Veľká noc sa mnohým spája nielen s oddychom, stretávaním blízkych a návštevou kostola, ale taktiež s dobrým jedlom. To počas týchto sviatkov nesmie chýbať na žiadnom slávnostne prestretom stole. Premýšľate, čo všetko by ste mali nachystať na nadchádzajúce sviatky? Na tieto dezerty, chuťovky a hlavné jedlá určite nezabúdajte.
Veľká noc sa mnohým spája nielen s oddychom, stretávaním blízkych a návštevou kostola, ale taktiež s dobrým jedlom. To počas týchto sviatkov nesmie chýbať na žiadnom slávnostne prestretom stole. Premýšľate, čo všetko by ste mali nachystať na nadchádzajúce sviatky? Na tieto dezerty, chuťovky a hlavné jedlá určite nezabúdajte.
Kysnuté koláče patria medzi klasiku, ktorá počas Veľkej noci nechýba v žiadnej domácnosti. Základ predstavuje mazanec. Ten podľa zvykov pripomína chlieb, ktorý lámal Ježiš pri poslednej večeri. Práve preto by ste si z neho mali počas veľkonočnej večere odlamovať, resp. odtŕhať menšie kúsky.
Mazanec sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Nadýchané sladké cesto chutí perfektne napríklad so sušenými hrozienkami alebo kúskami čokolády. Pripraviť si ho môžete podľa tohto receptu.
Spolu s mazancom nesmú chýbať ani záviny plnené makom, orechmi či kakaom, judáše, rôzne pletenky či dokonca barančekovia, ktorí sa okrem jednoduchého treného cesta často pečú aj z toho kysnutého.
Na veľkonočnej slávnostnej tabuli majú svoje vyhradené miesto aj zákusky. Punčové rezy, dobošky, krémové rolády, mrkvová torta, oblíž prst či opitý Izidor sú len zlomkom toho, čo v minulosti robili a dodnes robia mnohé domácnosti.
Tradičné zákusky v súčasnosti dopĺňajú rôzne modernejšie vo forme cheesecake-ov, tiramisu, ovocných či pudingových pohárov, muffinov alebo cupcake-ov. V rámci dezertov nemáte takmer žiadne obmedzenia. Je len na vás a vašich preferenciách, čo sa rozhodnete pripraviť.
Dezerty a kysnuté koláče sú len jednou (tou sladkou) stránkou veľkonočného menu. Spolu s nimi by ste mali myslieť aj na slané pokrmy. Čo pripraviť v tomto smere?
K tradičným pokrmom patrí veľkonočná hrudka, ktorá sa spravidla robí na slano, no keď do nej pridáte namiesto soli cukor a sušené ovocie, môžete ju pokojne pripraviť aj na sladko. Ďalej je populárna veľkonočná plnka, údené mäso, majonézový šalát, plnené vajíčka a vajíčková roláda. Obľúbená je aj syrová roláda, domáca huspenina či šunkové rolky. A niekde sa dokonca podľa starých zvykov pečie baranie mäso.
Zdroj: Unsplash.com
Neviete, aké nápoje zakomponovať do svojho veľkonočného menu? Netreba sa ničoho obávať. Z tých alkoholických sa v minulosti podávala pálenka alebo víno. Táto tradícia sa zachovala dodnes. Ak by ste však chceli hosťom ponúknuť niečo extra, môžete nazrieť do našej kategórie miešaných drinkov, kde nájdete veľké množstvo inšpirácie.
Každý deň Veľkej noci je mierne odlišný a charakteristický inými zvykmi a tradíciami. Napríklad, na Zelený štvrtok sa spravidla konzumuje niečo zelené, čo má priniesť zdravie po celý rok. Veľký piatok je zas charakteristický prísnym pôstom. Jesť by ste počas neho mali bezmäsité a skôr jednoduché pokrmy. Je sa trikrát do dňa, pričom iba raz sa môžete najesť dosýta.
Biela sobota je prvým dňom po 40-dňovom pôstnom období. V minulosti však bola pre mnohých stále pôstnejším dňom. Ľudia síce jedli viac ako na Veľký piatok, no vyhýbali sa mäsu, ťažkým jedlám a niektorí aj alkoholu.
Veľkonočná nedeľa a pondelok už boli plné dobrých jedál. Jedlo sa všetko, čo sme spomenuli vyššie – kysnuté koláče, údeniny, mäso na rôzne spôsoby, veľkonočné hrudky a veľa iného.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste