Vianoce sa nezadržateľne blížia a mnohí preto začínajú s nákupom surovín určených na varenie a pečenie koláčov. Jednou z nich je aj med, ktorý sa okrem koláčov pridáva aj do rôznych horúcich nápojov či priamo na vianočné oblátky. Ako sa však uistiť, že zvolený med je pravý a nie je zriedený cukrovým sirupom?
Vianoce sa nezadržateľne blížia a mnohí preto začínajú s nákupom surovín určených na varenie a pečenie koláčov. Jednou z nich je aj med, ktorý sa okrem koláčov pridáva aj do rôznych horúcich nápojov či priamo na vianočné oblátky. Ako sa však uistiť, že zvolený med je pravý a nie je zriedený cukrovým sirupom?
Pri nákupe medu by ste si mali dávať veľký pozor, pretože ide o potravinu, ktorá sa falšuje najčastejšie. V obchodoch sa objavujú desiatky falošných výrobkov, ktoré bývajú zriedené rôznymi sirupmi z kukurice či cukrovej repy.
Falošný med vyzerá na prvý pohľad ako pravý. Má krásnu zlatú farbu a tekutú štruktúru, kvôli čomu je niekedy náročné odhaliť ho. Po otvorení a ochutnaní si však môžete všimnúť, že jeho chuť nie je tak komplexná a výrazná. Chýbajú mu totižto prírodné cukry, enzýmy a minerály, ktoré doň pridávajú včely pri spracovaní nektáru.
Dobrou správou je, že existuje niekoľko metód, pomocou ktorých môžete zistiť, či je med skutočne pravý. Nižšie sme vám spísali tie najlepšie.
Každý jeden pravý med po určitom čase skryštalizuje. Ide o bežný proces, ktorému sa nevyhnete. Netreba sa však ničoho báť. Kvalitu medu ani jeho chuť nijakým spôsobom neovplyvňuje. Jediným problémom môže byť jeho následné použitie v receptoch. V takýchto prípadoch ho však môžete zahriať, aby znova získal svoju tekutú konzistenciu.
Ak ste si teda pred niekoľkými mesiacmi kúpili med a má stále to isté skupenstvo, s veľkou pravdepodobnosťou nie je pravý.
Zdroj: Pexels.com
Vyhýbajte sa kúpe lacných výrobkov, ktoré majú na etikete uvedené, že sú vyrobené zo zmesi medov alebo pochádzajú z krajín mimo EÚ. Takéto produkty spravidla okrem medu obsahujú aj ďalšie prídavné zložky, ktorými ho riedia.
Prídavné zložky, ako napríklad glukózovo-fruktózový sirup či cukor, nájdete priamo v zložení. Pri kúpe si ho preto dobre naštudujte.
Ak ste med už kúpili, no niečo sa vám na ňom nezdá, spravte si menší test. Do pohára s vodou vložte lyžičku medu. Následne sledujte, ako dlho mu trvá, kým sa rozpustí. Pravý med, ktorý obsahuje len prírodný cukor, bude vode odolávať veľmi dlho. Naopak falošný sa takmer okamžite stratí.
Zoberte trochu medu, nakvapkajte ho na papier a sledujte, čo sa stane. Keď med začne pretekať, máte doma falošný výrobok. Ten pravý zostane na povrchu, pretože neobsahuje vodu.
Pri kontrolovaní toho, či je med pravý, vám pomôže aj krajec chleba. Med naň natrite a počkajte 15 až 30 minút. Po tejto dobe ho skontrolujte. Ak je tvrdý, doma máte pravý med. Keď je však mäkký, v pohári sa nachádza falošný výrobok. Ten obsahuje spomínanú vodu, ktorá chlieb navlhčila a zmäkčila.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste