NajRecept.sk Mäso Kačacie mäso Dokonalé kačacie hody u vás doma. Vďaka týmto tipom bude kačka chrumkavá a šťavnatá.
Dokonalé kačacie hody u vás doma. Vďaka týmto tipom bude kačka chrumkavá a šťavnatá.
Recept Dokonalé kačacie hody u vás doma. Vďaka týmto tipom bude kačka chrumkavá a šťavnatá.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Kačacie a husacie hody sa už tradične konajú počas celého októbra a novembra. Niektorí si vychutnávajú dokonale prepečené mäso v reštauráciách, iní sa rozhodnú urobiť ho doma. Ak patríte do druhej skupiny a chceli by ste svojej rodine pripraviť to najlepšie pohostenie, radi vám s tým pomôžeme.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.10.2024

Dokonalé kačacie hody u vás doma. Vďaka týmto tipom bude kačka chrumkavá a šťavnatá.

Kačacie a husacie hody sa už tradične konajú počas celého októbra a novembra. Niektorí si vychutnávajú dokonale prepečené mäso v reštauráciách, iní sa rozhodnú urobiť ho doma. Ak patríte do druhej skupiny a chceli by ste svojej rodine pripraviť to najlepšie pohostenie, radi vám s tým pomôžeme.

Obľúbená každoročná tradícia

Kačacie hody sú tradíciou, ktorej história siaha hlboko do stredoeurópskej kuchyne. Tento gurmánsky sviatok je spätý s jeseňou najmä preto, že kačice sú v tomto čase najlepšie a najšťavnatejšie. Na stoloch sa najčastejšie objavujú s dusenou kapustou a kupovanou alebo domácou knedľou, ktorá sa v niektorých končinách vymieňa za lokše.

V minulosti boli tieto hody predovšetkým o jedle. Rodiny chovali kačice na dvore, vďaka čomu pre nich znamenali dostupný a lacný zdroj kvalitného mäsa. Nehovoriac o tom, že ľudia si vedeli vypestovať aj ďalšie suroviny, z ktorých následne pripravovali prílohy.

Dnes sa význam kačacích hodov mierne zmenil. Okrem jedla je hlavnou myšlienkou aj stretnutie s rodinou a priateľmi pri jednom stole a trávenie príjemných chvíľ. Niektorí dokonca hody spájajú aj s degustáciou vína, ktoré sa ku kačaciemu mäsu výborne hodí.

Tipy, ako upiecť kačku, aby bola dokonalá

Pečenie kačky nie je žiadna veda. Aby ste však získali tie najlepšie výsledky, musíte si dávať pozor na niekoľko menších detailov.

  • Pri príprave kačky používajte len kvalitné suroviny, ktoré zaručia tú najlepšiu chuť.
  • Kačku pred pečením očistite, umyte a dôkladne osušte. Následne ju zvnútra aj zvonka nasoľte.
  • Kačka bude najlepšie chutiť, keď ju nasolíte deň predtým a cez noc ju necháte odpočívať.
  • Ak chcete chuť kačky zintenzívniť, môžete použiť mleté čierne korenie alebo rascu. Vyhýbajte sa však rôznym koreninovým zmesiam.
  • Kačka sa dá piecť v celku aj po častiach. Väčšina si vyberá prvú možnosť. V takomto prípade ju vložte do pekáča bruchom hore a nezabudnite ju podliať trochou vody. Po hodine kačku otočte a pečte ďalej.
  • Pre ešte lepšiu a výraznejšiu chuť môžete vodu zameniť za červené víno.
  • Chuť výsledného pokrmu podporí aj ovocie, ktoré môžete poukladať okolo alebo ju ním naplniť. Kačka si výborne rozumie s jablkami a hruškami.
  • Ideálna teplota na pečenie kačky je od 180 °C do 200 °C.
  • Dĺžka pečenia kačky závisí najmä na jej veľkosti. Zvyčajne platí, že na 1 kg sa počíta 1 hodina.
  • Extra chrumkavosť dodá kačke mlieko. Tesne pred dopečením (20 až 30 minút) ju ním preto jemne potrite.
  • Pred servírovaním nechajte kačku aspoň 20 minút pod alobalom.

Príprava receptu Dokonalé kačacie hody u vás doma. Vďaka týmto tipom bude kačka chrumkavá a šťavnatá., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ako využiť celú kačku?

Z pečenej kačky sa najčastejšie zjedia prsia a stehná, ktoré majú najviac mäsa a chrumkavej kože. Čo však urobiť s ostatnými časťami? Z vnútorností sa dá pripraviť rýchle rizoto. Stačí ich len opiecť na troche oleja alebo masti spolu s cibuľou a dobre ich ochutiť. Potom k nim pridajte zeleninu podľa chuti, všetko podlejte vývarom a chvíľu duste. Keď bude zelenina hotová, pridajte ju spolu s vnútornosťami k uvarenej ryži a sýty obed máte hotový.

Z chrbta a krídel, kde spravidla nie je veľa mäsa, môžete urobiť vývar. Kačku najprv očistite a poriadne vysušte. Následne ju rozporcujte a časti, ktoré chcete piecť, vložte do pekáča. Ostatné dajte do hrnca spolu s koreňovou zeleninou a začnite variť polievku.

Zostalo vám veľa mäsa zo stehien alebo iných častí kačky? Natrhajte ho a pridajte napríklad ku grilovanej zelenine, čím si pripravíte chutný obed alebo večeru. Mäso má však vo všeobecnosti široké využitie a pridať ho môžete aj do rizota, cestovín alebo tortíl.

1. Kačacie prsia na mede s červenou kapustou a jemnou zemiakovou knedľou

Len čo sme úspešne vyškriabli z misy posledné sústa zemiakového šalátu, už je tu ďalšia dobrota... Autor: Danka

Recept nájdete TU

Recept Kačacie prsia na mede s červenou kapustou a jemnou zemiakovou knedľou

2. Pečené kačacie štvrťky na rasci

Zamenila som klasické kuracie nohy za kačacie štvrťky. Iba soľ, rasca a voda na podlievanie. Nič iné vám netreba. Ja osobne nemám rada ani korenie na kačici, preto ho nepridávam, ale komu nevadí, môže pokojne pridať. K tomu ako príloha samozrejme dusená kapusta a domáca knedľa. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Pečené kačacie štvrťky na rasci

3. Pomaly pečená kačica

Pomaly pečená kačica. Podávame s červenou alebo bielou kapustou (alebo obidvoma) a akoukoľvek knedľou... kysnutou, žemľovou, zemiakovou alebo s lokšami.

Recept nájdete TU

Recept Pomaly pečená kačica

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár