Fánky a šišky sú tradičnými pokrmami, ktoré nesmú počas fašiangov chýbať. Na našich stoloch sa objavujú už dlhé roky s miernymi obmenami. Niekedy sa do základného receptu pridávajú rôzne suroviny navyše, ktoré zlepšujú štruktúru ich cesta či chuť. Chcete vedieť, odkiaľ pochádzajú fánky a šišky a aké zaujímavosti sa s nimi spájajú? Čítajte ďalej.
Fánky a šišky sú tradičnými pokrmami, ktoré nesmú počas fašiangov chýbať. Na našich stoloch sa objavujú už dlhé roky s miernymi obmenami. Niekedy sa do základného receptu pridávajú rôzne suroviny navyše, ktoré zlepšujú štruktúru ich cesta či chuť. Chcete vedieť, odkiaľ pochádzajú fánky a šišky a aké zaujímavosti sa s nimi spájajú? Čítajte ďalej.
Rozdiel medzi fánkami a šiškami si všimnete hneď na prvý pohľad. Kým do tých prvých nejde droždie, do tých druhých áno. Fánky preto nie sú tak nadýchané ako šišky, ktoré sa zároveň plnia rôznymi plnkami vo forme džemu alebo čokoládovej nátierky (napr. Nutella). Plnku pritom môžete aplikovať priamo dovnútra šišky (ideálne pomocou cukrárskeho vrecka) alebo na jej vrch.
Fánky aj šišky boli pokrmom, ktorý ľudia v minulosti milovali, preto ho robili nielen na fašiangy, ale aj počas iných sviatkov alebo významných dní, ako boli napríklad svadby, oslavy, výročia a podobne.
Spôsob prípravy fánok a šišiek sa počas rokov príliš nezmenil. Najväčším rozdielom je to, v čom sa vysmážajú. Kým v minulosti ich domácnosti najčastejšie vkladali do rozpálenej masti, dnes väčšina preferuje olej.
TIP: Menšou zmenou, resp. novinkou pri príprave šišiek a fánok je aj to, že v súčasnosti si môžete spraviť odľahčené a zdravšie verzie pečené v rúre. Recept na takéto šišky, ktoré chutia na nerozoznanie od tých vyprážaných, nájdete tu.
Fánky robili v minulosti takmer všetky domácnosti. Na rozdiel od iných pokrmov boli lacné. Mohol si ich tak dovoliť skutočne každý. Plus tým, že vydržali čerstvé aj niekoľko dní, predstavovali perfektné jedlo na fašiangové obdobie. Kedykoľvek k vám prišla návšteva, vždy ste jej mali čo ponúknuť.
Šišky boli o niečo drahšie, pretože si vyžadovali viac surovín. Nehovoriac o tom, že ich bolo treba niečím plniť. Aj napriek tomu však boli veľmi populárne. Dokonca v niektorých regiónoch domácnosti robili len šišky.
Presný rok, kedy sa začali pripravovať fánky, nepoznáme. Pri šiškách sa odhaduje 13. storočie. V tomto období sa objavil prvý recept, ktorý pochádzal z Rakúska.
Kým dnes na jedlo pozeráme skôr ako na zdroj energie a pôžitku, v minulosti mali jednotlivé pokrmy hlboký význam. Napríklad fánky a šišky boli pre ľudí niečo, čo prinášalo hojnosť a šťastie.
Plus, tým, že boli lacné, ich ľudia robili vo väčších dávkach a rozdávali ich ostatným, vďaka čomu podporovali priateľské vzťahy a jednotu komunity, v ktorej žili.
Receptov na fánky a šišky je dnes nespočetne veľa. Kým niektoré sú tradičné, iné experimentujú aj s dodatočnými surovinami. Skvelé sú napríklad fánky s jogurtom, mascarpone alebo tvarohom, ktoré sú nadýchané a veľmi jemné.
Pri šiškách mnohí pracujú so rôznymi náplňami. Džemy nahrádzajú maslovými alebo tvarohovými krémami, vďaka ktorým je výsledný sladký pokrm o niečo zaujímavejší. Samostatnou kategóriou sú donuty, populárne americké šišky s dierou v strede, ktoré sú často dekorované farebnými polevami a posýpkami.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste