Tip na knihu | Recepty od Marcely Leiferovej
Populárna speváčka a skvelá gazdinka Marcela Laiferová je presvedčená, že dnešné rovnoprávne a vyťažené ženy túžia byť príťažlivé aj v kuchyni. K predstavám o spokojnom partnerstve patrí aj príprava chutných jedál, aby sme pre seba a svojho „princa“ pripravili príjemný večer, ale aby „princ“ nezaspal hneď po jedle.
V knihe Ako si spríjemniť a okoreniť život píše o tom, na čo dbať pri výbere potravín, čím nás dokážu obohatiť koreniny a ktorá zelenina by sa mala stať pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Ponúka tiež množstvo chutných receptov z vlastnej kuchyne, ale aj z receptárov svojich priateľov. Záleží jej na tom, aby boli lahodné a zároveň telu prospešné. Veď, ako píše, zdravie sa začína jedlom, nie diétami!
„Zdravie sa začína jedlom, nie diétami,“ tvrdí Marcela Leiferová. Aj preto píše o dôležitých a zdravých koreninách, základnej zelenine, o najdôležitejších vitamínoch.
V časti Receptár nechýbajú recepty na šaláty a zálievky, polievky, nátierky na chlieb, hlavné jedlá, dezerty a tiež lacné a rýchle recepty.
2 RECEPTY Marcely Leiferovej
Sladké pampúšiky
Suroviny:
- 500 g tvarohu,
- 800 g zemiakov varených v šupke,
- 150 g múky,
- 1 prášok do pečiva,
- ½ lyžičky soli,
- 1 vanilkový cukor,
- 100 g hrozienok,
- 1 lyžička citrónovej kôry,
- 2 vajcia,
- olej na smaženie,
- 1 škoricový cukor
POSTUP:
Uvarené zemiaky očistíme a najemno postrúhame alebo pretlačíme.
Pridáme múku, prášok do pečiva, tvaroh, soľ, vanilkový cukor, hrozienka, citrónovú kôru.
Vajíčka vymixujeme a pridáme do cesta.
Vymiešame, ale nie dlho, lebo cesto sa bude ťahať! Dáme ho na pomúčenú plochu a vytvarujeme rolku s priemerom 6 – 8 cm.
Nakrájame na ½ cm hrubé kolieska a zľahka potlačíme.
Teraz môžeme vysmážať na horúcom oleji 4 minúty z každej strany do zlatista.
Povrch posypeme škoricovým cukrom. K tomu chutí kompót alebo ovocná dreň, napríklad jablková.
Mousaka pre 6 osôb
Suroviny:
- 1,5 kg baklažánu pokrájame na 5 mm hrubé plátky,
- 125 ml olivového oleja,
- 2 najemno nakrájané cibule,
- 2 pretlačené väčšie strúčiky cesnaku, korenie,
- 1 lyžička škorice,
- 750 mletého hovädzieho mäsa,
- 2 veľké paradajky pokrájané na kúsky,
- 2 lyžice paradajkového pretlaku,
- 125 ml bieleho vína,
- posekaná petržlenová vňať,
- soľ,
- korenie,
- mletá červená paprika (ostrejšia),
- 60 g masla,
- 60 g múky,
- 625 ml mlieka,
- 40 g syra,
- muškátový orech
POSTUP:
Plátky baklažánu posolíme a necháme 30 minút odstáť. Opláchneme a osušíme.
Rúru vyhrejeme na 180 °C.
Na panvicu dáme olej a baklažán opečieme z oboch strán. Olej pridávame podľa potreby.
V širšej nádobe, v ktorej budeme zapekať, opečieme cibuľu, pridáme cesnak, červenú papriku, škoricu a hneď pridáme mleté mäso, premiešame, pridáme paradajky, pretlak, víno a 30 minút dusíme. Posolíme, okoreníme a pridáme petržlenovú vňať.
V ďalšom kastróle si pripravíme bešamel: Maslo rozpustíme, pridáme 1 kopcovitú lyžicu hladkej múky a urobíme svetlú zápražku (1 minútu). Za stáleho miešania pridáme mlieko, postrúhaný muškátový orech a prevaríme asi 2 minúty. Vmiešame 1 lyžicu strúhaného syra.
Do zapekacej misy s rozmermi 25 × 30 cm dáme na dno baklažán, polovicu mäsovej omáčky, opäť baklažány, ďalšiu vrstvu mäsovej omáčky a znovu baklažány.
Navrch vylejeme bešamel, posypeme zvyšným syrom a dáme zapiecť dozlatista.
Po vybratí z rúry necháme postáť aspoň 10 minút. Ak nemáte baklažán, nahraďte ho cukinou alebo zemiakmi.
Ďalšie tipy a recepty nájdete v knihe Marcely Leiferovej Ako si spríjemniť a okoreniť život.