V období Veľkej noci mnoho z nás premýšľa, ako využiť veľké množstvo vajíčok. Jednou zo skvelých variantov je práve veľkonočná tlačenka. Ide o svieži pokrm plný zeleniny, ktorý sa hodí ako veľkonočné pohostenie, ale aj ako skvelá večera.
V období Veľkej noci mnoho z nás premýšľa, ako využiť veľké množstvo vajíčok. Jednou zo skvelých variantov je práve veľkonočná tlačenka. Ide o svieži pokrm plný zeleniny, ktorý sa hodí ako veľkonočné pohostenie, ale aj ako skvelá večera.
Pokiaľ hľadáte ideálny spôsob, ako spracovať uvarené vajíčka, potom je veľkonočná tlačenka skvelou voľbou. Ide o pokrm, ktorý si vás získa, jeho príprava je pritom jednoduchá. Základnými surovinami sú okrem vajíčok aj zelenina a želatína, prípadne rôsol. Výber zeleniny je individuálny, môžete tak vyskúšať rôzne varianty.
Častou otázkou je, akú zeleninu do tlačenky vybrať. Najprv je dôležité sa rozhodnúť, či použijete nakladanú alebo čerstvú zeleninu. Veľakrát je využívaná prvá možnosť, avšak čerstvá zelenina do receptu vnáša sviežosť – získate skvelú a chrumkavú tlačenku plnú chuťi.
Nakladaná zelenina ponúka jednoduché riešenie. Stačí vybrať obľúbenú zeleninovú zmes. Nálev potom navyše môžete využiť aj na ďalšie ochutenie želatíny.
Avšak vyskúšať môžete aj čerstvú zeleninu. Skvelou voľbou je klasika ako je mrkva, zeler alebo petržlen. Zaujímavá je aj červená repa. Podľa chuti môžete pridať aj hrášok, kukuricu, papriku a jarnú cibuľku. Chýbať by nemali kyslé uhorky, ktoré dodávajú typickú kyslastú chuť.
Aby vám tlačenka správne stuhla, je dôležité precízne pripraviť želatínu. Dostupná je plátková a v prášku, výber záleží na vašich preferenciách. Kúpiť môžete aj želatínu určenú priamo na prípravu vajíčkovej tlačenky. V každom prípade sa vždy starostlivo riaďte návodom a uvedenými pomermi, aby vám zmes dobre stuhla.
Želatína sa rozmiešava vo vode. Avšak časť môžete nahradiť práve nálevom z naloženej zeleniny. Dodáte tak celému pokrmu kyslastú chuť. Intenzitu je možné ovplyvniť pomerom vody a nálevu, použiť sa dá aj iba nálev.
Namiesto kupovanej želatíny si môžete pripraviť vlastný domáci rôsol. Ide v podstate o vývar z mäsa s vysokým obsahom kolagénu. Najčastejšie ide o gleje, bravčové kože či nožičky. Akonáhle vývar vychladne, stuhne a vytvorí rôsol. Skvele sa tak hodí na zaliatie vajíčkovej zmesi. Avšak ide o trochu pracnejší postup, ktorý vyžaduje prípravu vopred.
Základným predpokladom pre perfektnú vajíčkovú tlačenku je správne stuhnutie. To docielite dostatočnou dobou tuhnutia. Malo by ísť o minimálne tri hodiny v chladničke, ale najlepšie urobíte, ak necháte tlačenku tuhnúť cez noc.
Pomôcť môže tiež príprava formy predtým, než do nej zmes nalejete. Nechajte zvolenú formu vopred vychladiť v chladničke, môžete ju tiež vypláchnuť studenou vodou. A pokiaľ chcete mať naozaj istotu, že vyklápanie pôjde ľahko, vyložte ju potravinárskou fóliou. Ušetríte si tak prípadné starosti.
1. Veľkonočná maďarská tlačenka so zeleninou a vajíčkom
Tak táto pochúťka vyzerá naozaj na zožratie. Mňamka!
2. Vajíčková tlačenka - krok za krokom
Studená lahôdka. Trochu náročnejšia príprava, ale určite stojí za vyskúšanie. Autor: IvanK
3. Veľkonočná vajíčková tlačenka
Už ste premýšľali, čo budete pripravovať tohto roku na Veľkú noc? Ja som skúšala už v dostatočnom predstihu vajíčkovú tlačenku, ktorú som robila aj minulého roka, ale vtedy mi nevyšla podľa mojich predstáv, pretože som zabudla vyložiť formu potravinárskou fóliou a nechcelo mi to vyjsť z formy ani po vyhrážkach :D Tak som to tento rok vyskúšala aj s fóliou a vyšlo to jedna radosť. Určite vyskúšajte, pridať môžete aj hrášok, alebo mrkvu, alebo aj kukuricu, záleží len na vašej chuti. Autor: Karambola
4. Pečeňová "tlačenka" s hubami
Pečeňová "tlačenka" s hubami, majoránom, šunkou, slaninou,... Hotová delikatesa. Mňam!
5. Veľkonočná tlačenka so salámou a zeleninou
Ak vykoledujete veľa vajíčok ako moji chlapi minulého roka, tak šup do prípravy tejto fantastickej veľkonočnej vajíčkovej tlačenky. Tlačenka je plná zeleniny, vajíčok, salámy a, samozrejme, pridáva sa aj majonéza, bez ktorej by to nebolo ono. Veď pár kúskov takej tlačenky na chlebe vás nezabije. Dobrú chuť. Autor: Triniti
6. Výborná vaječná tlačenka
Skvelou inšpiráciou ako spotrebovať veľké množstvo vajíčok je napríklad šalát, nátierka alebo vajíčková tlačenka z bábovkovej formy. Nedávno som kúpila silikónovú formu a v balení som našla aj recept na vajíčkovú tlačenku, tak som musela vyskúšať. Autor: Triniti
7. Aspiková vaječná tlačenka
Fantastická vaječná tlačenka so zeleninou a šunkou. Veľká noc je za dverami a preto som sa rozhodla pridať môj minuloročný recept na vajíčkovú tlačenku s Moravankou. Určite vyskúšajte, je to super. Autor: Jaja79
8. Vaječná tlačenka s cesnakom
Skúška vajíčkovej tlačenky vyšla na výbornú :) Fantastická s cesnakom, krabími tyčinkami a hráškom. Krabie tyčinky ma v recepte celkom prekvapili, ale chuťovo to bolo super. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste