Posledné dni pred Vianocami sú zvyčajne určené na zdobenie medovníkov, zlepovanie lineckých koláčikov a ďalšie menšie detaily, ktoré výsledné koláče vyladia k dokonalosti. Ak už máte pripravené bielky a plánujete sa pustiť do skrášľovania voňavých a mäkkých medovníčkov, dávajte si pozor na tieto chyby. Výsledné vianočné pečivo by mohli veľmi jednoducho pokaziť.
Posledné dni pred Vianocami sú zvyčajne určené na zdobenie medovníkov, zlepovanie lineckých koláčikov a ďalšie menšie detaily, ktoré výsledné koláče vyladia k dokonalosti. Ak už máte pripravené bielky a plánujete sa pustiť do skrášľovania voňavých a mäkkých medovníčkov, dávajte si pozor na tieto chyby. Výsledné vianočné pečivo by mohli veľmi jednoducho pokaziť.
Ak chcete, aby sa vám s polevou z bielkov dobre pracovalo, nesmie byť príliš riedka ani hustá. Pri jej príprave dbajte preto na správny pomer surovín. To vám zaistí, že výsledná zmes bude mať dokonalú konzistenciu, ktorá nebude z koláčov tiecť, no taktiež pôjde z vrecka dobre von.
Najlepšia kombinácia na dobrú polevu je 1 bielok a 150 g práškového cukru. Ak by bola poleva stále riedka (môže sa tak stať, keď je vajíčko väčšie), postupne po lyžiciach pridávajte ďalší cukor.
TIP: Medovníčky môže pokaziť aj nedostatočne vyšľahaná poleva. Pred jej použitím sa preto uistite, že je pevná a na spodku misy nezostal žiadny tekutý bielok.
Medovníky nikdy nezdobte hneď po upečení. Okrem toho, že sú horúce a poleva by sa na nich roztopila, potrebujú koláče aspoň pár dní na odležanie, zmäknutie a na to, aby sa prepojili ich chute.
Po tom, ako medovníčky upečiete, nechajte ich vychladnúť na kuchynskej linke a následne ich dajte do uzatvárateľnej nádoby. Ak by boli tvrdé, pridajte k nim kúsok chleba alebo jablko. Vhodná je dokonca aj citrónová kôra, ktorá podporí ich chuť.
Následne pár dní počkajte, medovníčky skontrolujte a keď budú mäkké a dobré, môžete sa pustiť do ich zdobenia a skrášľovania.
Zdroj: Pexels.com
Prepracované medovníky s komplikovanými vzormi sú síce krásne, no pre začiatočníkov nereálne. Ak so zdobením nemáte žiadne alebo len minimálne skúsenosti, začnite s jednoduchými tvarmi, ako sú bodky a čiarky. Neskôr, keď naberiete viac skúseností, môžete vyskúšať aj rôzne kvetinky, srdiečka, hviezdičky, vločky a podobne.
S cukrárskym vreckom pracujte jemne a opatrne. Na sneh nevytvárajte príliš veľký tlak, aby vám nevznikali hrubé a nerovnomerné čiary. Ak sneh z vrecúška nechce ísť von a nepracuje sa s ním dobre, je príliš hustý. Budete ho musieť urobiť znova, no tentokrát pridať buď viac bielkov, alebo menej cukru.
Sneh sa v teple rýchlo topí, preto s ním pracujte hneď po vyšľahaní a ideálne ďalej od zdroja tepla, ako je radiátor, krb alebo rúra.
Na teplo myslite aj v rámci skladovania. Ak nechcete, aby sa poleva počas skladovania roztopila alebo stratila tvar, medovníky umiestnite na chladné, tmavé a suché miesto.
Poleva potrebuje určitý čas na to, aby zaschla. Medovníky preto neukladajte hneď do dózy. Najlepšie spravíte, keď ich necháte zopár minút (spravidla stačí 15 až 20 minút) na kuchynskej linke. Následne ich prstom jemne skontrolujte. V prípade, že je poleva pevná a máte istotu, že sa neporuší, vianočné pečivo môžete dať do nádoby a uskladniť ho na chladnom mieste.
Biela poleva vyzerá krásne, no čo tak trochu zaexperimentovať a medovníky mierne oživiť? Pridajte do nej trochu potravinárskeho farbiva a vianočné pečivo dekorujte červenými, modrými alebo zelenými vzormi, ktoré zaistia, že vaša slávnostná tabuľa bude vyzerať dokonale.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste