Odpaľované cesto je využívané na prípravu rôznych múčnikov, sladkého i slaného pečiva a ďalších pochutín. Nielen pre neskúsených je tento typ cesta pomerne výzvou. Ponúka sa však niekoľko základných tipov, vďaka ktorým vždy zvládnete pripraviť dokonalé odpaľované cesto.
Odpaľované cesto je využívané na prípravu rôznych múčnikov, sladkého i slaného pečiva a ďalších pochutín. Nielen pre neskúsených je tento typ cesta pomerne výzvou. Ponúka sa však niekoľko základných tipov, vďaka ktorým vždy zvládnete pripraviť dokonalé odpaľované cesto.
Suroviny na odpaľované cesto
Prvým krokom pri príprave odpaľovaného cesta by malo byť varenie zmesi tuku a tekutiny. Spomínanou tekutinou môže byť voda či mlieko, prípadne sa využíva kombinácia oboch v pomere 1:1. Vyskúšať môžete rôzne varianty.
Pri výbere tuku však treba dávať pozor – margarín je nevhodnou voľbou, pretože obsahuje veľa vody a málo tuku. Lepšou voľbou je preto olej alebo maslo. Čo pripraviť z odpaľovaného cesta? Pripravte si napríklad klasický recept na venčeky s pudingovým krémom
Úlohou je priviesť zmes do varu. Nie je potrebné, aby na sporáku bublala niekoľko minút. Je však dôležité, aby sa tuk dobre rozpustil. Potom môžete kastról z platničky zložiť.
Pridanie múky
Do horúcej zmesi tuku a vody či mlieka sa pridáva múka. Nejde o zložitý krok – treba trochu trpezlivosti, aby sa múka dobre spojila. Finálnu podobu cesta však získate až neskôr. Akonáhle zmes spojíte, vráťte kastrólik späť na platňu - stačí mierne až stredné teplo. Cesto začnite opäť miešať, malo by sa teraz lepšie spojiť a vyhladiť.
Tento krok by ste nemali uponáhľať. Správnu konzistenciu cesta získate zhruba vo chvíli, keď sa na dne hrnca začína zmes ľahko prichytávať. Dochádza k odparovaniu tekutín a spareniu škrobu, čo vedie k lepšej pružnosti cesta. Máte tak istotu, že pečivo v rúre krásne naskočí.
Ako nechať odpaľované cesto vychladnúť?
Ešte, než pridáte do cesta vajíčka, je dôležité nechať ho vychladnúť. Inak by sa totiž vajcia zrazili. Preto treba chvíľu počkať, zmes by na dotyk mala byť maximálne ľahko vlažná. Celý proces chladnutia môžete urýchliť pretiahnutím cesta do studenej nádoby. A pokiaľ sa naozaj ponáhľate, vložte zmes do robota a nechajte ho zapnutý na ten najmenší stupeň.
Je možné, že sa cesto začne ľahko mrviť a zdať sa suché. To však nie je na škodu, naopak to dokazuje, že váš postup bol správny a odparil sa dostatok tekutín.
Pridávanie vajec do odpaľovaného cesta
Akonáhle je cesto vychladnuté, prichádzajú na rad vajíčka. Nedávajte všetky naraz – vždy najprv jedno dobre zamiešajte do zmesi, aby sa všetko spojilo. V tejto fáze z hmoty môžu vznikať podivné žmolky, ktoré sa nechcú zmiešať s vajíčkom. Treba však mať trpezlivosť a pokračovať v miešaní – behom chvíľky získate hladké cesto.
Pečenie odpaľovaného cesta
Nielenže samotná príprava je trochu náročná, ale určité pravidlá existujú aj na pečenie. Je nutná pomerne vysoká teplota, okolo 200 stupňov. Je kľúčové, aby ste počas pečenia neotvárali dvierka rúry – para by mohla utiecť, a tým by cesto spadlo a nebolo nadýchané. Pripravte pre svoju návštevu napríklad plnené krakelinky!
Odpaľované cesto je základom na prípravu radu skvelých zákuskov. Jeho príprava síce vyžaduje trpezlivosť a starostlivosť, ale práve vďaka tomu môžete dosiahnuť perfektné sladkosti z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku.
Najlepšie recepty s použitím odpaľovaného cesta nájdete nižšie
1. Krehké mini veterníky plnené vanilkovým krémom
Vyskúšajte si doma pripraviť tieto lahodné veterníky z odpaľovaného cesta a uvidíte, že príprava nie je vôbec náročná. Vanilkový krém vnútri je lahodný a jemný. Mňamka!
2. Venčeky z odpaľovaného cesta
Niečo pre náročnejších maškrtníkov. Odpaľované cesto, vanilkový krém. Mňamka!
3. Venčeky s pudingovým krémom
Venčeky z odpaľovaného cesta plnené pudingovým krémom. Vrch je namočený do fondánovej polevy. Autor: Petra H
4. MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí
Jedinečný a osvedčený zákusok, ktorým pohostíte aj toho najnáročnejšieho hosťa. U nás doma je veľmi obľúbený, či už v takejto podobe (pečený na plech vcelku) alebo aj ako samostatné jednohubky, klasické veterníky. Polevu robím poctivú - klasicky upálim karamel, žiadne napodobeniny z prášku z obchodu. Autor: Jaja
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste