Tuk je jednou z hlavných ingrediencií väčšiny vianočných koláčov. Dodáva im jemnosť a spája ostatné suché suroviny. Pri pečení si pritom môžete vybrať z viacerých druhov tuku – maslo, margarín, olej alebo masť. Ktorá z alternatív je najlepšia a do ktorých receptov sa hodí?
Tuk je jednou z hlavných ingrediencií väčšiny vianočných koláčov. Dodáva im jemnosť a spája ostatné suché suroviny. Pri pečení si pritom môžete vybrať z viacerých druhov tuku – maslo, margarín, olej alebo masť. Ktorá z alternatív je najlepšia a do ktorých receptov sa hodí?
Maslo sa pri pečení vianočných koláčov používa najviac. Dôvodov je hneď niekoľko:
Problém s maslom je ten, že je veľmi drahé. Prípravu na vianočné sviatky vám tak môže predražiť. Mnohí preto hľadajú recepty na koláče, do ktorých vôbec nejde, prípadne sa ho snažia nahradiť inými alternatívami, ako je napríklad margarín, olej či masť.
Margarín je rastlinný tuk, ktorý má v kuchyni široké použitie. Keď sa ho teda rozhodnete použiť na prípravu vianočných koláčov, dávajte si pozor, aby ste siahli po správnom. Niektoré produkty sú totižto určené len na natieranie chleba (napríklad Rama), iné zas na prípravu poliev (Cera).
Ak chcete margarínom nahradiť maslo, uistite sa, že má minimálne 70 % tuku a je určený na pečenie. V tomto smere je populárnym produktom v obchodoch Hera.
Margarín je charakteristický tým, že je neutrálny, takže nijakým spôsobom neovplyvňuje výslednú chuť koláčov. Vie ale zaručiť, že ich cesto bude jemné, krehké a príjemne nadýchané.
Myslite však na to, že margarín má odlišné zloženie ako maslo. Cestá, ktoré z neho urobíte, sú spravidla o niečo mäkšie. Práve preto je ideálne vložiť ich pred vyvaľkaním alebo ďalším spracovaním do chladničky. Takto si zaistíte, že sa s nimi bude dobre pracovať aj bez toho, aby ste ich neustále podsypávali múkou, čo by neskôr mohlo viesť k mrveniu alebo trhaniu.
TIP: Ak doma nemáte potrebné množstvo masla alebo margarínu, tuky môžete navzájom pokojne skombinovať.
Ďalšou alternatívou masla je olej. Tým, že je však v tekutom skupenstve, sa nedá použiť vždy. Vhodný je skôr do koláčov určených na pečenie v plechu alebo vo forme, ako sú napríklad bábovky, muffiny, sladké chlebíky alebo perníky.
Slnečnicový a repkový olej má spravidla neutrálnu chuť, ktorú vo výslednom koláči takmer necítiť. Ak by ste ale chceli recept mierne vylepšiť, môžete použiť napríklad kokosový alebo arašidový olej.
Olej následne viete použiť aj pri príprave rôznych polev, najmä tej čokoládovej. Okrem toho, že zabráni, aby sa čokoláda pripiekla a zhorela, zaistí taktiež krásny lesklý finiš.
Naše staré mamy ju používali na prípravu mnohých vianočných koláčov. Dnes sa v kuchyniach využíva menej, no to neznamená, že ňou nemôžete nahradiť drahé maslo. Práve naopak. Cestá budú vďaka nej krehké a jemné.
Jediným mínusom je len skutočnosť, že rovnako ako olej alebo margarín, ani masť nemá bohatú smotanovú chuť charakteristickú pre maslo. A tá môže v niektorých koláčoch chýbať.
Pripravujete vianočné koláče s jemnými maslovými alebo pudingovými krémami? Ak chcete, aby chutili čo najlepšie, použite maslo. To sa postará o výraznú a bohatú chuť a jemnú štruktúru.
V prípade, že sa predsa len rozhodnete použiť margarín, hľadajte na trhu typ určený priamo na krémy. Ten má zvyčajne jemnú maslovú príchuť, vďaka ktorej si mnohí ani len nevšimnú, že ste nepoužili skutočné maslo.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste