Kurča je veľmi obľúbeným druhom mäsa, ktoré sa hodí na prípravu rôznych pokrmov. Spoznajte pár praktických tipov, vďaka ktorým zvládnete vždy pripraviť lahodné kuracie.
Kurča je veľmi obľúbeným druhom mäsa, ktoré sa hodí na prípravu rôznych pokrmov. Spoznajte pár praktických tipov, vďaka ktorým zvládnete vždy pripraviť lahodné kuracie.
Chrumkavé kúsky
Chrumkavá kôrka na povrchu mäsa je jednoducho lahodná. Ale ako ju docieliť? Či už sa rozhodnete upiecť celé kura alebo si chcete pripraviť kuracie kúsky, je dôležitá dostatočná teplota.
Nepreháňajte to však s dobou tepelnej úpravy, mäso by ste mohli zbytočne vysušiť.
Pečenie je o niečo jednoduchšie. Je vhodné najskôr rúru rozohriať na vysokú teplotu, okolo 200 °C. Koža sa tak poriadne prepečie a bude chrumkavá. Akonáhle začne koža chytať farbu, je dobré teplotu rúry znížiť. Mäso sa tak prepečie, zachová si šťavnatosť a pritom sa môžete tešiť na chrumkavú kožu. Vyskúšajte napríklad šťavnatý recept na pečené kapustové kuracie stehná z jedného plechu.
Šťavnaté mäso
Najmä u kuracích pŕs je častým problémom ich vysušenia. Pri tepelnej úprave totiž mäso prirodzene stráca vodu. Kľúčom je čo možno najkratšie varenie, respektíve vyprážanie. Najjednoduchším riešením je zaobstarať si kuchynský teplomer, ktorý vám presne povie, či je mäso vo vnútri uvarené. Teplota v jadre by mala byť zhruba 70-72 °C. Je tak zaistená bezpečná konzumácia, pričom mäso nestráca vodu.
Dosiahnuť perfektne šťavnatého kuracieho plátku rozhodne nie je jednoduché a sú potrebné značné skúsenosti. Pokiaľ príprava nie je bezchybná, ponúka sa spôsob, ako môžete predísť vysušeným kuracím prsiam. Potom, čo zložíte plátok z panvice, nechajte ho chvíľu oddýchnuť. Šťava sa v mäse rozprestrie. Zatiaľ čo keby ste ho ihneď rozkrojili, množstvo šťavy z mäsa vytečie a plátok bude oveľa suchší.
Správne solenie
Častou otázkou je, kedy mäso osoliť. Je dôležité pochopiť, ako soľ na mäso pôsobí. V prvých minútach, kedy mäso osolíte, sa v podstate nič nedeje. Avšak po dlhšej dobe sa voda zo svalových vlákien začne dostávať na povrch, čo vedie k vysušeniu. Pri príprave mäsa na panvici príliš nezáleží na tom, kedy ho osolíte.
Ak máte kúsky kurčaťa, ktoré chcete upiecť alebo napríklad použiť do omáčky, môžete si ich nasoliť vopred. Soľ síce vytiahne vodu, pokiaľ však mäso necháte dostatočne dlho odležať, nasaje vlhkosť späť. Pred varením je potom vhodné kúsky dôkladne usušiť papierovou utierkou. Pokiaľ by totiž boli vlhké, namiesto opekania by sa začali v podstate dusiť.
Príprava šťavnatého a jemného kuracieho mäsa nie je žiadna veda. Je však dôležité držať sa niekoľkých základných tipov, aby ste predišli základným chybám. Tak si môžete užiť skvelý pokrm
Samozrejme prikladáme aj 5 najsledovanejších receptov s kuracím mäsom na našom webe. Dobrú chuť.
1. Francúzske rezne so zemiakovou kašou
Kuracie rezne v chutnej marináde, obaľované v cestíčku a vyprážané na rozpálenom oleji. Ako prílohu volíme klasickú zemiakovú kašu.
2. Kuracie rolky so šunkou a syrom
Jednoduchá príprava, ktorá stojí za vyskúšanie. Uvidíte, že klasika bude každému chutiť. Obvykle plníme kuracie prsia šunkou a syrom a tentoraz je to naopak. Kuracie prsia zabalené v šunke a v syre, to celé zaliate omáčkou a zapečené v rúre. K tomu klasická zemiaková kaša alebo varené zemiačiky a obed máte hotový. Autor: Lacusin
3. Jemná omáčka s kuracím mäsom na cestoviny
Lahodná krémová omáčka, ktorá je vhodná k rôznym cestovinám, prípadne ju môžete podávať k ryži.
4. Slaná kuracia torta so šunkou a syrom
Chcete obmeniť tradičné sladké torty? Pripravte si tortu na slano. Kuracie prsia, šunka, syr, smotana = skvelá kombinácia. Mňamka! Podáva sa teplé alebo studené.
5. Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom a jogurtom
Jednoduchá klasika na horúce letné dni. Tento šalát je vhodný aj na rodinné oslavy alebo na párty.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste