NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Medovníky Ako dosiahnuť krásne lesklý povrch medovníkov? Vyhnite sa potieraniu pred pečením, aby nestvrdli.
Ako dosiahnuť krásne lesklý povrch medovníkov? Vyhnite sa potieraniu pred pečením, aby nestvrdli.
Recept Ako dosiahnuť krásne lesklý povrch medovníkov? Vyhnite sa potieraniu pred pečením, aby nestvrdli.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Medovníky sú charakteristické nielen svojou výraznou vôňou a výbornou chuťou, ale aj tým, že keď ich správne pripravíte, majú krásny tvar aj lesk. Plánujete v nasledujúce dni piecť medovníčky a neviete, ako si zaistiť, aby sa leskli? Využite naše tipy.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.12.2024

Ako dosiahnuť krásne lesklý povrch medovníkov? Vyhnite sa potieraniu pred pečením, aby nestvrdli.

Medovníky sú charakteristické nielen svojou výraznou vôňou a výbornou chuťou, ale aj tým, že keď ich správne pripravíte, majú krásny tvar aj lesk. Plánujete v nasledujúce dni piecť medovníčky a neviete, ako si zaistiť, aby sa leskli? Využite naše tipy.

Potieraniu pred pečením sa vyhnite

Mnohí potierajú medovníky pred pečením, čo však nie je práve najlepšie riešenie. Dôvodom je skutočnosť, že koláčiky kvôli tomu nemusia vôbec narásť a po vytiahnutí z rúry sú takmer okamžite tvrdé.

Po tom, ako cesto vyvaľkáte a vykrojíte z neho rôzne tvary, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte ich rovno upiecť. Nič viac s nimi nerobte.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Ihneď mäkké medovníky
Ihneď mäkké medovníky

Medovníky potierajte hneď po vytiahnutí z rúry

Potieranie prichádza na rad až vtedy, keď sú medovníky upečené. Ideálne hneď po tom, ako ich vytiahnete z rúry. Vtedy už nehrozí, že by kvôli vrchnej vrstve nevyrástli a neboli by mäkké.

Čím však medovníčky potierať?

Na výber máte viaceré možnosti. Koláčiky sa spravidla potierajú týmito ingredienciami:

  • Žĺtok – na potieranie medovníkov sa používa najčastejšie. Zvýrazňuje ich farbu a zároveň im dodáva požadovaný lesk.
  • Celé vajce – ak nechcete, aby vám zostal nevyužitý bielok, namiesto žĺtka môžete medovníky potrieť celým vajíčkom. Pre ešte lepší efekt pridajte k vajíčku aj zopár kvapiek vody alebo mlieka.
  • Med zmiešaný s trochou teplej vody – táto kombinácia zaručí nielen dokonalý lesk, ale taktiež perfektnú chuť. Med vytvorí sladkú vrstvu, vďaka ktorej budú medovníčky ešte lepšie.

TIP: Do žĺtka, celého vajíčka a medu môžete okrem vody či mlieka pridať aj trochu potravinárskeho farbiva (ideálne červeného alebo hnedého). To povrch medovníčkov zvýrazní a zaručí, že budú krásne.

Príprava receptu Ako dosiahnuť krásne lesklý povrch medovníkov? Vyhnite sa potieraniu pred pečením, aby nestvrdli., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Potierajte vždy len jedným smerom

Nie je to však len o tom, čím medovníky potriete. Dôležité je aj to, ako to urobíte. Aby bola vrchná vrstva pekná, musíte ju natierať jedným smerom. Popritom sa snažte robiť dlhé pohyby, aby na koláčoch nebolo vidno jednotlivé ťahy.

Vajíčko alebo med natierajte buď štetcom určeným na pečenie, alebo silikónovou mašľovačkou, s ktorou sa spravidla pracuje o niečo lepšie.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Mäkké vianočné perníčky
Mäkké vianočné perníčky

Medovníky, ktoré ste potreli vajíčkom alebo medom, nechajte vychladnúť a buď ich uskladnite, podávajte alebo ich ešte ozdobte bielkovou polevou.

Nemáte žiaden overený recept na medovníky? Inšpirujte sa tými našimi:

1. Maďarské medové perníčky

Vianoce sú za dverami a je čas, kedy začíname premýšľať, čo sladké si pripravíme. Klasikou sú perníky, preto vyskúšajte tieto maďarské tradičné medové perníky. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Maďarské medové perníčky

2. Zdobené medovníčky hneď mäkké

Odo dneška až do Štedrého dňa má náš drobček pravdepodobne o mlsoty postarané. Miluje perníčky, sám si ich hromadu nazdobil, sám si ich naskladal do krabičiek a sám si ich tiež deň čo deň plánuje dávkovať. A tieto majú tú výhodu, že ak dodržíte čas pečenia a dobre ich uskladníte, nielen, že sú hneď mäkké, ale ani nestvrdnú. Autor: Danka

Recept nájdete TU

Recept Zdobené medovníčky hneď mäkké

3. Medové krúžky

Medové krúžky ku kávičke. Vynikajúce a jednoduché. Autor: marunda

Recept nájdete TU

Recept Medové krúžky

4. Vyskúšajte tieto ihneď mäkké medové perníčky s neodolateľnou vôňou škorice.

Predstavujeme vám recept, ktorý premení váš spôsob vianočného pečenia. Tieto medové perníčky sú nielen neuveriteľne mäkké ihneď po vybratí z rúry, ale tiež sú plné lahodnej chuti škorice. Recept je navyše taký jednoduchý, že sa do pečenia môže pustiť každý. Pripravte sa na vianočné dobroty, ktoré okúzlia všetkých vašich blízkych a prinesú do vášho domova neodolateľnú vôňu vianočných sviatkov.

Recept nájdete TU

Recept Vyskúšajte tieto ihneď mäkké medové perníčky s neodolateľnou vôňou škorice.

5. Medové srdiečka postriekané čokoládou

Medové zákusky u nás doma prilákajú aj suseda. Vždy, keď pečiem, vonia to až za humná. Perníčky zdobím iba čokoládovou polevou, ktorú rovnomerne striekam cez cukrárske vrecko na každý perník rovnako. Plním ich orechovou plnkou s chuťou rumu (ak ich budú papať deti, pridajte iba rumovú arómu, aby sa neopili) :))) Skladujeme ich v papierovej alebo hliníkovej škatuľke, aby nevyschli.

Recept nájdete TU

Recept Medové srdiečka postriekané čokoládou

6. Medovníčky

Ja robím už dlhé roky medovníčky podľa tohto jednoduchého receptu. Autor: cleopatra

Recept nájdete TU

Recept Medovníčky

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár