Obdobie fašiangov je často spojené s prípravou šišiek, fánok alebo zemiakových placiek, na ktoré sa používa veľké množstvo oleja. Ten zaručuje, že výsledný pokrm je chrumkavý, nadýchaný a chutný. Čo však robiť s olejom, ktorý vám zostane po vyprážaní? Možností je hneď niekoľko.
Obdobie fašiangov je často spojené s prípravou šišiek, fánok alebo zemiakových placiek, na ktoré sa používa veľké množstvo oleja. Ten zaručuje, že výsledný pokrm je chrumkavý, nadýchaný a chutný. Čo však robiť s olejom, ktorý vám zostane po vyprážaní? Možností je hneď niekoľko.
Prvým riešením, ktoré mnohým napadne, je vyliať použitý olej do drezu alebo toalety. A síce sa môže zdať, že ide o rýchly spôsob, ako sa ho zbaviť, ide aj o ten najhorší, ktorému by ste sa mali za každých okolností vyhýbať.
Prečo?
Dôvod je veľmi jednoduchý. Olej sa zachytáva na potrubí, kde tuhne a postupne ho upcháva. Na začiatku si nemusíte všimnúť žiaden problém, no po určitom čase budete bojovať s neodtekajúcou vodou či výrazným zápachom.
Čistenie potrubia je komplikované a časovo aj finančne náročné. Nehovoriac o tom, že ak doň olej vylievate na pravidelnej báze, je možné, že ho po krátkom čase budete musieť úplne celé vymeniť.
Ešte predtým, ako olej vyhodíte, by ste mali vedieť, kedy je tak potrebné urobiť. Vo väčšine prípadov totižto platí, že olej nemusíte meniť po každom použití, ale vtedy, keď:
Pred každým použitím ho preto dôkladne skontrolujte.
Otázkou však zostáva, čo s použitým olejom? Kam ho vyliať? Najlepším riešením je počkať, kým vychladne a potom ho naliať do nádoby s pevným uzáverom, ktorú vložíte do odpadkového koša.
Iným riešením je odovzdanie použitého oleja na rôznych špeciálnych zberných miestach.
Zdroj: Depositphotos.com
V oleji, ktorý ste použili jeden alebo dvakrát a je stále čistý, môžete pokojne pripravovať ďalšie pokrmy. Nie je totižto zdraviu škodlivý a nemal by negatívne ovplyvniť chuť jedla. Treba však vždy myslieť na to, čo ste v ňom robili predtým.
Napríklad, ak ste v oleji predtým vyprážali ryby a tentokrát plánujete robiť šišky či fánky, určite ho vymeňte. Ryby majú výraznú arómu, ktorú by ste neskôr mohli cítiť aj na sladkých pokrmoch.
Použitý olej, ktorý má tmavú farbu, páchne alebo je príliš znečistený, nemá žiadne ďalšie využitie. Jediné, čo s ním môžete urobiť, je vyhodiť ho a na ďalšie vyprážanie použiť nový.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste