NajRecept.sk Dezerty Krémy a polevy Čokoládová poleva na vianočné koláče: Vďaka tomuto triku okamžite stuhne a bude lesklá.
Čokoládová poleva na vianočné koláče: Vďaka tomuto triku okamžite stuhne a bude lesklá.
Recept Čokoládová poleva na vianočné koláče: Vďaka tomuto triku okamžite stuhne a bude lesklá.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Čokoládová poleva je jednou z tých najpopulárnejších. Oblievajú sa ňou všetky druhy dezertov od vianočných koláčikov až po rôzne rezy. Aj napriek jej obľube s ňou však mnohí bojujú. Veľakrát totižto nechce stuhnúť alebo nie je lesklá. Trápia tieto problémy aj vás? V tom prípade vyskúšajte jeden trik, ktorý používajú profesionálni cukrári.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.10.2024

Čokoládová poleva na vianočné koláče: Vďaka tomuto triku okamžite stuhne a bude lesklá.

Čokoládová poleva je jednou z tých najpopulárnejších. Oblievajú sa ňou všetky druhy dezertov od vianočných koláčikov až po rôzne rezy. Aj napriek jej obľube s ňou však mnohí bojujú. Veľakrát totižto nechce stuhnúť alebo nie je lesklá. Trápia tieto problémy aj vás? V tom prípade vyskúšajte jeden trik, ktorý používajú profesionálni cukrári.

Kúzlo lesklej polevy sa skrýva v temperácii

Tajomstvo lesklej polevy, ktorá rýchlo stuhne, spočíva v tzv. temperácii. To znamená zahriatie čokolády na požadovanú teplotu (tá sa mení v závislosti od druhu čokolády), jej schladenie a následne opätovné zahriatie. Takouto úpravou sa kakaové maslo stabilizuje, vďaka čomu čokoláda oveľa jednoduchšie tuhne, má lepšiu chuť a poteší krásnym leskom.

Teplota temperácie je pre jednotlivé druhy čokolád takáto:

  • tmavá čokoláda – 45 až 50 °C,
  • mliečna čokoláda – 40 až 45 °C,
  • biela čokoláda – 38 až 40 °C.

Väčšina čokolád, ktoré nájdete v ponuke obchodov, už temperovaná je, no len pri teplote od 28 do 32 °C. To je dôvod, prečo pri roztopení vo vodnom kúpeli a následnom použití nebýva taká pekná.

Aká je najlepšia čokoláda na temperovanie?

Na temperovanie by ste mali použiť kvalitnú čokoládu, ktorá má vysoký obsah kakaa. Ideálne nad 70 %. Lacné druhy obsahujú príliš veľa rôznych ingrediencií. Kvôli nim by ste nemuseli získať tak dobré výsledky.

Ako temperovať čokoládu?

Čokoládu môžete temperovať vo vodnom kúpeli aj v mikrovlnke. Väčšina profesionálov používa prvú možnosť, pretože si počas nej vie oveľa lepšie kontrolovať teplotu.

  1. Čokoládu nasekajte alebo nastrúhajte na čo najjemnejšie kúsky.
  2. Dve tretiny hoblín nasypte do hrnca alebo misky a čokoládu začnite zohrievať. Teplotu sledujte pomocou teplomera.
  3. Po tom, ako sa čokoláda rozpustí a dosiahne požadovanú teplotu, odstavte ju. Pridajte zostávajúce hobliny a počkajte, kým teplota neklesne na 27 až 28 °C pri tmavej čokoláde, 26 až 27 °C pri mliečnej čokoláde a 25 až 26 °C pri bielej čokoláde.
  4. Následne čokoládu vráťte späť do vodného kúpeľa a znova ju ohrejte. V tejto fáze je však maximálna teplota nižšia ako pri prvom zahrievaní – 31 až 32 °C v prípade tmavej čokolády, 29 až 30 °C pri mliečnej čokoláde a 28 až 29 °C pre bielu čokoládu.
  5. Po rozpustení čokolády a dosiahnutí potrebnej teploty ju stiahnite z ohňa a môžete použiť na koláče, dezerty, palacinky a iné.

Potrebujete čokoládovú polevu, no nechce sa vám púšťať do temperácie? Vyskúšajte jeden z nižšie uvedených overených receptov.

1. 3 tipy na čokoládovú polevu, ktorá sa pri krájaní neláme

Už sa Vám určite stalo, že ste napiekli krásnu tortu alebo úhľadné rezy a pri krájaní sa Vám polámala čokoláda a pokazilo to celý dojem.

Recept nájdete TU

Recept 3 tipy na čokoládovú polevu, ktorá sa pri krájaní neláme

2. Výborný recept na lesklú čokoládovú polevu

Už ste vyskúšali veľa receptov na čokoládovú polevu, ale každá sa lámala alebo keď stuhla nebola krásne lesklá a jednotná? Vyskúšajte jeden z týchto dvoch receptov na luxusnú čokoládovú polevu, ktorá bude krásne lesklá a pri krájaní sa nebude lámať.

Recept nájdete TU

Výborný recept na lesklú čokoládovú polevu

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár