Pred niekoľkými týždňami ste naložili kyslú kapustu, aby ste ju mali pripravenú na sviatky a mohli ste z nej robiť chutnú vianočnú kapustnicu. Problém je ale v tom, že po tom, ako ste ju ochutnali, ste zistili, že nie je dobrá a má horký podtón. Prečo sa tak stalo a čo s kapustou urobiť?
Pred niekoľkými týždňami ste naložili kyslú kapustu, aby ste ju mali pripravenú na sviatky a mohli ste z nej robiť chutnú vianočnú kapustnicu. Problém je ale v tom, že po tom, ako ste ju ochutnali, ste zistili, že nie je dobrá a má horký podtón. Prečo sa tak stalo a čo s kapustou urobiť?
Dôvodov, prečo kapusta horkne, je hneď niekoľko. Spravidla za to môže:
TIP: Horknutie môže spôsobovať aj nesprávny druh kapusty alebo jej preplachovanie v teplej vode pred naložením.
Dôvod, kvôli ktorému je kapusta horká, síce už poznáte a v budúcnosti budete vedieť, čomu sa vyhnúť. Čo však robiť s tou, ktorú máte aktuálne doma? Nevyhadzujte ju. Existuje niekoľko riešení, ktoré vám pomôžu.
S horkosťou aj príliš kyslou chuťou si veľmi dobre poradí surová kapusta. Tú stačí nastrúhať a pridať k tej nakladanej v pomere 2:1. Následne počkajte aspoň dva dni a kapustu ochutnajte. Nepríjemná horkosť by mala zmiznúť.
Prepláchnutie je posledným možným riešením, ku ktorému by ste mali pristúpiť až po tom, ako vyskúšate iné metódy. Voda je totižto efektívna a vie kapustu zbaviť nepríjemnej chuti, no taktiež ju pripraví o dôležité vitamíny a kyselinu mliečnu.
Nehovoriac o tom, že kapusta nebude ani tak výrazná a v pokrme sa môže veľmi jednoducho stratiť.
Táto metóda je vhodná len vtedy, keď kapusta nie je príliš horká a má mierne horkastý podtón. Vtedy ju môžete pokojne použiť v pokrme. Ideálne v takom, ktorý sa dlhšie varí a obsahuje ďalšie výrazné ingrediencie, ktoré horkosť prebijú. Skvelým príkladom je vianočná kapustnica.
Ak sa ju chystáte na sviatky robiť, no nemáte žiaden overený recept, inšpirujte sa tými našimi:
1. Kapustnica bez zahusťovania
Výborná polievka z údených rebier a kyslej kapusty bez použitia múky na zahustenie. Dobrú chuť!
2. Tradičný recept na neprekonateľnú kapustnicu z takmer 100 ročnej kuchárskej knihy.
Tento recept je na tradičnú kapustnicu, ktorá je sviatočnou pochúťkou a často sa podáva počas Vianoc. Je to bohatá a sýta polievka pripravovaná z kyslej kapusty, údeného mäsa, rôznych druhov mäsa a korenín. Táto sto ročná receptúra je veľmi obľúbená a na vianočnom stole sa na ňu všetci tešia. Recept je zo starej kuchárskej knihy z pred 100 rokov.
3. Kapustnica podľa Nadi
Niekto túto polievku pripravuje inak, niekto to podáva bez vajíčka, bez údeného mäsa alebo dokonca bez zemiakov. My doma máme radi s vajíčkom a s poriadnou dávkou mäsa. Pre niekoho to môže byť kombinácia kapustnice a kulajdy, ale to je jedno, je to nebíčko v papuľke. Autor: Rebeka (Naďa I.)
4. Kapustnica s klobásou podľa Lacusin
Kapustnica s klobásou. My ju podávame s čerstvým chrumkavým chlebom. Autor: Lacusin
5. Vianočná kapustnica s hubami a domácou klobásou
Naša tradičná vianočná polievka. Milujem kapustu a čo vy? Pridávame aj klobásku, vynikajúcu domácu... Tú robieva môj svokor doma v udiarni na záhrade. Už sa neviem dočkať tohtoročnej, klobásky už visia na drievku v komore a sušia sa. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste