Holandská omáčka sa skvele hodí k rybám, špargle, mäsám aj šalátom. Pokiaľ budete recept dodržiavať krok za krokom, vykúzlite perfektnú krémovú, hladkú a chuťovo skvelú omáčku.
Holandská omáčka sa skvele hodí k rybám, špargle, mäsám aj šalátom. Pokiaľ budete recept dodržiavať krok za krokom, vykúzlite perfektnú krémovú, hladkú a chuťovo skvelú omáčku.
Holandská omáčka sa skladá z pár surovín, ale jej chuť je úplne božská.
Príprava holandskej omáčky je porovnateľná s prípravou majonézy. Akonáhle sa ju raz naučíte a pochopíte, na čo si pri jej príprave musíte dať pozor, budete mať vyhrané.
- Pri príprave holandskej omáčky môžete využiť jednoduchú matematiku. Viac žĺtkov znamená hustejšiu omáčku. Pokiaľ bude omáčka príliš tekutá, pridajte do nej viac masla. V prípade, že sa vám omáčka bude zdať naopak príliš hustá, pomôže citrónová šťava alebo voda.
- V niektorých receptoch sa stretnete s použitím prepusteného masla. Tým síce vznikne lesklá holandská omáčka, klasickým maslom ale rozhodne nič nepokazíte, pretože chuť oboch omáčok je rovnaká.
- Akonáhle zvládnete prípravu tradičnej holandskej omáčky na jedničku, môžete sa pohrať s jej chuťou. Do holandskej omáčky môžete pred podávaním zamiešať napríklad estragón, nadrobno nakrájanú šalotku alebo šťavu z červených pomarančov. Variáciou holandskej omáčky existuje naozaj nespočetné množstvo.
- Pri príprave holandskej omáčky si môžete uľahčiť prácu pomocou tyčového mixéra a úplne vynechať vodný kúpeľ. Avšak v takom prípade je maslo nutné rozpustiť, aby sa so žĺtkami lepšie spojilo.
Pri príprave holandskej omáčky sa môže pokaziť veľa vecí. Ako sa chybám vyvarovať?
- Starostlivo si strážte teplotu. Pri príprave omáčky nesmie byť voda pod miskou príliš horúca a variť sa, pretože by došlo k zrazeniu žĺtkov, ale nesmie byť ani príliš studená, pretože by sa omáčka neohriala a nezhustla.
- Maslo do omáčky vmiešavajte postupne a po menších kúskoch. Metóda nakrájania masla na kocky je spoľahlivá a praktická, pretože sa vám maslo a žĺtky lepšie spoja.
- Holandskú omáčku po vymiešaní ihneď podávajte. Napriek tomu, že ju môžete na miernom plameni udržiavať teplú a dokonca by vydržala aj v chladničke, najlepšie chutí čerstvo pripravená.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste