NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Ako pripraviť snehobiely maslový krém na vianočné pečivo? Tajomstvo úspechu spočíva v bielkoch.
Ako pripraviť snehobiely maslový krém na vianočné pečivo? Tajomstvo úspechu spočíva v bielkoch.
Recept Ako pripraviť snehobiely maslový krém na vianočné pečivo? Tajomstvo úspechu spočíva v bielkoch.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Maslový krém je základom mnohých vianočných koláčov. Jeho príprava nie je náročná, no ak si nedáte pozor na niekoľko menších detailov, môže sa zraziť, prípadne sa v ňom môžu vytvoriť hrudky. Ako sa týmto nepríjemnostiam vyhnúť a čo robiť, aby bolo vaše vianočné pečivo dokonalé?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.10.2024

Ako pripraviť snehobiely maslový krém na vianočné pečivo? Tajomstvo úspechu spočíva v bielkoch.

Maslový krém je základom mnohých vianočných koláčov. Jeho príprava nie je náročná, no ak si nedáte pozor na niekoľko menších detailov, môže sa zraziť, prípadne sa v ňom môžu vytvoriť hrudky. Ako sa týmto nepríjemnostiam vyhnúť a čo robiť, aby bolo vaše vianočné pečivo dokonalé?

Izbová teplota surovín je základom

Ak nechcete, aby sa vám krém zrazil a vznikli v ňom hrudky, jednotlivé suroviny pred použitím vytiahnite z chladničky, aby mali rovnakú alebo aspoň podobnú teplotu. Vďaka tomu nedostanú pri miešaní šok a vy si zaistíte tie najlepšie výsledky vo forme jemného a nadýchaného krému.

Miešajte, miešajte a miešajte

Nie je nič horšie ako maslový krém, v ktorom sú kúsky nevymiešaného a neroztopeného cukru. Pri jeho príprave si preto dajte záležať na tom, aby ste miešaniu venovali dostatok času. Ak si nebudete istí, či sú kryštáliky rozpustené, krém jednoducho vyskúšajte.

Suroviny pridávajte postupne

Jednotlivé suroviny, ktoré používate na prípravu maslového krému, pridávajte postupne. Len tak sa stihnú bez problémov zašľahať a spojiť s už existujúcou zmesou. Toto pravidlo platí dvojnásobne pre cukor, ktorému určitý čas trvá, kým sa zapracuje do studeného masla.

Tajomstvo toho najlepšieho krému – vaječné bielky

Receptov na maslový krém je viacero. Na plnenie alebo zdobenie vianočného pečiva je však najlepší tzv. swiss krém, ktorý je hladký a chutný. Plus, vďaka svojmu snehobielemu vzhľadu koláče dokonale skrášľuje.

Swiss krém sa od toho bežného maslového odlišuje najmä tým, že obsahuje vaječné bielky. Vďaka nim je nadýchaný a skvelo sa s ním pracuje.

Na prípravu swiss krému budete potrebovať:

  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
  • štipku soli

Postup:

  1. Vaječné bielky dáme do misky, ktorú umiestnime na hrniec s vodou (vytvoríme si vodný kúpeľ) a začneme šľahať.
  2. Keď sa vytvorí pena, začneme postupne pridávať cukor. Šľaháme dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Popritom sledujeme a dávame pozor, aby zmes dosiahla teplotu od 60 do 70 °C.
  3. Keď zmes dosiahne požadovanú teplotu, misku odstránime z vodného kúpeľa a bielky šľaháme (ideálne na najnižšom stupni) až do ich vychladnutia.
  4. Do vychladnutého snehu začneme postupne pridávať maslo izbovej teploty. Všetko prešľaháme a krém je hotový.

TIP: Do krému môžete zapracovať aj roztopenú čokoládu, extrakt alebo farbivo.

Hľadáte ďalšie recepty na maslový krém? Inšpirujte sa týmito:

1. Ako pripraviť perfektný maslový krém bez chybičky

Maslový krém je neodmysliteľnou súčasťou mnohých dezertov a pečiva. Jeho príprava nie je nutne zložitá, avšak proces sa skladá z niekoľkých krokov, ktoré treba vykonať správne. Preto sa pozrieme na to, ako sa vyhnúť možným chybám a pripraviť perfektný krém.

Recept nájdete TU

Recept Ako pripraviť perfektný maslový krém bez chybičky

2. Fantastický karamelový krém, ktorý sa hodí takmer do každého dezertu, vrátane vianočného pečiva.

Ak hľadáte ideálny karamelový krém, ktorý sa hodí nielen do zákuskov, ale aj do vianočného pečiva, tak ste na správnej adrese. Originálny recept som si upravila podľa mojich myšlienok. Do krému som nepridávala celé vajíčka, ale len žĺtky. Autor: Mineralka

Recept nájdete TU

Recept Fantastický karamelový krém, ktorý sa hodí takmer do každého dezertu, vrátane vianočného pečiva.

3. Skvelý tip na tvarohový krém do všetkých sladkých dobrôt

Už neviete akým krémom by ste naplnili koláčik alebo tortu? Nemáte chuť na ťažký maslový krém, ktorým sa tradične plnia všetky sladké dobroty? Pripravili sme si pre vás skvelý recept na tvarohový krém, ktorý sa hodí do rôznych koláčov alebo na plnenie tort. Aj do tohto krému sa pridáva maslo, ale v podstatne menšom množstve než do klasického pudingového krému. Odľahčíme to salkom, ktoré dokonale ochutí a osladí a zároveň s tvarohom dodá krému hlavne nadýchanosť.

Recept nájdete TU

Recept Skvelý tip na tvarohový krém do všetkých sladkých dobrôt

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár