Cuketová sezóna je v plnom prúde. Či už jej máte veľa v záhrade alebo ste si ju kúpili v obchode, možností, ako ju spracovať, sú desiatky. Cuketové cestoviny, plnené cukety alebo cuketový quiche sú len zlomkom z rýchlych a jednoduchých receptov, ktoré si určite zamilujete. Dávajte si však pozor. Aj napriek tomu, že cuketa má nespočetne veľa zdravotných výhod, môže byť toxická.
Cuketová sezóna je v plnom prúde. Či už jej máte veľa v záhrade alebo ste si ju kúpili v obchode, možností, ako ju spracovať, sú desiatky. Cuketové cestoviny, plnené cukety alebo cuketový quiche sú len zlomkom z rýchlych a jednoduchých receptov, ktoré si určite zamilujete. Dávajte si však pozor. Aj napriek tomu, že cuketa má nespočetne veľa zdravotných výhod, môže byť toxická.
Cuketa je známa neutrálnou chuťou, vďaka čomu ju môžete pridať do slaných aj sladkých receptov. Občas sa však stáva, že po tom, ako ju pripravíte, zacítite mierne horkastý podtón. Prečo je tomu tak?
Dôvodom horkého podtónu sú toxické zložky s názvom kukurbitacíny. Tie bývali v minulosti bežnou súčasťou nielen cukiet, ale aj mnohých iných druhov zeleniny, ako je napríklad baklažán alebo tekvica. Vďaka rokom šľachtenia sa nám ale podarilo zbaviť sa ich, vďaka čomu nie sú plody zdraviu škodlivé a môžete ich bez problémov konzumovať.
Aj napriek dôkladnému šľachteniu sa občas stane, že kukurbitacíny sa v cukete objavia. Zvyčajne je to kvôli externým podmienkam, napríklad nesprávnemu spôsobu pestovania.
Zdroj: Unsplash.com
Jeden dôvod – nesprávne podmienky na pestovanie – sme už uviedli. Horkosť ďalej spôsobuje aj:
Cuketa obsahujúca kukurbitacíny je nebezpečná pre zdravie. V menších dávkach spôsobuje tráviace problémy a bolesti žalúdka. Pri veľmi veľkých dávkach dokáže ohroziť aj život.
Najlepšie preto spravíte, keď cuketu, ktorá má aj mierny náznak horkosti, vyhodíte a na prípravu obeda alebo večere použijete inú.
Ak máte chutnú cuketu, ktorá je bez horkého podtónu, môžete sa pustiť do jej spracovania. Neviete, čo by ste z nej urobili? Inšpirujte sa našimi overenými receptami.
1. Cuketové lasagne so syrom, vajíčkom a morčacou šunkou
Pečený cuketový sendvič so syrom, vajíčkom a morčacou šunkou. Mňamka!
2. Vynikajúci hrnčekový recept na cuketový perník
Vynikajúci hrnčekový recept na cuketový perník. Už som robila veľa koláčikov z cukety, ale tento je zaručene najlepší. Ak máte radi perníky, tak určite si pochutnáte aj vy. Jemný, mäkký a nadýchaný. Kto by to bol povedal, že z cukety vieme upiecť aj také dezerty. Na vrchu rozpustená čokoláda a kto nevie, že tento koláčik má v sebe aj cuketu, vôbec to nebude poznať. Autor: Mineralka
3. Cukeťák podľa Nadi
Je to mňamka, robievam už dlho. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Cuketové guľky so syrom
Tak toto je skutočne vynikajúci recept na cuketové vyprážané guličky. Síce nezdravé, ale veľmi chutné.
5. Najchutnejšia cuketa celej sezóny, obalená v dokonalom cestíčku - nepotrebujete ani prílohu!
Fantastické cuketové kolieska, ktoré sú hitom tejto letnej sezóny. Lahodná chuť cesnaku, cuketa jemná ako pierko a dresing z kyslej smotany s kôprom. Určite vyskúšajte aj vy.
6. Zapečená cuketa so smotanovou omáčkou
Cuketa zapečená s maslom, smotanou, vajíčkom, cesnakom a korením. Rýchle, jemné a lahodné zároveň!
7. Chrumkavé chipsy z cukety
Vynikajúce chrumkavé chipsy. Sú zdravšie a s lahodnejšiou chuťou. Ak máte radi cuketu, určite ich vyskúšajte.
8. Cuketové kolieska s cesnakom a kyslou smotanou zapečené v rúre
Ak ste sa dali na zdravú stravu alebo vám veľmi chutí cuketa, tak vyskúšajte tieto chutné cuketové kolieska s príchuťou cesnaku a kyslej smotany. Syr nesmie chýbať, preto zvoľte výraznejší, napríklad parmezán. Cuketová sezóna je v plnom prúde, tak určite vyskúšajte. Zelená, žltá alebo tigrovaná cuketa, každá jedna sa hodí.
9. Bezkonkurenčná cuketová nátierka s cesnakom
Teraz v lete je pomerne veľa grilovaček a preto sa žiada na stôl položiť niečo exkluzívneho. Jeden vynikajúci recept mám v zálohe aj ja. Nikto nevedel identifikovať cuketu v nátierke a aj tak chutila každému. Skúste aj vy.
10. Mäkučké rolky bez kysnutia, plnené šunkou, syrom a cuketou
Ak sa vám nechce nič vymýšľať a chcete rýchly a chutný obed, toto je super nápad. Mäkučké rolky bez kysnutia, plnené šunkou, syrom a cuketou. Plnku môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, fantázii sa medze nekladú.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste