NajRecept.sk Polievky Guláš Koľko cibule do guláša? Tento pomer používajú najlepší kuchári.
Koľko cibule do guláša? Tento pomer používajú najlepší kuchári.
Recept Koľko cibule do guláša? Tento pomer používajú najlepší kuchári.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Ak pripravujete guláš, pomer cibule a mäsa je spravidla 1:1. Dávajte si však pozor – nejde o hmotnosť, ale o objem. Nie ste si istí, čo to znamená a koľko cibule pridať do guláša? Máme pre vás všetky kľúčové informácie, vďaka čomu sa vám tento pokrm vždy podarí.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.7.2025

Koľko cibule do guláša? Tento pomer používajú najlepší kuchári.

Ak pripravujete guláš, pomer cibule a mäsa je spravidla 1:1. Dávajte si však pozor – nejde o hmotnosť, ale o objem. Nie ste si istí, čo to znamená a koľko cibule pridať do guláša? Máme pre vás všetky kľúčové informácie, vďaka čomu sa vám tento pokrm vždy podarí.

Prečo sa cibuľa pridáva do gulášu?

Cibuľa sa do gulášu pridáva hneď z niekoľkých dôvodov. Tými hlavnými sú:

  • Chuť – cibuľa vytvára základ pred dobrú chuť guláša. Po miernom opečení je bohatá, aromatická, sladká a mierne korenistá. Vie sa tak postarať o to, že pokrm je intenzívny, zaujímavý a má hĺbku.
  • Zahustenie – cibuľa pri opekaní automaticky uvoľňuje šťavu, ktorá pomáha guláš nielen ochutiť, ale taktiež ho mierne zahustiť a zlepšiť jeho konzistenciu.
  • Aróma – platí tu to isté, čo v prípade chuti. Cibuľa je výrazná, preto sa stará aj o zaujímavú a intenzívnu arómu výsledného pokrmu.
  • Rovnováha – guláš obsahuje veľké množstvo rôznych ingrediencií. Tie cibuľa navzájom prepája, čím sa stará o to, že sa vo výsledku medzi sebou nebijú a dobre spolupracujú.

Aké je správne množstvo cibule?

Na to, aby guláš chutil dobre a cibuľa si urobila svoju prácu, musíte zvoliť správne množstvo. Koľko z nej teda použiť?

Mnohí sa držia pomeru cibuľa : mäso – 1:1. To znamená, že na základe toho, koľko mäsa použijú, zvolia aj rovnaké množstvo cibule.

Tu si ale treba dávať veľký pozor. Pravidlo nehovorí o tom, že by ste mali použiť rovnakú hmotnosť, ale objem. Cibuľa je po nakrájaní objemnejšia, preto si ju najprv pripravte, porovnajte s nachystaným mäsom a až následne daj do hrnca.

Na čo si dávať pozor?

Pri používaní cibule do gulášu by ste si mali dávať pozor na niekoľko chýb:

  • Nedostatočné opraženie cibule – cibuľa uvoľní chuť aj šťavu po tom, ako ju správne opražíte na oleji alebo masti. Zbytočne sa preto nikam neponáhľajte a uistite sa, že pred vypnutím sporáku a stiahnutím jedla z ohňa je skutočne jemne hnedá.
  • Spálenie cibule – okrem bledej a nedostatočne opečenej cibule robí problém aj tá spálená, ktorá pokrmu dodá nepríjemnú horkú chuť.
  • Nevhodný druh cibule – do gulášu by ste mali používať klasickú žltú cibuľu, ktorá mu dodá charakteristickú a výraznú chuť. Prípadne môžete vyskúšať použiť aj červenú. Ostatným sa však vyhýbajte, nemuseli by vám zaručiť výsledok, po ktorom túžite.
  • Nesprávne nakrájanie cibule – cibuľa, ktorú používate v guláši, nemusí byť nakrájaná príliš najemno. Dávajte si však pozor na veľmi veľké kusy, ktoré by mohli neskôr vadiť pri jedení.

Najlepšie recepty na guláš

Dostali ste chuť na dobrý guláš, ktorý vás bude vedieť zasýtiť? V tom prípade sa inšpirujte našimi overenými receptami.

1. Ostrý mexický guláš

Niečo pre milovníkov guláša. Čo chvíľa je tu sezóna grilovaček a taký dobrý poctivý kotlíkový guláš predsa nesmie chýbať. Ja som si túto atmosféru chcela navodiť o niečo skôr a tak som pripravila guláš z bravčového mäsa s fazuľou a zemiakmi.

Recept nájdete TU

Recept Ostrý mexický guláš

2. Špekačkový guláš - alebo čo dom dal

Ak sa vám nechce do obchodu a premýšľate, čo pripravíte z toho, čo nájdete v chladničke, tak nech sa páči, malá inšpirácia. Ja som mala v komore pár zemiakov a v chladničke som našla točenú salámu. Poviem vám, že som vymyslela vynikajúcu alternatívu klasického guláša. Vyskúšajte.

Recept nájdete TU

Recept Špekačkový guláš - alebo čo dom dal

3. Maďarský guláš so zemiakmi

Klasika pre chlapov. Výdatný obed. Dobrú chuť!

Recept nájdete TU

Recept Maďarský guláš so zemiakmi

4. Cícerový guláš

Cícerový guláš. Autor receptu: Adddy17

Recept nájdete TU

Recept Cícerový guláš

5. Gulášová polievka

Pravý guláš z hovädzieho mäska nemôže byť zlý. Výborný a chutný. Mňam!

Recept nájdete TU

Recept Gulášová polievka

6. Zemiakový guláš

Jeden z mojich obľúbených hlavných chodov. Aj keď tento guláš môže niekto považovať len za polievku, ja to považujem ako za hlavný chod. S domácim čerstvým chrumkavým chlebom vás zasýti na 200%. Vyskúšajte a ešte, ak máte domáce lečo, tak určite pridajte. Ja som, bohužiaľ, nemala. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Zemiakový guláš

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár