NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Dokonalé plnky do vianočných koláčov. Takto sa vyhnete hrudkám, riedkej konzistencii a ďalším chybám.
Dokonalé plnky do vianočných koláčov. Takto sa vyhnete hrudkám, riedkej konzistencii a ďalším chybám.
Recept Dokonalé plnky do vianočných koláčov. Takto sa vyhnete hrudkám, riedkej konzistencii a ďalším chybám.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Linecké koláče plníme marmeládou, parížske rožky maslovým krémom a nepečené košíčky orechovou, makovou alebo akoukoľvek inou plnkou. Náplní do vianočného pečiva je nespočetne veľa. Na to, aby však boli chutné a dobré, musíte vedieť, akým chybám sa vyvarovať.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.11.2024

Dokonalé plnky do vianočných koláčov. Takto sa vyhnete hrudkám, riedkej konzistencii a ďalším chybám.

Linecké koláče plníme marmeládou, parížske rožky maslovým krémom a nepečené košíčky orechovou, makovou alebo akoukoľvek inou plnkou. Náplní do vianočného pečiva je nespočetne veľa. Na to, aby však boli chutné a dobré, musíte vedieť, akým chybám sa vyvarovať.

Keď sa plnka drobí

S týmto problémom sa môžete stretnúť pri makových, orechových a kakaových plnkách, s ktorými sa následne nedá pracovať. Dôvodom je spravidla nedostatok tekutiny, kvôli čomu sa suché ingrediencie nevedia spojiť. Na to, aby sa tak stalo, pridajte do zmesi trochu vody, mlieka alebo rumu.

Dávajte si ale pozor. Tekutiny zvyčajne stačí len veľmi malé množstvo. Preto ju pridávajte postupne.

Príliš riedka konzistencia

Presný opak prvého problému. V tomto prípade však ide o príliš veľké množstvo tekutiny. Ak sa vám ulialo mlieko či voda, jediným riešením je pridať do zmesi viac suchých ingrediencií – napríklad maku alebo orechov.

Vhodné sú aj pomleté detské piškóty, krupica alebo škrob. Posledné tri spomenuté sú ideálne aj do tvarohovej plnky, ktorá niekedy zredne kvôli cukru alebo nesprávnemu vyšľahaniu.

Príprava receptu Dokonalé plnky do vianočných koláčov. Takto sa vyhnete hrudkám, riedkej konzistencii a ďalším chybám., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Problémom je veľa cukru

Na osladenie plnky sa zvyčajne používa kryštálový, práškový, vanilkový alebo škoricový cukor. A síce je sladidlo dôležité, netreba to s ním preháňať. Príliš veľké množstvo cukru sa nemusí rozpustiť, kvôli čomu by ste mohli jeho kryštáliky cítiť pri jedení.

Komplikácie vie spraviť aj vaša netrpezlivosť

Pripravili ste plnku a chcete ňou koláče okamžite plniť? Robíte veľkú chybu. Mnohé krémy a plnky potrebujú aspoň hodinu na to, aby vychladli, stuhli a získali svoju pevnú konzistenciu. V opačnom prípade nemusia držať svoj tvar a z vianočného pečiva môžu vytiecť.

Okrem toho sa uistite, že koláče, ktoré chcete plniť, sú vychladnuté. Aj vlažné cesto dokáže krém roztopiť a pokaziť výsledok.

A čo s hrudkami?

V maslovom kréme sa niekedy objavia hrudky, ktoré vznikajú z dôvodu nekvalitných surovín, nesprávnej teploty jednotlivých ingrediencií alebo nevhodného receptu. Na boj proti nim môžete vyskúšať viaceré overené metódy:

  • Para – zrazený krém ohrejte nad parou. Následne ho stiahnite z vodného kúpeľa a prešľahajte.
  • Teplý olej – ten do krému pridávajte postupne a za stáleho miešania. Popritom sa uistite, že olej je len teplý, nie horúci.
  • Mikrovlnka – krém nakrátko (ideálne na 30 sekúnd) zahrejte v mikrovlnke a znova vyšľahajte.

Suroviny sa nesnažte nahradiť

Najlepšie výsledky získate vtedy, keď pri príprave plnky použijete všetky suroviny z receptu. Ak totižto niektoré vynecháte alebo ich vymeníte za iné, môže sa stať, že náplň nebude mať správnu konzistenciu ani chuť.

TIP: Ak chcete niektoré suroviny vymeniť, vyskúšajte recept pripraviť len vo veľmi malom množstve. Keď sa nepodarí, nebudete musieť vyhodiť celú dávku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár