NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Medovníky Krásne a chutné medovníky? Toto sú najčastejšie chyby pri zdobení, na ktoré si treba dať pozor.
Krásne a chutné medovníky? Toto sú najčastejšie chyby pri zdobení, na ktoré si treba dať pozor.
Recept Krásne a chutné medovníky? Toto sú najčastejšie chyby pri zdobení, na ktoré si treba dať pozor.
Foto: Depositphotos.com

Posledné dni pred Vianocami sú zvyčajne určené na zdobenie medovníkov, zlepovanie lineckých koláčikov a ďalšie menšie detaily, ktoré výsledné koláče vyladia k dokonalosti. Ak už máte pripravené bielky a plánujete sa pustiť do skrášľovania voňavých a mäkkých medovníčkov, dávajte si pozor na tieto chyby. Výsledné vianočné pečivo by mohli veľmi jednoducho pokaziť.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.12.2024

Krásne a chutné medovníky? Toto sú najčastejšie chyby pri zdobení, na ktoré si treba dať pozor.

Posledné dni pred Vianocami sú zvyčajne určené na zdobenie medovníkov, zlepovanie lineckých koláčikov a ďalšie menšie detaily, ktoré výsledné koláče vyladia k dokonalosti. Ak už máte pripravené bielky a plánujete sa pustiť do skrášľovania voňavých a mäkkých medovníčkov, dávajte si pozor na tieto chyby. Výsledné vianočné pečivo by mohli veľmi jednoducho pokaziť.

Príliš hustá alebo riedka poleva

Ak chcete, aby sa vám s polevou z bielkov dobre pracovalo, nesmie byť príliš riedka ani hustá. Pri jej príprave dbajte preto na správny pomer surovín. To vám zaistí, že výsledná zmes bude mať dokonalú konzistenciu, ktorá nebude z koláčov tiecť, no taktiež pôjde z vrecka dobre von.

Najlepšia kombinácia na dobrú polevu je 1 bielok a 150 g práškového cukru. Ak by bola poleva stále riedka (môže sa tak stať, keď je vajíčko väčšie), postupne po lyžiciach pridávajte ďalší cukor.

TIP: Medovníčky môže pokaziť aj nedostatočne vyšľahaná poleva. Pred jej použitím sa preto uistite, že je pevná a na spodku misy nezostal žiadny tekutý bielok.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Ihneď mäkké medovníky
Ihneď mäkké medovníky

Medovníky nechajte pár dní odležať

Medovníky nikdy nezdobte hneď po upečení. Okrem toho, že sú horúce a poleva by sa na nich roztopila, potrebujú koláče aspoň pár dní na odležanie, zmäknutie a na to, aby sa prepojili ich chute.

Po tom, ako medovníčky upečiete, nechajte ich vychladnúť na kuchynskej linke a následne ich dajte do uzatvárateľnej nádoby. Ak by boli tvrdé, pridajte k nim kúsok chleba alebo jablko. Vhodná je dokonca aj citrónová kôra, ktorá podporí ich chuť.

Následne pár dní počkajte, medovníčky skontrolujte a keď budú mäkké a dobré, môžete sa pustiť do ich zdobenia a skrášľovania.

Príprava receptu Krásne a chutné medovníky? Toto sú najčastejšie chyby pri zdobení, na ktoré si treba dať pozor., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Začnite s jednoduchými tvarmi

Prepracované medovníky s komplikovanými vzormi sú síce krásne, no pre začiatočníkov nereálne. Ak so zdobením nemáte žiadne alebo len minimálne skúsenosti, začnite s jednoduchými tvarmi, ako sú bodky a čiarky. Neskôr, keď naberiete viac skúseností, môžete vyskúšať aj rôzne kvetinky, srdiečka, hviezdičky, vločky a podobne.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Mäkké vianočné perníčky
Mäkké vianočné perníčky

Veľký tlak na vrecúško

S cukrárskym vreckom pracujte jemne a opatrne. Na sneh nevytvárajte príliš veľký tlak, aby vám nevznikali hrubé a nerovnomerné čiary. Ak sneh z vrecúška nechce ísť von a nepracuje sa s ním dobre, je príliš hustý. Budete ho musieť urobiť znova, no tentokrát pridať buď viac bielkov, alebo menej cukru.

Práca vo veľmi teplom prostredí

Sneh sa v teple rýchlo topí, preto s ním pracujte hneď po vyšľahaní a ideálne ďalej od zdroja tepla, ako je radiátor, krb alebo rúra.

Na teplo myslite aj v rámci skladovania. Ak nechcete, aby sa poleva počas skladovania roztopila alebo stratila tvar, medovníky umiestnite na chladné, tmavé a suché miesto.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Zdobené medovníčky hneď mäkké
Zdobené medovníčky hneď mäkké

Poleve dajte čas na to, aby zaschla

Poleva potrebuje určitý čas na to, aby zaschla. Medovníky preto neukladajte hneď do dózy. Najlepšie spravíte, keď ich necháte zopár minút (spravidla stačí 15 až 20 minút) na kuchynskej linke. Následne ich prstom jemne skontrolujte. V prípade, že je poleva pevná a máte istotu, že sa neporuší, vianočné pečivo môžete dať do nádoby a uskladniť ho na chladnom mieste.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Lekvárové vianočné hviezdičky
Lekvárové vianočné hviezdičky

Nebojte sa experimentovať

Biela poleva vyzerá krásne, no čo tak trochu zaexperimentovať a medovníky mierne oživiť? Pridajte do nej trochu potravinárskeho farbiva a vianočné pečivo dekorujte červenými, modrými alebo zelenými vzormi, ktoré zaistia, že vaša slávnostná tabuľa bude vyzerať dokonale.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár