.
Nakupovať lokálne a sezónne plodiny je vždy dobrý nápad. Kaufland si to uvedomuje už roky, viac ako polovica ovocia a zeleniny pod jeho strechou, ktoré sa dajú dopestovať v lokálnych podmienkach, pochádza zo Slovenska. Dozreté v správnom čase nielen lepšie chutia, ale sú aj výživnejšie a cenovo výhodné. Nezmeškajte tohtoročnú jarnú slovenskú sezónu, okrem cibuľky vás čakajú aj kaleráby, reďkovky, paradajky či špargľa.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste