Nakúpili ste nejaké potraviny v akcii alebo ste len navarili viac, ako ste zvládli zjesť, a teraz neviete, čo s tým? Ak nechcete, aby potraviny či jedlo vyšli nazmar, najlepšie, čo môžete urobiť, je zamraziť ich. Dôležité však je, aby ste sa pri mrazení držali niekoľkých základných pravidiel.
Nakúpili ste nejaké potraviny v akcii alebo ste len navarili viac, ako ste zvládli zjesť, a teraz neviete, čo s tým? Ak nechcete, aby potraviny či jedlo vyšli nazmar, najlepšie, čo môžete urobiť, je zamraziť ich. Dôležité však je, aby ste sa pri mrazení držali niekoľkých základných pravidiel.
Mnohí ľudia veria, že do mrazničky môžu dať úplne všetko. To však nie je ani zďaleka pravda. Niektoré potraviny totižto po rozmrazení nemusia vôbec dobre chutiť. Preto je ideálne popremýšľať nad iným spracovaním.
Medzi potraviny, ktoré by ste do mrazničky určite nemali dávať, patria:
Z hotových jedál by ste nemali mraziť zemiakovú kašu, pretože zemiaky samé o sebe obsahujú veľa vody, a omáčky, ktoré ste zahustili škrobom alebo múkou. Po rozmrazení by totižto mohli byť príliš vodové.
Potraviny by ste mali mraziť len jedenkrát. To znamená, že keď ich raz z mrazničky vytiahnete, už by ste ich do nej nemali vracať. Mohli by stratiť svoju chuť a konzistenciu. Ak teda mrazíte väčšie množstvo jedla, rozdeľte ho na menšie časti, ktoré budete postupne rozmrazovať.
To, ako dlho môžete potraviny nechať v mrazničke, sa odvíja od ich typu, pričom je dobré držať sa týchto odporúčaní:
Udržanie poriadku je v mrazničke často takmer nemožné. A to platí dvojnásobne vtedy, keď máte truhlicový model, ktorého interiér nie je nijako špeciálne rozdelený. Pri mrazení jedla je však kľúčové, aby ste mali v spotrebiči nejaký systém a na nič ste nezabudli.
Pre lepší prehľad spravíte dobre, keď na nádobky s jedlom uvediete dátum ich prípravy alebo mrazenia. Budete mať tak istotu, že pokrmy nie sú príliš staré a stále ich môžete pokojne jesť.
Spôsob rozmrazovania závisí na type pokrmu. Hotové jedlá či mäso je vhodné vložiť do chladničky, kde sa postupne rozmrazia. Počítajte ale s tým, že tento proces trvá niekoľko hodín, preto potraviny nezabudnite z mrazničky vytiahnuť s predstihom.
Pečivo a ovocie môžete nechať pokojne rozmrazovať aj na kuchynskej linke.
Naopak vyhýbajte sa rýchlemu rozmrazovaniu v mikrovlnke. Potraviny môžu pôsobením tepla stratiť veľké množstvo cenných látok. Nehovoriac o tom, že môžu prísť aj o svoju charakteristickú chuť či konzistenciu.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste