Kačacie a husacie hody sa už tradične konajú počas celého októbra a novembra. Niektorí si vychutnávajú dokonale prepečené mäso v reštauráciách, iní sa rozhodnú urobiť ho doma. Ak patríte do druhej skupiny a chceli by ste svojej rodine pripraviť to najlepšie pohostenie, radi vám s tým pomôžeme.
Kačacie a husacie hody sa už tradične konajú počas celého októbra a novembra. Niektorí si vychutnávajú dokonale prepečené mäso v reštauráciách, iní sa rozhodnú urobiť ho doma. Ak patríte do druhej skupiny a chceli by ste svojej rodine pripraviť to najlepšie pohostenie, radi vám s tým pomôžeme.
Kačacie hody sú tradíciou, ktorej história siaha hlboko do stredoeurópskej kuchyne. Tento gurmánsky sviatok je spätý s jeseňou najmä preto, že kačice sú v tomto čase najlepšie a najšťavnatejšie. Na stoloch sa najčastejšie objavujú s dusenou kapustou a kupovanou alebo domácou knedľou, ktorá sa v niektorých končinách vymieňa za lokše.
V minulosti boli tieto hody predovšetkým o jedle. Rodiny chovali kačice na dvore, vďaka čomu pre nich znamenali dostupný a lacný zdroj kvalitného mäsa. Nehovoriac o tom, že ľudia si vedeli vypestovať aj ďalšie suroviny, z ktorých následne pripravovali prílohy.
Dnes sa význam kačacích hodov mierne zmenil. Okrem jedla je hlavnou myšlienkou aj stretnutie s rodinou a priateľmi pri jednom stole a trávenie príjemných chvíľ. Niektorí dokonca hody spájajú aj s degustáciou vína, ktoré sa ku kačaciemu mäsu výborne hodí.
Pečenie kačky nie je žiadna veda. Aby ste však získali tie najlepšie výsledky, musíte si dávať pozor na niekoľko menších detailov.
Zdroj: Unsplash.com
Z pečenej kačky sa najčastejšie zjedia prsia a stehná, ktoré majú najviac mäsa a chrumkavej kože. Čo však urobiť s ostatnými časťami? Z vnútorností sa dá pripraviť rýchle rizoto. Stačí ich len opiecť na troche oleja alebo masti spolu s cibuľou a dobre ich ochutiť. Potom k nim pridajte zeleninu podľa chuti, všetko podlejte vývarom a chvíľu duste. Keď bude zelenina hotová, pridajte ju spolu s vnútornosťami k uvarenej ryži a sýty obed máte hotový.
Z chrbta a krídel, kde spravidla nie je veľa mäsa, môžete urobiť vývar. Kačku najprv očistite a poriadne vysušte. Následne ju rozporcujte a časti, ktoré chcete piecť, vložte do pekáča. Ostatné dajte do hrnca spolu s koreňovou zeleninou a začnite variť polievku.
Zostalo vám veľa mäsa zo stehien alebo iných častí kačky? Natrhajte ho a pridajte napríklad ku grilovanej zelenine, čím si pripravíte chutný obed alebo večeru. Mäso má však vo všeobecnosti široké využitie a pridať ho môžete aj do rizota, cestovín alebo tortíl.
1. Kačacie prsia na mede s červenou kapustou a jemnou zemiakovou knedľou
Len čo sme úspešne vyškriabli z misy posledné sústa zemiakového šalátu, už je tu ďalšia dobrota... Autor: Danka
2. Pečené kačacie štvrťky na rasci
Zamenila som klasické kuracie nohy za kačacie štvrťky. Iba soľ, rasca a voda na podlievanie. Nič iné vám netreba. Ja osobne nemám rada ani korenie na kačici, preto ho nepridávam, ale komu nevadí, môže pokojne pridať. K tomu ako príloha samozrejme dusená kapusta a domáca knedľa. Autor: Naďa I. (Rebeka)
3. Pomaly pečená kačica
Pomaly pečená kačica. Podávame s červenou alebo bielou kapustou (alebo obidvoma) a akoukoľvek knedľou... kysnutou, žemľovou, zemiakovou alebo s lokšami.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste