Mikrovlnka je veľkým pomocníkom, ktorý nám každý deň šetrí neskutočne veľa času. Okrem toho, že v nej môžeme ohrievať pokrmy, je vhodná aj na rozmrazovanie, grilovanie či dokonca varenie. Počet a typ funkcií závisí od modelu, ktorý si zaobstaráte. Existujú však aj niektoré druhy potravín, ktoré by ste do nej nemali dávať. Viete, ktoré to sú?
Mikrovlnka je veľkým pomocníkom, ktorý nám každý deň šetrí neskutočne veľa času. Okrem toho, že v nej môžeme ohrievať pokrmy, je vhodná aj na rozmrazovanie, grilovanie či dokonca varenie. Počet a typ funkcií závisí od modelu, ktorý si zaobstaráte. Existujú však aj niektoré druhy potravín, ktoré by ste do nej nemali dávať. Viete, ktoré to sú?
Chcete si urýchliť varenie vajec a premýšľate nad tým, že ich dáte do mikrovlnky? Svoje rozhodnutie dobre zvážte. Pri ohrievaní sa vo vajíčkach tvorí veľa pary, ktorá nemá kam odísť. Tlak v nich sa preto postupne zvyšuje, čo vedie k tomu, že vybuchnú.
Vajíčka môžu vybuchnúť ešte počas ohrievania v mikrovlnke (platí to najmä vtedy, keď ich ohrievate dlhšie) alebo krátko po tom, ako ich z nej vytiahnete.
Najlepšie spravíte, keď vajíčka uvaríte klasickým spôsobom. A v prípade, že už uvarené sú a chceli by ste ich mierne ohriať, ošúpte ich.
Sú na tom podobne ako vajíčka. Vytvára sa v nich para, ktorá nemá kam ujsť, kvôli čomu môžu po krátkom čase vybuchnúť. Ak sa tomu chcete vyhnúť, pred ohrievaním alebo varením v mikrovlnke ich popichajte vidličkou.
Tento trik môžete využiť nielen pri klasických zemiakoch, ale aj pri batátoch, ktoré sú známe tým, že ich príprava je veľmi rýchla a jednoduchá a v priebehu niekoľkých minút ich viete uvariť v mikrovlnke.
Pečivo alebo chlieb nie je vhodné dávať do mikrovlnky najmä kvôli tomu, že môžu stratiť svoju kvalitu, zloženie a dobrú chuť. Dôvod, prečo sa tak deje, je veľmi jednoduchý – mikrovlnka mení štruktúru škrobu, kvôli čomu je pečivo krátko po vytiahnutí zo spotrebiča príjemne mäkké, no následne veľmi rýchlo stvrdne alebo získa gumovú štruktúru.
TIP: Ak ste vytiahli chlieb alebo pečivo z mrazničky a potrebujete, aby bolo mäkké, nechajte ho roztopiť prirodzene. Inou možnosťou je použiť špeciálny rozmrazovací program, ktorým v súčasnosti disponuje väčšina mikrovlniek. Ten by mal byť k pečivu šetrnejší a zaručiť vám tak lepšie výsledky ako klasické zohrievanie.
Pri ohrievaní v mikrovlnke stráca vitamíny a minerály, pričom niektoré druhy môžu byť aj nebezpečné. Ide o tie, ktoré obsahujú dusičnany. Odborníci tvrdia, že práve dusičnany sa pôsobením tepla môžu premieňať na tzv. nitrozamíny, ktoré sú škodlivé pre zdravie.
Väčšina druhov exploduje a spôsobí veľa neporiadku. Týka sa to predovšetkým:
Problém je okrem toho aj v tom, že pôsobením tepla ovocie stráca svoju chuť a dôležité vitamíny a minerály.
Ugrilovali ste huby, pripravili si hubové rizoto alebo ste z nich uvarili dobrú hubovú omáčku? Snažte sa zjesť úplne všetko, aby ste pokrm nemuseli ohrievať v mikrovlnke. Huby totižto po takomto ohrievaní vedú k nepríjemným bolestiam žalúdka a ďalším tráviacim problémom.
Ak máte nejaké jedlo uskladnené v nádobách alebo konzervách, pred varením alebo ohrievaním ho vytiahnite na tanier alebo nádobu otvorte.
Pri príprave v mikrovlnke sa v nádobách totižto vytvára para, ktorá zvyšuje tlak, kvôli čomu dochádza k rovnakému procesu ako pri vajíčkach alebo zemiakoch. To znamená, že nádoby môžu vybuchnúť a zraniť vás.
Ďalším problémom je samotné zničenie nádoby. Ak materiál, z ktorého je vyrobená, nie je vhodný do mikrovlnky, vysoké teploty ho môžu zničiť, čo môže viesť aj ku kontaminácii jedla.
Okrem jednotlivých potravín je dôležité dávať si pozor aj na samotné materiály. Z nich nie sú do mikrovlnky vhodné:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste