Kvasenie kapusty je dlhý proces, počas ktorého zelenina získava svoju tradičnú kyslú chuť. Zvyčajne trvá približne 4 týždne, no v závislosti od samotnej kapusty a jej množstva sa môže toto obdobie predĺžiť. Nechcete tak dlho čakať? V tom prípade vás určite poteší informácia, že kvasenie môžete viacerými spôsobmi urýchliť. Ktoré to sú?
Kvasenie kapusty je dlhý proces, počas ktorého zelenina získava svoju tradičnú kyslú chuť. Zvyčajne trvá približne 4 týždne, no v závislosti od samotnej kapusty a jej množstva sa môže toto obdobie predĺžiť. Nechcete tak dlho čakať? V tom prípade vás určite poteší informácia, že kvasenie môžete viacerými spôsobmi urýchliť. Ktoré to sú?
Obdobie nakladania kapusty do sudov alebo pohárov začína koncom leta a pokračuje celú jeseň. Proces kvasenia pritom trvá približne 4 týždne, no v niektorých prípadoch, napríklad ak je kapusty veľa alebo nie je správne uskladnená, sa môže predĺžiť.
Počas kvasenia nie je s kapustou veľa práce. Zvyčajne ju stačí len kontrolovať a prvý týždeň z nej odoberať vodu. Neskôr ju zas budete musieť dopĺňať.
Proces kvasenia si môžete o pár dní skrátiť. A to bez toho, aby ste sa báli, že kapusta nebude tak dobre chutiť alebo stratí svoju chrumkavosť. Stačí keď do nej pridáte chlebovú kôrku alebo strapec hrozna.
Kôrka a hrozno sú výbornou voľbou, pretože obsahujú mikroorganizmy, ktoré prirodzene podporujú kvasenie. Do kapusty ich pritom netreba dať vo veľkom množstve. Postačí len zopár guľôčok hrozna alebo menší kúsok chleba.
Kvasinky mliečneho kvasenia, ktoré vedia urýchliť kvasenie, obsahuje aj vykvasená kapustová šťava známa ako okulát. Dávajte si ale pozor, aby ste nepoužili príliš starú šťavu, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť chuť výslednej kapusty.
Kapusta by mala kvasiť na tmavom, chladnom a suchom mieste s teplotou od 10 do 15 °C. Vhodná je napríklad pivnica alebo komora.
Niektorí ľudia nechajú kapustu v teplejšom prostredí, napríklad v kuchyni, aby naštartovali proces kvasenia a mierne ho urýchlili. Tento trik sa však odporúča len na začiatku, keď kapustu naložíte do sudov. Následne je ideálne presunúť ju do chladnejšieho prostredia.
Kapusta môže zostať v sude pokojne celú zimu. Uistite sa však, že ju uchovávate na chladnom mieste. V prípade, že nemáte vhodné podmienky na to, aby ste kapustu skladovali takýmto spôsobom, jednoducho ju dajte do pohárov a zasterilizujte. Takto upravená vám vydrží aj viac ako rok.
Dôvodov, prečo kapusta nekvasí správne, je hneď niekoľko. K tým hlavným patria:
S nakladanou kapustou sa môžu spájať rôzne problémy. Okrem toho, že nechce kvasiť, môže aj mäknúť. Dôvodom zvyčajne býva nevhodný druh kapusty. Na kvasenie musíte vyberať zimnú odrodu, ktorá bude chrumkavá až do jari.
Niekedy sa na kapuste objaví pleseň. Deje sa tak kvôli vzduchu. Toho by malo byť v sude minimum. Ak je plesne veľa, kapustu budete musieť vyhodiť. Naopak, ak sa na nej nachádza len biely povlak, odstráňte ho a do suda pridajte prevarenú slanú vodu.
Následne sa môžete stretnúť aj s tým, že kapusta zmení farbu, no inak je v poriadku. Príčinou býva málo vody v sude, ktorú by ste mali pravidelne dopĺňať.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste