NajRecept.sk Mäso Kuracie mäso Ako pripraviť chutné a šťavnaté kuracie mäso: Na koľko stupňov pripravovať a kedy mäso nasoliť?
Ako pripraviť chutné a šťavnaté kuracie mäso: Na koľko stupňov pripravovať a kedy mäso nasoliť?
Recept Ako pripraviť chutné a šťavnaté kuracie mäso: Na koľko stupňov pripravovať a kedy mäso nasoliť?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Kurča je veľmi obľúbeným druhom mäsa, ktoré sa hodí na prípravu rôznych pokrmov. Spoznajte pár praktických tipov, vďaka ktorým zvládnete vždy pripraviť lahodné kuracie.

NajLucka NajLucka    ·   23.1.2023

Ako pripraviť chutné a šťavnaté kuracie mäso: Na koľko stupňov pripravovať a kedy mäso nasoliť?

Kurča je veľmi obľúbeným druhom mäsa, ktoré sa hodí na prípravu rôznych pokrmov. Spoznajte pár praktických tipov, vďaka ktorým zvládnete vždy pripraviť lahodné kuracie.

Chrumkavé kúsky

Chrumkavá kôrka na povrchu mäsa je jednoducho lahodná. Ale ako ju docieliť? Či už sa rozhodnete upiecť celé kura alebo si chcete pripraviť kuracie kúsky, je dôležitá dostatočná teplota.

  1. Kúsky mäsa najprv opražte na rozpálenej panvici, aby sa zatiahli.
  2. Potom ich nechajte niekoľko minút dôjsť na miernejšom plameni.

Nepreháňajte to však s dobou tepelnej úpravy, mäso by ste mohli zbytočne vysušiť.

Pečenie je o niečo jednoduchšie. Je vhodné najskôr rúru rozohriať na vysokú teplotu, okolo 200 °C. Koža sa tak poriadne prepečie a bude chrumkavá. Akonáhle začne koža chytať farbu, je dobré teplotu rúry znížiť. Mäso sa tak prepečie, zachová si šťavnatosť a pritom sa môžete tešiť na chrumkavú kožu. Vyskúšajte napríklad šťavnatý recept na pečené kapustové kuracie stehná z jedného plechu.

Šťavnaté mäso

Najmä u kuracích pŕs je častým problémom ich vysušenia. Pri tepelnej úprave totiž mäso prirodzene stráca vodu. Kľúčom je čo možno najkratšie varenie, respektíve vyprážanie. Najjednoduchším riešením je zaobstarať si kuchynský teplomer, ktorý vám presne povie, či je mäso vo vnútri uvarené. Teplota v jadre by mala byť zhruba 70-72 °C. Je tak zaistená bezpečná konzumácia, pričom mäso nestráca vodu.

Dosiahnuť perfektne šťavnatého kuracieho plátku rozhodne nie je jednoduché a sú potrebné značné skúsenosti. Pokiaľ príprava nie je bezchybná, ponúka sa spôsob, ako môžete predísť vysušeným kuracím prsiam. Potom, čo zložíte plátok z panvice, nechajte ho chvíľu oddýchnuť. Šťava sa v mäse rozprestrie. Zatiaľ čo keby ste ho ihneď rozkrojili, množstvo šťavy z mäsa vytečie a plátok bude oveľa suchší.

Príprava receptu Ako pripraviť chutné a šťavnaté kuracie mäso: Na koľko stupňov pripravovať a kedy mäso nasoliť?, krok 1

Správne solenie

Častou otázkou je, kedy mäso osoliť. Je dôležité pochopiť, ako soľ na mäso pôsobí. V prvých minútach, kedy mäso osolíte, sa v podstate nič nedeje. Avšak po dlhšej dobe sa voda zo svalových vlákien začne dostávať na povrch, čo vedie k vysušeniu. Pri príprave mäsa na panvici príliš nezáleží na tom, kedy ho osolíte.

  1. Môžete ho najprv zatiahnuť a až potom osoliť.
  2. Pokiaľ sa rozhodnete použiť soľ pred samotným vyprážaním, potom je dôležité postupovať rýchlo.
  3. Nenechávajte mäso zbytočne dlho ležať, aby nedošlo k uvoľňovaniu vody.

Ak máte kúsky kurčaťa, ktoré chcete upiecť alebo napríklad použiť do omáčky, môžete si ich nasoliť vopred. Soľ síce vytiahne vodu, pokiaľ však mäso necháte dostatočne dlho odležať, nasaje vlhkosť späť. Pred varením je potom vhodné kúsky dôkladne usušiť papierovou utierkou. Pokiaľ by totiž boli vlhké, namiesto opekania by sa začali v podstate dusiť.

Príprava šťavnatého a jemného kuracieho mäsa nie je žiadna veda. Je však dôležité držať sa niekoľkých základných tipov, aby ste predišli základným chybám. Tak si môžete užiť skvelý pokrm

Samozrejme prikladáme aj 5 najsledovanejších receptov s kuracím mäsom na našom webe. Dobrú chuť.

1. Francúzske rezne so zemiakovou kašou

Kuracie rezne v chutnej marináde, obaľované v cestíčku a vyprážané na rozpálenom oleji. Ako prílohu volíme klasickú zemiakovú kašu.

Recept nájdete TU

Recept Francúzske rezne so zemiakovou kašou

2. Kuracie rolky so šunkou a syrom

Jednoduchá príprava, ktorá stojí za vyskúšanie. Uvidíte, že klasika bude každému chutiť. Obvykle plníme kuracie prsia šunkou a syrom a tentoraz je to naopak. Kuracie prsia zabalené v šunke a v syre, to celé zaliate omáčkou a zapečené v rúre. K tomu klasická zemiaková kaša alebo varené zemiačiky a obed máte hotový. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Kuracie rolky so šunkou a syrom

3. Jemná omáčka s kuracím mäsom na cestoviny

Lahodná krémová omáčka, ktorá je vhodná k rôznym cestovinám, prípadne ju môžete podávať k ryži.

Recept nájdete TU

Recept Jemná omáčka s kuracím mäsom na cestoviny

4. Slaná kuracia torta so šunkou a syrom

Chcete obmeniť tradičné sladké torty? Pripravte si tortu na slano. Kuracie prsia, šunka, syr, smotana = skvelá kombinácia. Mňamka! Podáva sa teplé alebo studené.

Recept nájdete TU

Recept Slaná kuracia torta so šunkou a syrom

5. Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom a jogurtom

Jednoduchá klasika na horúce letné dni. Tento šalát je vhodný aj na rodinné oslavy alebo na párty.

Recept nájdete TU

Recept Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom a jogurtom

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár