Súčasťou pravej halloweenskej výzdoby je bez pochýb tekvica, ktorá slúži predovšetkým ako originálny a strašidelný lampáš. Povedali ste si, že tento rok oslávite Halloween aj vy, no neviete, ako tekvicu správne vyrezať? Využite náš návod, v ktorom vám prezradíme aj praktické tipy, čo robiť, aby vám táto dekorácia vydržala dlhé týždne.
Súčasťou pravej halloweenskej výzdoby je bez pochýb tekvica, ktorá slúži predovšetkým ako originálny a strašidelný lampáš. Povedali ste si, že tento rok oslávite Halloween aj vy, no neviete, ako tekvicu správne vyrezať? Využite náš návod, v ktorom vám prezradíme aj praktické tipy, čo robiť, aby vám táto dekorácia vydržala dlhé týždne.
Na vyrezávanie si môžete vybrať rôzne druhy tekvice. Najlepšia je tekvica obrovská, ktorú počas októbra a novembra nájdete v mnohých supermarketoch. Charakteristická je tým, že je veľká a má krásnu oranžovú farbu. Každý si ju tak všimne aj z diaľky.
Niektorí používajú na vyrezávanie Hokkaido tekvice. Myslite však na to, že tento druh je pomerne malý, preto sa doň jednotlivé vzory vyrezávajú len veľmi ťažko.
Na vyrezanie tekvice budete potrebovať nasledovné pomôcky:
Zdroj: Unsplash.com
Vyrezanie tekvice na Halloween pozostáva z niekoľkých krokov:
TIP: Na tekvicu pri vyrezávaní príliš netlačte, aby ste niektorú z jej stien nezlomili. Namiesto toho si radšej zaobstarajte menší ostrý nožík, ktorým do nej bez problémov spravíte rezy.
Dužinu z tekvice obrovskej alebo Hokkaido, ktorá vám zostala, nemusíte vyhadzovať. Má veľmi príjemnú chuť. Môže sa tak zúžitkovať napríklad na prípravu omáčok. Dokonca, niektorí z nej pripravujú krémovú polievku, vývar alebo sladké koláče. Výborná je bublanina či perník na plech.
Tekvica zvyčajne vydrží jeden, maximálne dva týždne. Po tomto čase začne hniť a strácať svoj pekný vzhľad. Ak chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie, umiestnite ju na suché miesto, napríklad na krytý balkón alebo do záhradného altánku.
Životnosť tekvice ďalej podporí aj lak na vlasy, ktorý ju zakonzervuje, či vrecúška zo silice. Tie nájdete v krabiciach od topánok. Skvelým pomocníkom je ďalej vazelína a ocot. Nimi stačí dôkladne potrieť vnútro tekvice.
1. Krémová polievka z tekvice Hokaido
Fantastická osviežujúci Hokaido polievka, ktorá vás zasýti, aj keď nebudete podávať druhé jedlo. Je krémová, vynikajúca s kôpkou kyslej smotany na vrchu na tanieri pri podávaní. Ja pridávam aj tri strúčiky cesnaku, kto má rád cesnakovou chuť ako ja, môže si ešte do taniera vytlačiť jeden strúčik. Je po ňom príjemne pikantná a vôbec nevadí, že potom budete mať celý deň svieži dych. Autor: Mineralka
2. Polievka zo žltej tekvice s ľanovými semienkami
Zdravá, chutná, plná vitamínov v tomto zlom počasí. Zahusťovala som kokosovým mliekom z plechovky. Tá chuť - mňam, škoda, že hrniec zostal prázdny. Autor: Kvietok278
3. Zákusok s tekvicou hokkaido
Ďalší sladký recept s tekvicou. Tentokrát zákusok v o niečo zdravšej/ nutričnejšej verzii, kde som sa snažila doplniť bielkoviny, použiť menej cukru či tuku. I napriek tomu bol zákusok chuťovo super.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste