NajRecept.sk Zdravé recepty Recepty s kelom Horká kyslá kapusta? Nepríjemnej chuti ju zbaví táto jedna surovina.
Horká kyslá kapusta? Nepríjemnej chuti ju zbaví táto jedna surovina.
Recept Horká kyslá kapusta? Nepríjemnej chuti ju zbaví táto jedna surovina.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Pred niekoľkými týždňami ste naložili kyslú kapustu, aby ste ju mali pripravenú na sviatky a mohli ste z nej robiť chutnú vianočnú kapustnicu. Problém je ale v tom, že po tom, ako ste ju ochutnali, ste zistili, že nie je dobrá a má horký podtón. Prečo sa tak stalo a čo s kapustou urobiť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.12.2024

Horká kyslá kapusta? Nepríjemnej chuti ju zbaví táto jedna surovina.

Pred niekoľkými týždňami ste naložili kyslú kapustu, aby ste ju mali pripravenú na sviatky a mohli ste z nej robiť chutnú vianočnú kapustnicu. Problém je ale v tom, že po tom, ako ste ju ochutnali, ste zistili, že nie je dobrá a má horký podtón. Prečo sa tak stalo a čo s kapustou urobiť?

Čo spôsobuje horkú chuť?

Dôvodov, prečo kapusta horkne, je hneď niekoľko. Spravidla za to môže:

  • Nevhodná teplota – najlepšou teplotou na kvasenie je rozmedzie od 10 do 15 °C. Vyššie alebo nižšie hodnoty spravidla vedú k tomu, že kapusta buď nie je dostatočne výrazná, alebo je príliš kyslá a horká.
  • Dlhé kvasenie – ak kapusta kvasí príliš dlho, môže postupne strácať svoju charakteristickú kyslú chuť a horknúť.
  • Nesprávny pomer surovín – to platí predovšetkým o soli. Ak jej je príliš veľa alebo naopak málo, kapusta nemá na kvasenie ideálne prostredie, kvôli čomu sa kazí a môže získať horkú chuť.
  • Veľa plynu – kapusta sa počas kvasenia potrebuje zbavovať prebytočného plynu. V inom prípade nebude chutná. Po niekoľkých dňoch od natlačenia (ideálne 2 až 3) ju prepichnite a následne tak robte na pravidelnej báze.

TIP: Horknutie môže spôsobovať aj nesprávny druh kapusty alebo jej preplachovanie v teplej vode pred naložením.

Čo urobiť s horkou kapustou?

Dôvod, kvôli ktorému je kapusta horká, síce už poznáte a v budúcnosti budete vedieť, čomu sa vyhnúť. Čo však robiť s tou, ktorú máte aktuálne doma? Nevyhadzujte ju. Existuje niekoľko riešení, ktoré vám pomôžu.

Pridajte do nej surovú kapustu

S horkosťou aj príliš kyslou chuťou si veľmi dobre poradí surová kapusta. Tú stačí nastrúhať a pridať k tej nakladanej v pomere 2:1. Následne počkajte aspoň dva dni a kapustu ochutnajte. Nepríjemná horkosť by mala zmiznúť.

Prepláchnite ju

Prepláchnutie je posledným možným riešením, ku ktorému by ste mali pristúpiť až po tom, ako vyskúšate iné metódy. Voda je totižto efektívna a vie kapustu zbaviť nepríjemnej chuti, no taktiež ju pripraví o dôležité vitamíny a kyselinu mliečnu.

Nehovoriac o tom, že kapusta nebude ani tak výrazná a v pokrme sa môže veľmi jednoducho stratiť.

Použite ju v recepte

Táto metóda je vhodná len vtedy, keď kapusta nie je príliš horká a má mierne horkastý podtón. Vtedy ju môžete pokojne použiť v pokrme. Ideálne v takom, ktorý sa dlhšie varí a obsahuje ďalšie výrazné ingrediencie, ktoré horkosť prebijú. Skvelým príkladom je vianočná kapustnica.

Ak sa ju chystáte na sviatky robiť, no nemáte žiaden overený recept, inšpirujte sa tými našimi:

1. Kapustnica bez zahusťovania

Výborná polievka z údených rebier a kyslej kapusty bez použitia múky na zahustenie. Dobrú chuť!

Recept nájdete TU

Recept Kapustnica bez zahusťovania

2. Tradičný recept na neprekonateľnú kapustnicu z takmer 100 ročnej kuchárskej knihy.

Tento recept je na tradičnú kapustnicu, ktorá je sviatočnou pochúťkou a často sa podáva počas Vianoc. Je to bohatá a sýta polievka pripravovaná z kyslej kapusty, údeného mäsa, rôznych druhov mäsa a korenín. Táto sto ročná receptúra je veľmi obľúbená a na vianočnom stole sa na ňu všetci tešia. Recept je zo starej kuchárskej knihy z pred 100 rokov.

Recept nájdete TU

Tradičný recept na neprekonateľnú kapustnicu z takmer 100 ročnej kuchárskej knihy.

3. Kapustnica podľa Nadi

Niekto túto polievku pripravuje inak, niekto to podáva bez vajíčka, bez údeného mäsa alebo dokonca bez zemiakov. My doma máme radi s vajíčkom a s poriadnou dávkou mäsa. Pre niekoho to môže byť kombinácia kapustnice a kulajdy, ale to je jedno, je to nebíčko v papuľke. Autor: Rebeka (Naďa I.)

Recept nájdete TU

Recept Kapustnica podľa Nadi

4. Kapustnica s klobásou podľa Lacusin

Kapustnica s klobásou. My ju podávame s čerstvým chrumkavým chlebom. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Kapustnica s klobásou podľa Lacusin

5. Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou

Naša tradičná vianočná polievka. Milujem kapustu a čo vy? Pridávame aj klobásku, vynikajúcu domácu... Tú robieva môj svokor doma v udiarni na záhrade. Už sa neviem dočkať tohtoročnej, klobásky už visia na drievku v komore a sušia sa. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár