Med je jednou zo základných surovín, ktoré sa objavujú v našich domácnostiach. Používame ho nielen na ochutenie rôznych dezertov, ale aj na osladenie horúcich či studených nápojov. Len máloktorí si bez neho vedia predstaviť svoju šálku čaju. Akým spôsobom ho však skladovať, aby mal aj po dlhšom čase stále príjemnú chuť a vôňu?
Med je jednou zo základných surovín, ktoré sa objavujú v našich domácnostiach. Používame ho nielen na ochutenie rôznych dezertov, ale aj na osladenie horúcich či studených nápojov. Len máloktorí si bez neho vedia predstaviť svoju šálku čaju. Akým spôsobom ho však skladovať, aby mal aj po dlhšom čase stále príjemnú chuť a vôňu?
Med nie je príliš náročný na podmienky skladovania. Po otvorení ho môžete mať pokojne na kuchynskej linke alebo jedálenskom stole. Ak však chcete, aby si zachoval svoje charakteristické vlastnosti, uistite sa, že teplota v interiéri nie je nižšia ako 10 °C a zároveň nepresahuje 20 °C.
TIP: Okrem toho dbajte aj na to, aby med nezažíval príliš časté a výrazné teplotné výkyvy, ktoré by tiež mohli znížiť jeho kvalitu.
Najlepšie miesto na skladovanie medu je to, kde nesvieti priame svetlo, ktoré by mohlo viesť k zhoršeniu chuti alebo strate príjemnej arómy. Vhodné sú napríklad skrinky v kuchyni alebo police v špajzi či komore.
Na skladovanie sú najlepšie sklenené poháre, ktoré nie sú zdraviu škodlivé a med nijakým spôsobom neovplyvňujú. Uistite sa však, že pohár, v ktorom med máte, je možné pevne zatvoriť, aby sa doň nedostali žiadne nečistoty.
Nejde však len o nečistoty, ale aj o pachy a vlhkosť z okolia, ktoré by mohol med veľmi ľahko absorbovať.
Zdroj: Unsplash.com
Lyžice, ktoré sú zašpinené od iného jedla, môžu med kontaminovať, čo následne vedie k rastu mikroorganizmov a k zmenám chuti či vône.
Problém okrem toho robia aj mokré lyžice. Tie zvyšujú vlhkosť medu, čo môže znížiť koncentráciu prírodného cukru a nakoniec aj kvalitu celého produktu.
V spojitosti s medom je kľúčové vedieť nielen to, ako ho skladovať, ale aj to, ako si vybrať ten najlepší výrobok. Na trhu sa totižto nachádza veľké množstvo falošných náhrad, ktoré majú od sladkého a dobrého pravého medu na míle ďaleko.
Na čo teda dávať pozor, aby ste si domov neodniesli len zafarbený sirup z cukrovej repy alebo kukurice?
V prvom rade pozerajte na zloženie. Ak je na etikete uvedené, že produkt je vyrobený zo zmesi medov, dajte od neho ruky preč. To isté platí aj v prípade medov dovezených krajín mimo EÚ.
Zároveň platí, že v zložení nemá čo robiť cukor či dokonca glukózovo-fruktózový sirup.
Ak ste med už kúpili a neviete, či je pravý, spravte si jeden z domácich testov. Veľmi účinný je napríklad trik s chlebom. Na ten stačí natrieť trochu medu a následne počkať približne pol hodinu. V prípade, že je chlieb tvrdý, doma máte pravý výrobok.
Inou alternatívou je nakvapkanie medu na papier. Falošný med obsahuje vodu, preto pretečie, pričom pravý sa udrží na povrchu.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste