NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Mrví sa vám cesto na vianočné koláče? Kľúčom k úspechu je správny pomer surovín.
Mrví sa vám cesto na vianočné koláče? Kľúčom k úspechu je správny pomer surovín.
Recept Mrví sa vám cesto na vianočné koláče? Kľúčom k úspechu je správny pomer surovín.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Cesto na medovníky, linecké koláče alebo iné vianočné pečivo musí byť dostatočne pevné, aby ste ho mohli vyvaľkať, natlačiť do formičiek alebo z neho vytvarovať guľôčky. Čo však robiť, keď sa mrví a kvôli čomu sa tak deje?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.12.2024

Mrví sa vám cesto na vianočné koláče? Kľúčom k úspechu je správny pomer surovín.

Cesto na medovníky, linecké koláče alebo iné vianočné pečivo musí byť dostatočne pevné, aby ste ho mohli vyvaľkať, natlačiť do formičiek alebo z neho vytvarovať guľôčky. Čo však robiť, keď sa mrví a kvôli čomu sa tak deje?

Čo spôsobuje mrvenie cesta?

Dôvodov mrvenia cesta je hneď niekoľko:

  • Nesprávny pomer surovín – najčastejšia príčina, prečo sa cesto mrví. Pri pečení vianočných koláčov používajte len overené recepty, ktoré vám zaručia tie najlepšie výsledky.
  • Nekvalitné suroviny – pri nákupe surovín na vianočné koláče zbytočne nešetrite. Nekvalitná múka s nízkym obsahom lepku či lacný tuk môžu spôsobiť, že sa cesto dobre nespojí a počas miesenia alebo vaľkania sa bude drobiť.
  • Nevhodná príprava – ponáhľate sa a pečeniu nevenujete dostatok času a pozornosti? Aj napriek tomu, že mnohé cestá na vianočné koláče sú hotové za veľmi krátky čas, vyžadujú si dôkladný prístup. Uistite sa, že ste cesto dobre premiesili a v mise alebo na pracovnej doske nič nezostalo.
  • Nesprávna teplota surovín – všetky suroviny na vianočné koláče musia ma izbovú teplotu. Vďaka tomu sa bez problémov spoja.

Príprava receptu Mrví sa vám cesto na vianočné koláče? Kľúčom k úspechu je správny pomer surovín., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Čo robiť, aby sa cesto nemrvilo?

Proti mrveniu cesta môžete zabojovať týmito tipmi:

  • Prilejte tekutinu – cesto sa často mrví, pretože je veľmi suché. Prilejte doň preto o trochu viac tekutiny, ktorú ste používali na jeho prípravu. Napríklad v prípade medovníčkov to môže byť med.
  • Pridajte tuk – platí tu to isté čo pri tekutine. Cesto mnohokrát nechce držať, pretože sa v ňom nenachádza dostatok tuku. Postupne doň preto pridajte maslo, Heru alebo masť.
  • Cesto dobre premieste – na to, aby sa jednotlivé suroviny spojili a držali, ich musíte dobre premiesiť. Dávajte si ale pozor. Cestá na vianočné koláče nemôžete miesiť príliš dlho, pretože by sa v nich mohol roztopiť použitý tuk. Pracujte preto svižne.
  • Nakupujte kvalitné suroviny – v neposlednom rade nezabúdajte na kvalitné suroviny, ktoré zaistia polovicu úspechu. V obchodoch vyberajte múku, cukor a ďalšie ingrediencie, ktoré používate aj bežne počas roka a máte ich otestované.

Správny pomer surovín na obľúbené vianočné koláče

Ak si chcete byť istí, že sa vám vianočné koláče podaria a cesto sa nebude drobiť, držte sa overených postupov a receptov.

Na to najlepšie linecké cesto, ktoré sa netrhá a nelepí, používajte pomer 3:2:1. To znamená, že na 300 g múky použijete 200 g masla (alebo iného tuku) a 100 g cukru.

Podobný pomer platí pri vanilkových rožkoch. Na ich prípravu budete potrebovať 3 diely múky a 2 diely masla, pričom cukor spravidla upravujete podľa svojich potrieb.

Pri medvedích labkách nie je určený presný pomer múky a masla. Ich množstvo sa odvíja od receptu. Spravidla sa však stretnete s 300 g múky a 150 až 200 g tuku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár