Medovníky sú charakteristické nielen svojou výraznou vôňou a výbornou chuťou, ale aj tým, že keď ich správne pripravíte, majú krásny tvar aj lesk. Plánujete v nasledujúce dni piecť medovníčky a neviete, ako si zaistiť, aby sa leskli? Využite naše tipy.
Medovníky sú charakteristické nielen svojou výraznou vôňou a výbornou chuťou, ale aj tým, že keď ich správne pripravíte, majú krásny tvar aj lesk. Plánujete v nasledujúce dni piecť medovníčky a neviete, ako si zaistiť, aby sa leskli? Využite naše tipy.
Mnohí potierajú medovníky pred pečením, čo však nie je práve najlepšie riešenie. Dôvodom je skutočnosť, že koláčiky kvôli tomu nemusia vôbec narásť a po vytiahnutí z rúry sú takmer okamžite tvrdé.
Po tom, ako cesto vyvaľkáte a vykrojíte z neho rôzne tvary, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte ich rovno upiecť. Nič viac s nimi nerobte.
Potieranie prichádza na rad až vtedy, keď sú medovníky upečené. Ideálne hneď po tom, ako ich vytiahnete z rúry. Vtedy už nehrozí, že by kvôli vrchnej vrstve nevyrástli a neboli by mäkké.
Čím však medovníčky potierať?
Na výber máte viaceré možnosti. Koláčiky sa spravidla potierajú týmito ingredienciami:
TIP: Do žĺtka, celého vajíčka a medu môžete okrem vody či mlieka pridať aj trochu potravinárskeho farbiva (ideálne červeného alebo hnedého). To povrch medovníčkov zvýrazní a zaručí, že budú krásne.
Zdroj: Unsplash.com
Nie je to však len o tom, čím medovníky potriete. Dôležité je aj to, ako to urobíte. Aby bola vrchná vrstva pekná, musíte ju natierať jedným smerom. Popritom sa snažte robiť dlhé pohyby, aby na koláčoch nebolo vidno jednotlivé ťahy.
Vajíčko alebo med natierajte buď štetcom určeným na pečenie, alebo silikónovou mašľovačkou, s ktorou sa spravidla pracuje o niečo lepšie.
Medovníky, ktoré ste potreli vajíčkom alebo medom, nechajte vychladnúť a buď ich uskladnite, podávajte alebo ich ešte ozdobte bielkovou polevou.
Nemáte žiaden overený recept na medovníky? Inšpirujte sa tými našimi:
1. Maďarské medové perníčky
Vianoce sú za dverami a je čas, kedy začíname premýšľať, čo sladké si pripravíme. Klasikou sú perníky, preto vyskúšajte tieto maďarské tradičné medové perníky. Autor: Triniti
2. Zdobené medovníčky hneď mäkké
Odo dneška až do Štedrého dňa má náš drobček pravdepodobne o mlsoty postarané. Miluje perníčky, sám si ich hromadu nazdobil, sám si ich naskladal do krabičiek a sám si ich tiež deň čo deň plánuje dávkovať. A tieto majú tú výhodu, že ak dodržíte čas pečenia a dobre ich uskladníte, nielen, že sú hneď mäkké, ale ani nestvrdnú. Autor: Danka
3. Medové krúžky
Medové krúžky ku kávičke. Vynikajúce a jednoduché. Autor: marunda
4. Vyskúšajte tieto ihneď mäkké medové perníčky s neodolateľnou vôňou škorice.
Predstavujeme vám recept, ktorý premení váš spôsob vianočného pečenia. Tieto medové perníčky sú nielen neuveriteľne mäkké ihneď po vybratí z rúry, ale tiež sú plné lahodnej chuti škorice. Recept je navyše taký jednoduchý, že sa do pečenia môže pustiť každý. Pripravte sa na vianočné dobroty, ktoré okúzlia všetkých vašich blízkych a prinesú do vášho domova neodolateľnú vôňu vianočných sviatkov.
5. Medové srdiečka postriekané čokoládou
Medové zákusky u nás doma prilákajú aj suseda. Vždy, keď pečiem, vonia to až za humná. Perníčky zdobím iba čokoládovou polevou, ktorú rovnomerne striekam cez cukrárske vrecko na každý perník rovnako. Plním ich orechovou plnkou s chuťou rumu (ak ich budú papať deti, pridajte iba rumovú arómu, aby sa neopili) :))) Skladujeme ich v papierovej alebo hliníkovej škatuľke, aby nevyschli.
6. Medovníčky
Ja robím už dlhé roky medovníčky podľa tohto jednoduchého receptu. Autor: cleopatra
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste