Cesto na medovníky, linecké koláče alebo iné vianočné pečivo musí byť dostatočne pevné, aby ste ho mohli vyvaľkať, natlačiť do formičiek alebo z neho vytvarovať guľôčky. Čo však robiť, keď sa mrví a kvôli čomu sa tak deje?
Cesto na medovníky, linecké koláče alebo iné vianočné pečivo musí byť dostatočne pevné, aby ste ho mohli vyvaľkať, natlačiť do formičiek alebo z neho vytvarovať guľôčky. Čo však robiť, keď sa mrví a kvôli čomu sa tak deje?
Dôvodov mrvenia cesta je hneď niekoľko:
Zdroj: Unsplash.com
Proti mrveniu cesta môžete zabojovať týmito tipmi:
Ak si chcete byť istí, že sa vám vianočné koláče podaria a cesto sa nebude drobiť, držte sa overených postupov a receptov.
Na to najlepšie linecké cesto, ktoré sa netrhá a nelepí, používajte pomer 3:2:1. To znamená, že na 300 g múky použijete 200 g masla (alebo iného tuku) a 100 g cukru.
Podobný pomer platí pri vanilkových rožkoch. Na ich prípravu budete potrebovať 3 diely múky a 2 diely masla, pričom cukor spravidla upravujete podľa svojich potrieb.
Pri medvedích labkách nie je určený presný pomer múky a masla. Ich množstvo sa odvíja od receptu. Spravidla sa však stretnete s 300 g múky a 150 až 200 g tuku.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste