Príprava medovníkov nie je náročná. Väčšina receptov pozostáva len z niekoľkých základných surovín, z ktorých v priebehu pár minút vytvoríte pevné cesto. To následne stačí rozvaľkať a vykrajovať z neho rôzne vianočné tvary. Niekedy sa však objavia menšie nedokonalosti, ktoré môžu výsledné koláčiky pokaziť. Medzi ne spadá aj strata charakteristickej a príjemne korenenej vône. Prečo sa tak deje a čo urobiť, aby vaše medovníky voňali celé Vianoce?
Príprava medovníkov nie je náročná. Väčšina receptov pozostáva len z niekoľkých základných surovín, z ktorých v priebehu pár minút vytvoríte pevné cesto. To následne stačí rozvaľkať a vykrajovať z neho rôzne vianočné tvary. Niekedy sa však objavia menšie nedokonalosti, ktoré môžu výsledné koláčiky pokaziť. Medzi ne spadá aj strata charakteristickej a príjemne korenenej vône. Prečo sa tak deje a čo urobiť, aby vaše medovníky voňali celé Vianoce?
O príjemnú vôňu sa v medovníkoch starajú vhodne zvolené koreniny. V takmer každom recepte nájdete kypriaci prášok do perníka alebo perníkové korenie, ktoré je výrazné a v ceste ho cítiť aj keď doň pridáte len jednu či dve lyžičky.
Na to, aby si korenie spravilo svoju prácu, potrebujete kvalitné produkty od značiek, ktoré máte už vy alebo vaši známi vyskúšané. Podozrivo lacné koreniny zvyčajne nie sú dostatočne aromatické a v medovníkoch sa môžu stratiť.
Ak perníkové korenie doma nemáte, môžete si ho sami pripraviť. Stačí vám naň:
Celé ingrediencie podrvte, muškátový oriešok nastrúhajte a pridajte k ostatným surovinám. Všetko premiešajte a môžete použiť.
Zdroj: Unsplash.com
Pravý med od včelára medovníky nielenže osladí, ale taktiež zaručí, že budú dokonale chutiť. Pri nákupe si preto dávajte pozor na falošné výrobky, ktoré z veľkej časti tvoria sirupy z kukurice alebo cukrovej repy.
Med však nie je jediným sladidlom, ktoré sa pridáva do medovníkov. Okrem neho cesto ochucuje aj kryštálový alebo práškový cukor. Tu môžete zvážiť, že siahnete po trstinovom, ktorý má mierne karamelový podtón.
Cesto na medovníky nechajte niekoľko hodín odležať v chladničke alebo na inom tmavom a chladnom mieste. Vďaka tomu budú mať koreniny čas na to, aby sa prepojili, rozvinuli a po upečení ste ich v medovníkoch cítili.
Vianočné koláče sa vo všeobecnosti nepečú príliš dlho. Zvyčajne im stačí len zopár minút, aby chytili farbu a boli prepečené. Rovnako sú na tom aj medovníky, ktoré by ste pri teplote od 160 do 180 °C mali piecť maximálne 8 až 10 minút.
Dlhšie pečenie vedie k tomu, že medovníky sú tvrdé, spálené a nevoňajú. Nehovoriac o tom, že zvyčajne nie sú ani jedlé.
Medovníky si zachovajú svoju charakteristickú vôňu dlhšie, keď ich budete správne skladovať. Po upečení ich nechajte vychladnúť, vložte ich do uzatvárateľnej nádoby a pridajte k nim citrónovú kôru. Tá obsahuje esenciálne oleje uvoľňujúce citrusovú arómu, vďaka ktorej môžu medovníky nadobudnúť príjemný svieži podtón.
Inou alternatívou je jablko, ktoré zmäkčuje stvrdnuté medovníky a zaisťuje tak, že budú vláčne a dobré aj po niekoľkých dňoch či týždňoch od upečenia.
TIP: Dávajte si pozor, aby ste na jablko alebo citrónovú kôru nezabudli. Mohli by splesnivieť a pokaziť vám celú várku koláčov.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste