Čokoládová poleva je jednou z tých najpopulárnejších. Oblievajú sa ňou všetky druhy dezertov od vianočných koláčikov až po rôzne rezy. Aj napriek jej obľube s ňou však mnohí bojujú. Veľakrát totižto nechce stuhnúť alebo nie je lesklá. Trápia tieto problémy aj vás? V tom prípade vyskúšajte jeden trik, ktorý používajú profesionálni cukrári.
Čokoládová poleva je jednou z tých najpopulárnejších. Oblievajú sa ňou všetky druhy dezertov od vianočných koláčikov až po rôzne rezy. Aj napriek jej obľube s ňou však mnohí bojujú. Veľakrát totižto nechce stuhnúť alebo nie je lesklá. Trápia tieto problémy aj vás? V tom prípade vyskúšajte jeden trik, ktorý používajú profesionálni cukrári.
Tajomstvo lesklej polevy, ktorá rýchlo stuhne, spočíva v tzv. temperácii. To znamená zahriatie čokolády na požadovanú teplotu (tá sa mení v závislosti od druhu čokolády), jej schladenie a následne opätovné zahriatie. Takouto úpravou sa kakaové maslo stabilizuje, vďaka čomu čokoláda oveľa jednoduchšie tuhne, má lepšiu chuť a poteší krásnym leskom.
Teplota temperácie je pre jednotlivé druhy čokolád takáto:
Väčšina čokolád, ktoré nájdete v ponuke obchodov, už temperovaná je, no len pri teplote od 28 do 32 °C. To je dôvod, prečo pri roztopení vo vodnom kúpeli a následnom použití nebýva taká pekná.
Na temperovanie by ste mali použiť kvalitnú čokoládu, ktorá má vysoký obsah kakaa. Ideálne nad 70 %. Lacné druhy obsahujú príliš veľa rôznych ingrediencií. Kvôli nim by ste nemuseli získať tak dobré výsledky.
Čokoládu môžete temperovať vo vodnom kúpeli aj v mikrovlnke. Väčšina profesionálov používa prvú možnosť, pretože si počas nej vie oveľa lepšie kontrolovať teplotu.
Potrebujete čokoládovú polevu, no nechce sa vám púšťať do temperácie? Vyskúšajte jeden z nižšie uvedených overených receptov.
1. 3 tipy na čokoládovú polevu, ktorá sa pri krájaní neláme
Už sa Vám určite stalo, že ste napiekli krásnu tortu alebo úhľadné rezy a pri krájaní sa Vám polámala čokoláda a pokazilo to celý dojem.
2. Výborný recept na lesklú čokoládovú polevu
Už ste vyskúšali veľa receptov na čokoládovú polevu, ale každá sa lámala alebo keď stuhla nebola krásne lesklá a jednotná? Vyskúšajte jeden z týchto dvoch receptov na luxusnú čokoládovú polevu, ktorá bude krásne lesklá a pri krájaní sa nebude lámať.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste