Posledné dni pred sviatkami sú spravidla určené na doladenie detailov a prípravu maslových či pudingových krémov, ktoré majú kratšiu dobu trvanlivosti. Plánujete robiť parížsky krém, no bojíte sa, že sa vám na prvýkrát nepodarí? Toto sú chyby, na ktoré by ste si mali dávať pozor.
Posledné dni pred sviatkami sú spravidla určené na doladenie detailov a prípravu maslových či pudingových krémov, ktoré majú kratšiu dobu trvanlivosti. Plánujete robiť parížsky krém, no bojíte sa, že sa vám na prvýkrát nepodarí? Toto sú chyby, na ktoré by ste si mali dávať pozor.
Základná chyba, kvôli ktorej sa vám nepodarí nielen parížsky, ale aj akýkoľvek iný krém. Dôležité je preto vybrať si správny a overený recept.
Základnými surovinami, ktoré sa používajú na prípravu parížskeho krému, sú:
V niektorých receptoch sú následne navyše ešte ingrediencie ako kakao a cukor.
Parížsky krém zo šľahačky a čokolády je jemný, nadýchaný a veľmi dobrý. Výborný je najmä na prípravu dezertných pohárov s ovocím, no použiť ho môžete aj na plnenie rožkov alebo dekorovanie koláčov.
V prípade, že sa rozhodnete takýto krém použiť vo forme plnky a zdal by sa vám príliš riedky, môžete doň pridať zmäknuté maslo.
Ingrediencie, ktoré používate na prípravu parížskeho krému, by mali mať jednotnú, ideálne izbovú teplotu. Len tak vám vedia zaručiť, že sa s nimi bude dobre pracovať a výsledný krém bude nadýchaný, hladký a bez hrudiek.
Jednu až dve hodiny pred prípravou krému preto suroviny vytiahnite z chladničky a nechajte ich na kuchynskej linke, stole alebo inom mieste, ktoré nie je v blízkosti zdroja tepla (radiátora, krbu, pece, rúry a podobne).
Zdroj: Unsplash.com
Parížsky krém je známy tým, že po tom, ako čokoládu roztopíte v smotane, necháte zmes úplne vychladnúť a dáte ju do chladničky. Tu si však dávajte pozor. Pred vložením smotany do chladu sa uistite, že je skutočne vychladnutá. V inom prípade môžu suroviny dostať šok a pripravená zmes sa zrazí.
Jeden z najväčších problémov, ktorý sa objavuje pri príprave parížskeho krému. Smotanu netreba šľahať dlho. Spravidla je hotová po pár minútach. Dôkladne ju preto sledujte. Ak sa vám zdá, že krém je hotový, radšej ho otestujte.
A ako vyzerá prešľahaný parížsky krém?
Zdá sa vám, že ste parížsky krém nechtiac prešľahali? To, že sa tak stalo, vám naznačí niekoľko detailov. V prvom rade si môžete všimnúť, že zmes stratila objem a nie je tak nadýchaná a jemná ako by mala byť.
Následne je problémom aj oddeľovanie jednotlivých zložiek, predovšetkým tuku od tekutín, čo vedie k tvorbe hrudiek. Kvôli nim nie je výsledný krém chutný a veľmi ťažko sa s ním pracuje.
Čokoláda predstavuje polovicu úspechu. Preto na nej zbytočne nešetrite. Kupujte kvalitné a overené výrobky s vysokým obsahom kakaa, ktoré zaručia výbornú chuť aj krásny tmavý vzhľad krému.
TIP: V prípade, že by čokoláda predsa len nezafarbila smotanu tak, ako by ste si predstavovali, pridajte do nej niekoľko lyžičiek preosiateho kakaa.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste