NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády Ako konzumovať figy? Pripravte si z nich sladký džem alebo ich nasušte.
Ako konzumovať figy? Pripravte si z nich sladký džem alebo ich nasušte.
Recept Ako konzumovať figy? Pripravte si z nich sladký džem alebo ich nasušte.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Sezóna fíg začína koncom júla a trvá do novembra. V obchodoch či na kríkoch vo svojej záhradke si preto môžete už nejaký ten čas všímať sladké a šťavnaté plody. Ako ich však správne konzumovať a čo všetko si z nich môžete pripraviť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.9.2024

Ako konzumovať figy? Pripravte si z nich sladký džem alebo ich nasušte.

Sezóna fíg začína koncom júla a trvá do novembra. V obchodoch či na kríkoch vo svojej záhradke si preto môžete už nejaký ten čas všímať sladké a šťavnaté plody. Ako ich však správne konzumovať a čo všetko si z nich môžete pripraviť?

Odrody fíg

Sezónnosť a chuť fíg sa odlišuje v závislosti od zvolenej odrody. Na trhu ich totižto v súčasnosti nájdete hneď niekoľko. Najpopulárnejšie sú tie z Turecka, ktoré sú charakteristické tenkou šupkou, no stretnete sa aj s plodmi z Grécka, ktorých šupka je o niečo hrubšia.

Okrem Turecka a Grécka sa figy vo veľkom pestujú a dovážajú aj zo Španielska, Portugalska, Talianska a Alžírska.

Väčšina fíg zo stredomorských oblastí má sezónu od júla do novembra. V tomto čase ich nájdete aj vo väčšom zastúpení v bežných supermarketoch.

Príprava receptu Ako konzumovať figy? Pripravte si z nich sladký džem alebo ich nasušte., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Perfektné zloženie nabité vitamínmi a minerálmi

Figy sa pýšia zložením, ktoré je nabité množstvom vitamínov. Medzi ne patria vitamíny A, B, C a K. Následne im nechýbajú ani minerály ako draslík, zinok, meď, mangán, železo či horčík. Vedia tak posilniť imunitu a postarať sa o pevné zdravie.

Tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo si udržať štíhlu líniu, poteší tiež to, že ovocie má málo kalórií a neobsahuje žiadne tuky. Podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) obsahuje jedna figa približne 30 kalórií a 7,7 g sacharidov.

Ako konzumovať figy?

Figy si môžete vychutnávať na rôzne spôsoby. Mäkké čerstvé plody sú ideálne na priamu konzumáciu. Stačí ich len umyť, odstrániť stopku, prekrojiť na polovicu, aby ste zistili, či sú v poriadku, a začať jesť.

Šupka z fíg je jedlá, preto sa ju nemusíte báť konzumovať. Ak by však bola príliš tvrdá alebo by vám nechutila, jednoducho ju pred jedením odstráňte.

Tip: Čerstvé plody sa snažte skonzumovať čo najskôr, pretože sa vedia veľmi rýchlo pokaziť. Po pár dňoch začínajú kvasiť. Ich trvanlivosť predĺžite, keď ich umiestníte do chladničky.

Umyté a nakrájané figy môžete pridať aj do ovsenej kaše, jogurtu, müsli alebo ovocného smoothie, ktorému dodajú skvelú chuť. Prípadne si ich vychutnajte s palacinkami a wafflami alebo si z nich spravte koláč. Ovocie sa hodí napríklad do bublanín, kysnutých koláčov, crumble alebo do tartov.

Príprava receptu Ako konzumovať figy? Pripravte si z nich sladký džem alebo ich nasušte., krok 2
Zdroj: Unsplash.com

Dokonalé sušené figy

Keď máte viac času a doma sa vám objavilo väčšie množstvo fíg, pokojne si ich nasušte.

  1. Na sušenie si vyberajte vždy zrelé figy, ktoré nemajú žiadne poškodenie.
  2. Ovocie umyte a odstráňte z neho stopky.
  3. Figy nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.
  4. Plody vložte do sušičky a sušte pri teplote 60 °C približne 12 – 24 hodín.
  5. Ak sušičku nemáte, figy môžete sušiť v rúre alebo na priamom slnku. V prípade druhej možnosti ich rozložte na papier na pečenie alebo mriežku, umiestnite ich na dobre vetrané miesto a sušte 4 až 5 dní. Každý deň ich pritom obracajte, aby bol proces sušenia rovnomerný.

Skvelý dezert z grilovaných fíg

Grilované figy sú perfektným dezertom, ktorý si môžete naservírovať po výdatnom obede. Ich príprava je rýchla a jednoduchá. Okrem fíg budete na recept potrebovať maslo, med a mletú škoricu.

  1. Figy očistite, jemne narežte do kríža a vložte do zapekacej misy.
  2. Dovnútra každej figy umiestnite kúsok masla, pokvapkajte ju trochou medu a posypte škoricou.
  3. Figy vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 10 minút.
  4. Hotové grilované figy podávajte horúce. V prípade potrieb k nim môžete naservírovať aj zmrzlinu alebo šľahačku.

Sladký figový džem, ktorý vydrží do ďalšej sezóny

Figy sú skutočne všestranným ovocím. Pripraviť si z neho môžete aj sladký džem, ktorý vám pri správnom skladovaní vydrží viac ako rok. Potrebovať naň budete 2 kg čerstvých fíg, jeden vanilkový cukor, 200 g kryštálového cukru a šťavu z polovice citróna.

  1. Figy očistite, ošúpte, vložte do mixéra a rozmixujte na kašu.
  2. Rozmixované figy vložte do hrnca, pridajte vanilkový a kryštálový cukor, a šťavu z citróna.
  3. Džem varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Ešte horúci ho potom nalejte do pripravených pohárov.
  4. Naplnené poháre pevne zatvorte, otočte vrchnákom dole, zabaľte do deky a nechajte vychladnúť. Následne ich skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Tip: Ak by ste v džeme nechceli zrniečka, figy po rozmixovaní prepasírujte cez sitko.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár