NajRecept.sk Magazín Ako dlho vydržia potraviny v mrazničke a akým chybám sa vyhnúť? Tu je prehľad základných pravidiel.
Ako dlho vydržia potraviny v mrazničke a akým chybám sa vyhnúť? Tu je prehľad základných pravidiel.
Recept Ako dlho vydržia potraviny v mrazničke a akým chybám sa vyhnúť? Tu je prehľad základných pravidiel.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Nakúpili ste nejaké potraviny v akcii alebo ste len navarili viac, ako ste zvládli zjesť, a teraz neviete, čo s tým? Ak nechcete, aby potraviny či jedlo vyšli nazmar, najlepšie, čo môžete urobiť, je zamraziť ich. Dôležité však je, aby ste sa pri mrazení držali niekoľkých základných pravidiel.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.2.2025

Ako dlho vydržia potraviny v mrazničke a akým chybám sa vyhnúť? Tu je prehľad základných pravidiel.

Nakúpili ste nejaké potraviny v akcii alebo ste len navarili viac, ako ste zvládli zjesť, a teraz neviete, čo s tým? Ak nechcete, aby potraviny či jedlo vyšli nazmar, najlepšie, čo môžete urobiť, je zamraziť ich. Dôležité však je, aby ste sa pri mrazení držali niekoľkých základných pravidiel.

S týmto do mrazničky určite nie

Mnohí ľudia veria, že do mrazničky môžu dať úplne všetko. To však nie je ani zďaleka pravda. Niektoré potraviny totižto po rozmrazení nemusia vôbec dobre chutiť. Preto je ideálne popremýšľať nad iným spracovaním.

Medzi potraviny, ktoré by ste do mrazničky určite nemali dávať, patria:

  • uhorky,
  • paradajky,
  • cuketa a baklažán,
  • melón,
  • citrusy.

Z hotových jedál by ste nemali mraziť zemiakovú kašu, pretože zemiaky samé o sebe obsahujú veľa vody, a omáčky, ktoré ste zahustili škrobom alebo múkou. Po rozmrazení by totižto mohli byť príliš vodové.

Rozmrazené potraviny už nemrazte

Potraviny by ste mali mraziť len jedenkrát. To znamená, že keď ich raz z mrazničky vytiahnete, už by ste ich do nej nemali vracať. Mohli by stratiť svoju chuť a konzistenciu. Ak teda mrazíte väčšie množstvo jedla, rozdeľte ho na menšie časti, ktoré budete postupne rozmrazovať.

Ako dlho môžete mraziť potraviny?

To, ako dlho môžete potraviny nechať v mrazničke, sa odvíja od ich typu, pričom je dobré držať sa týchto odporúčaní:

  • Mäso – 4 až 12 mesiacov pri teplote -18 °C. Ak je mäso tepelne spracované, doba skladovania sa znižuje na 2 až 4 mesiace.
  • Zelenina a ovocie – do mrazničky môžete vložiť aj vybrané druhy ovocia a zeleniny, napríklad jahody, banány, maliny, čučoriedky, brokolicu, karfiol a podobne. Skladovať by ste ich tu mali maximálne 12 mesiacov.
  • Polievky – maximálna doba mrazenia predstavuje 3 mesiace, pričom rovnaké obdobie platí aj pre omáčky.
  • Ryby – mrazte ich maximálne 4 mesiace.
  • Mliečne výrobky – do mrazničky môžete vložiť aj niektoré mliečne výrobky, ako sú tvrdé syry či tvaroh. Nemali by v nej ale zostať dlhšie ako 3 až 4 mesiace, pretože by mohli stratiť svoju povestnú konzistenciu a chuť. Rovnaké pravidlá platia aj pre zmrzlinu. Jedinou výnimkou je maslo, ktoré môžete mraziť aj 8 mesiacov.
  • Pečivo – v mrazničke vydrží veľmi dlho. Svoju dobrú chuť si vie zachovať aj polrok. Po tomto období by ste ho mali vytiahnuť a ak ho nezjete, spravte z neho strúhanku.
  • Koláče – všetko sa odvíja od toho, či ide o suché čajové pečivo, alebo o krémové zákusky. V prípade prvej možnosti (suchých koláčov) je to približne 6 mesiacov. Na druhej strane rezy, torty a ďalšie krémové koláče by ste v mrazničke nemali mať viac ako 3 mesiace.

Poriadok je základom

Udržanie poriadku je v mrazničke často takmer nemožné. A to platí dvojnásobne vtedy, keď máte truhlicový model, ktorého interiér nie je nijako špeciálne rozdelený. Pri mrazení jedla je však kľúčové, aby ste mali v spotrebiči nejaký systém a na nič ste nezabudli.

Pre lepší prehľad spravíte dobre, keď na nádobky s jedlom uvediete dátum ich prípravy alebo mrazenia. Budete mať tak istotu, že pokrmy nie sú príliš staré a stále ich môžete pokojne jesť.

Ako potraviny rozmrazovať?

Spôsob rozmrazovania závisí na type pokrmu. Hotové jedlá či mäso je vhodné vložiť do chladničky, kde sa postupne rozmrazia. Počítajte ale s tým, že tento proces trvá niekoľko hodín, preto potraviny nezabudnite z mrazničky vytiahnuť s predstihom.

Pečivo a ovocie môžete nechať pokojne rozmrazovať aj na kuchynskej linke.

Naopak vyhýbajte sa rýchlemu rozmrazovaniu v mikrovlnke. Potraviny môžu pôsobením tepla stratiť veľké množstvo cenných látok. Nehovoriac o tom, že môžu prísť aj o svoju charakteristickú chuť či konzistenciu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár