Maslový krém je neodmysliteľnou súčasťou mnohých dezertov a pečiva. Jeho príprava nie je nutne zložitá, avšak proces sa skladá z niekoľkých krokov, ktoré treba vykonať správne. Preto sa pozrieme na to, ako sa vyhnúť možným chybám a pripraviť perfektný krém.
Maslový krém je neodmysliteľnou súčasťou mnohých dezertov a pečiva. Jeho príprava nie je nutne zložitá, avšak proces sa skladá z niekoľkých krokov, ktoré treba vykonať správne. Preto sa pozrieme na to, ako sa vyhnúť možným chybám a pripraviť perfektný krém.
Príprava je jednoduchá, vystačíte si s dvoma surovinami: maslom a cukrom. Ideálny je pomer 1:1. Stačí len maslo rozšľahať, primiešať cukor a dobre vyšľahať, aby vznikla jemná zmes. Pre lepšiu chuť aj vôňu môžete pridať vanilkový cukor či extrakt. Pokiaľ sa rozhodnete pridať do krému smotanu či puding, bude stačiť menej masla, aby ste dosiahli optimálnu konzistenciu.
Maslový krém je pomerne univerzálny. Základom je maslo a cukor, chuť je tak pomerne neutrálna. Nevýhodou však môže byť ťažkosť krému. Preto sa mnohokrát pridávajú aj ďalšie suroviny, napríklad smotana, sneh z bielkov či puding.
Vďaka svojej konzistencii sa maslový krém hodí na plnenie rôznych dezertov, múčnikov a cukroviniek. S obľubou je používaný ako náplň tort, perfektne sa dopĺňa s piškótovým cestom. Použiť ho môžete aj do rolád, ale napríklad aj vianočných cukroviniek.
V neposlednom rade sa hodí aj na zdobenie cupcakes a ďalších zákuskov.
Správna teplota surovín
Ešte, než začnete s prípravou krému, je potrebné pripraviť si tie správne suroviny. Základom je samozrejme maslo. To z chladničky vyberte s predstihom, v izbovej teplote pekne zmäkne a bude sa s ním lepšie pracovať. Izbovú teplotu by mali mať aj ostatné suroviny, ktoré budete pridávať. Či už ide o puding, tvaroh, smotanu alebo niečo iné.
Perfektná konzistencia krému
Je dôležité krém dobre vyšľahať, skvelým pomocníkom je elektrický šľahač či rovno robot. Prvým krokom je vyšľahanie masla s cukrom. Akonáhle sa tieto suroviny spoja, môžete pridávať ďalšie. Vždy však postupujte pomaly – vždy pridajte iba jednu lyžicu (napríklad pudingu) a tú dobre zašľahajte. Tým zaistíte hladkú a jemnú konzistenciu.
Maslo dáva krému pevnú konzistenciu, nemusíte sa preto báť, že by stekal a nedržal. V prípade, že sa vám zdá krém príliš riedky, dajte ho na chvíľu do chladničky.
V niektorých prípadoch sa aj napriek všetkej snahe môže krém zraziť. Nemusíte však vešať hlavu, pretože aj to sa dá ľahko spraviť.
Ponúka sa aj ďalší variant, avšak budete potrebovať maslo a cukor navyše. Stačí tuk s cukrom vyšľahať a zmes potom po troškách zašľahávať do zrazeného krému.
Vzhľadom na nevýraznú chuť maslového krému sa ponúka množstvo možností, ako ho môžete vylepšiť. Niektoré z nich už boli spomínané – puding, smotana či tvaroh dodajú jedinečnú chuť. Avšak experimentovať môžete aj s ďalšími surovinami, ako je napríklad čokoláda, oriešky, kokos alebo likér.
Pre efektný výsledok môžete pridať aj pár kvapiek potravinárskeho farbiva, zafarbený krém sa bude vynímať na cupcakes, ale aj v iných cukrovinkách.
Príprava maslového krému nie je žiadny zázrak, môžete sa do neho pokojne pustiť aj doma. Pokiaľ sa budete držať jednoduchých tipov, výsledkom bude lahodný a jemný krém, ktorý sa stane skvelou súčasťou sladkého pečiva.
1. Najjednoduchší a najlepší karamelový krém pripravený za pár minút
Príprava krému je pre každého nočnou morou. Musí byť nadýchaný, hladký, sladký a chutný. Vyskúšajte pripraviť tento univerzálny krém z kondenzovaného mlieka a masla. Používa sa do rôznych zákuskov a ešte nikdy sa nestalo, aby sa niekomu nevydaril.
2. Univerzálny fantastický krém, šľahaný vo vodnom kúpeli
Fantastický krém, ktorý sa hodí na každý zákusok. Dá sa povedať, že je to univerzálny krém, ktorý môžete použiť na plnenie pohárov s piškótami a šľahačkou, naplniť môžete i košíčky, prípadne krém môžete natrieť na základnej piškótový korpus. Autor: Mineralka
3. Fantastický raffaello krém do rôznych dezertov
Ak už máte dosť ťažkých maslových krémov, pripravte si jemný kokosový krém, ktorý je vhodný ako do koláčov, tak aj do rôznych typov tort. Na prípravu luxusného raffaello krému budete potrebovať len 4 suroviny, a to kokos, kondenzované mlieko, maslo a bielu čokoládu. Tento krém si dokonca môžete natrieť aj na maslový croissant na raňajky alebo večeru. Je fantastický. Ak máte radi veľmi kokosovú chuť, pokojne pridajte aj viac kokosu.
4. Fantastický krém do torty, ktorý chutí ako zmrzlina
Fantastický krém, ktorým môžete naplniť rôzne zákusky alebo tortu. Po salkovom kréme dostal tento krém druhú priečku.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste