Vianočné koláče spravidla pečieme vo väčších várkach, aby sme počas sviatkov nemuseli stáť hodiny v kuchyni. Hotové koláčiky je však potrebné správne uchovávať. V inom prípade stratia svoje charakteristické vlastnosti, ako sú mäkkosť, skvelá chuť či pekný vzhľad. Viete, ako správne skladovať koláče a akým chybám sa treba vyhnúť?
Vianočné koláče spravidla pečieme vo väčších várkach, aby sme počas sviatkov nemuseli stáť hodiny v kuchyni. Hotové koláčiky je však potrebné správne uchovávať. V inom prípade stratia svoje charakteristické vlastnosti, ako sú mäkkosť, skvelá chuť či pekný vzhľad. Viete, ako správne skladovať koláče a akým chybám sa treba vyhnúť?
Keď koláče upečiete, nechajte ich na kuchynskej linke vychladnúť a až potom ich začnite prekladať do rôznych nádob. Ak by ste ich do nich totižto uložili za horúca, mohli by sa spariť a zvlhnúť.
To však nie je jediný problém. S horúcimi koláčmi sa taktiež veľmi ťažko pracuje. Mnohé sú príliš krehké, takže sa môžu pri manipulácii zlomiť alebo deformovať.
Najlepším miestom na uchovávanie vianočných koláčov sú dózy s praktickým uzáverom – ideálne vzduchotesným, ktorý zabráni tomu, aby medovníky, linecké alebo vanilkové rožky zvlhli či stvrdli.
Z materiálov siahnite po skle alebo kove. Určite sa vyhnite papierovým alebo kartónovým škatuliam. Nie sú dostatočne pevné. Nehovoriac o tom, že ak máte vianočné koláče s nejakou plnkou či krémom, mohli by sa veľmi jednoducho poškodiť.
TIP: Medovníky, snehové pusinky a ďalšie pečivo z bielkov je jedinou výnimkou, ktorú môžete skladovať v papierovom vrecku alebo krabici.
Tento trik je výborný vtedy, keď ste upiekli medovníky, ktoré nechcú zmäknúť. Jednoducho k nim pridajte krajec čerstvého chleba alebo kúsok jablka a aspoň deň počkajte. Uvidíte, medovníky budú dokonale mäkké.
TIP: Spolu s jablkom alebo chlebom môžete do nádoby vložiť aj citrónovú kôru, ktorá zvýrazní chuť koláčikov.
Podmienky, v ktorých budete koláče skladovať, sa odvíjajú najmä od toho, o aký druh ide:
Jednotlivé druhy vianočného pečiva je vhodné skladovať oddelene, aby sa nepomiešali ich arómy. Ak však máte väčšie nádoby alebo ste robili len polovičné dávky a koláčov nie je veľa, menej aromatické alebo veľmi podobné druhy pokojne zmiešajte, no nezabudnite medzi ne dať papier na pečenie. Ten zabráni napríklad tomu, aby sa práškový cukor z vanilkových rožkov dostal na linecké a podobne.
Zostalo vám príliš veľa vianočných koláčov alebo chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie? Druhy, ktoré neobsahujú maslový krém, napríklad medovníky, linecké koláče alebo vanilkové rožky, môžete pokojne aj zamraziť. Stačí ich len vložiť do vzduchotesného vrecka.
Takto uskladnené koláčiky by vám mali vydržať niekoľko týždňov až mesiacov. Príliš dlho ich však v mrazničke nenechávajte. Mohli by zostarnúť a po rozmrazení by už nechutili tak dobre.
TIP: Mrazeniu krémových koláčov sa vyhnite. Maslo po rozmrazení pustí vodu, kvôli čomu stratí náplň pevnosť a tvar. Nehovoriac o tom, že príliš veľa tekutiny by mohlo viesť k drobeniu a rozpadnutiu cesta.
Vianočné pečivo nezabudnite počas Vianoc kontrolovať. Sledujte, či je v s ním všetko v poriadku a či sa niektoré kúsky nekazia. Ak áno, okamžite ich odstráňte, aby nepokazili celú várku, a zistite, prečo sa to mohlo stať.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste