Na trhu sa dnes predáva viacero druhov cukru. Najrozšírenejším je biely kryštálový, ktorý má univerzálne použitie. Po ňom nasleduje práškový a trstinový. Ďalej sa stretnete aj s rôznymi dodatočnými cukrami, ako je napríklad kokosový, ktoré sú charakteristické zaujímavou chuťou. Nie je to však len chuť. Jednotlivé typy cukrov ovplyvňujú aj štruktúru cesta, preto si pri pečení vianočných koláčov musíte dávať pozor, aký použijete.
Na trhu sa dnes predáva viacero druhov cukru. Najrozšírenejším je biely kryštálový, ktorý má univerzálne použitie. Po ňom nasleduje práškový a trstinový. Ďalej sa stretnete aj s rôznymi dodatočnými cukrami, ako je napríklad kokosový, ktoré sú charakteristické zaujímavou chuťou. Nie je to však len chuť. Jednotlivé typy cukrov ovplyvňujú aj štruktúru cesta, preto si pri pečení vianočných koláčov musíte dávať pozor, aký použijete.
Ako sme spomenuli, ide o najviac používaný cukor, ktorý sa nachádza na trhu. Je univerzálny a býva súčasťou mnohých dezertov, ktoré sa pečú počas roka. V receptoch na cestá, z ktorých sa robia vianočné koláčiky, sa však objavuje len zriedka.
Kryštálový cukor je charakteristický tým, že vytvára mierne chrumkavú textúru. Tým zaručuje, že výsledné cesto, resp. koláč bude mať pevnú štruktúru. Práve preto sa občas používa napríklad na prípravu tvrdších sušienok, ako sú zázvorníky, alebo do korpusov na krémové dezerty a rolády.
Zároveň kryštálový cukor môžete použiť aj na osladenie vianočného punču, domáceho vareného vína alebo iného horúceho nápoja.
A kam kryštálový cukor určite nepridávať?
Vyhnite sa jeho použitiu v krémoch, v ktorých by sa nemusel rozpustiť. Následne ho nepoužívajte ani pri pečení lineckých koláčikov, vanilkových rožkov a medovníkov.
TIP: Kryštálový cukor je výborný aj v prípade, že na Vianoce pripravujete chutné karamelizované orechy alebo ovocie.
Zdroj: Unsplash.com
Práškový cukor je ako stvorený na pečenie vianočných koláčikov. Používa sa v receptoch na linecké koláče, vanilkové rožky, medovníčky, parížske rožky, snehové pusinky aj medvedie labky. Tým, že má veľmi jemnú štruktúru, je výborný do maslových, pudingových či tvarohových krémov a orechových plniek.
Plusom práškového cukru je taktiež to, že ním môžete dekorovať svoje vianočné pečivo. Tradične sa v ňom obaľujú vanilkové rožky a medvedie labky.
Na druhej strane, práškový cukor nie je ideálny do nápojov alebo do receptov, kde skutočne potrebujete chrumkavú štruktúru kryštálikov.
V rámci textúry sa podobá na kryštálový cukor, no na rozdiel od neho má mierny karamelový podtón. Ten dokáže zjemniť mnohé cestá aj krémy. Dávajte si naň ale pozor, pretože veľmi dobre udržuje vlhkosť, kvôli čomu je cesto mäkšie a môže sa viac lepiť. Pridávanie väčšieho množstva múky však vedie k tomu, že výsledné koláčiky budú tvrdé.
Ak je cesto s trstinovým cukrom lepkavé, dajte ho aspoň na hodinu do chladničky. Potom ho vytiahnite a rovno vyvaľkajte. Zbytočne ho už nemieste. Čím dlhšie s ním totižto budete pracovať, tým viac tepla doň dostanete, kvôli čomu sa bude zas lepiť.
Trstinový cukor môžete na Vianoce použiť napríklad pri pečení perníkov, rolád alebo brownies.
Kokosový cukor je o niečo menej sladký ako predošlé druhy, pričom má zaujímavú exotickú príchuť. Tá si výborne rozumie najmä s vanilkou, preto je ako stvorený do vanilkových rožkov. Jeho plusom je tiež to, že ide o zdravšiu alternatívu cukru, takže si ním môžete pripraviť fit verzie sladkostí.
Kokosový cukor však určite nepoužívajte pri príprave snehových pusiniek alebo bielych krémov či poliev. Je tmavý, takže by ich mohol zafarbiť a má hrubšie kryštáliky, kvôli čomu sa nemusí dobre vyšľahať.
Okrem cukru sa do vianočných koláčov pridávajú aj tekuté sladidlá, ako sú napríklad med alebo javorový sirup. Oba majú veľmi podobnú štruktúru a výraznú chuť. Najlepšie sa hodia do medovníkov, perníkov na plech alebo koláčov, ktoré sú vo všeobecnosti mokrejšie.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste