Sezóna špargle je v plnom prúde, preto nie je žiadnym prekvapením, ak sa vo vašej domácnosti objavuje čoraz viac. Špargľa má množstvo skvelých účinkov na zdravie, je chutná a dá sa spracovať na desiatky rôznych spôsobov. Mnohí si však po jej skonzumovaní všímajú jeden zaujímavý jav – výrazný zápach moču. Čo to spôsobuje a je to nebezpečné?
Sezóna špargle je v plnom prúde, preto nie je žiadnym prekvapením, ak sa vo vašej domácnosti objavuje čoraz viac. Špargľa má množstvo skvelých účinkov na zdravie, je chutná a dá sa spracovať na desiatky rôznych spôsobov. Mnohí si však po jej skonzumovaní všímajú jeden zaujímavý jav – výrazný zápach moču. Čo to spôsobuje a je to nebezpečné?
Silný zápach moču je bežným javom, s ktorým sa po konzumácii špargle stretne veľké množstvo ľudí. Spôsobuje ho rozklad viacerých zložiek, predovšetkým kyseliny asparágovej, ktorá je v špargli vo veľkom zastúpení.
Kyselina má po rozložení silný sírovitý zápach, ktorý môže prekvapiť nejedného človeka. Netreba sa však ničoho báť. Nie je vôbec nebezpečný. Ide o prirodzenú reakciu tela.
Zaujímavosťou je, že problém s nepríjemným zápachom nepostihuje úplne každého. Niektorí ľudia môžu jesť špargľu na pravidelnej báze a nepocítiť vôbec nič. Dôvod, prečo sa tak deje, nie je úplne jasný.
Odborníci však tvrdia, že je to s veľkou pravdepodobnosťou kvôli tomu, že určitej skupine ľudí chýba enzým, ktorý má na starosti rozklad kyseliny asparágovej a teda aj vznik zápachu.
Treba ale povedať, že je skupina vedcov, podľa ktorých zápach produkuje každý jeden človek, no len určité percento ho vie detegovať.
Zdroj: Unsplash.com
Silný a nepríjemný zápach sa môže objaviť už po 15 až 30 minútach od skonzumovania špargle, pričom to, ako dlho trvá, sa odvíja čisto od vášho organizmu a množstva skonzumovanej zeleniny. Spravidla to však nie je dlhšie ako zopár hodín.
Ak by ste si všimli, že zápach neodchádza alebo by ste mali iné vedľajšie účinky, spravíte dobre, keď vyhľadáte lekársku pomoc.
Špargľa nie je jediná, ktorá produkuje zápach. Okrem nej existuje aj veľa ďalších potravín, ktoré obsahujú sírne látky alebo rôzne zlúčeniny spôsobujúce nepríjemnú arómu. K nim patria:
V niektorých prípadoch môže byť problémom aj káva, ktorá obsahuje určité zlúčeniny vedúce k mierne kyslastému zápachu.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste