NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády FotoRecept | Humus - dip z cíceru
FotoRecept | Humus - dip z cíceru
FotoRecept | Humus - dip z cíceru
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: klaura

Ako určite všetci viete, humus je pokrm obľúbený najmä v oblasti stredného východu. Je to vlastne kaša, či dip z rozmixovaného uvareného cíceru, olivového oleja, tahini pasty, cesnaku, citrónovej šťavy. Humus má vysoký obsah železa, kyseliny listovej, vitamínu B6 a vďaka cíceru má tiež vysoký obsah vlákniny a proteínov. Vďaka šťave z čerstvého citrónu obsahuje aj vitamín C. Je to teda zdraviu prospešný pokrm- A keďže všetci chceme byť zdraví a v dobrej forme, mali by sme si ho občas dopriať sebe, i svojej rodine :)

klaura    ·   14.1.2017

FotoRecept | Humus - dip z cíceru

Ako určite všetci viete, humus je pokrm obľúbený najmä v oblasti stredného východu. Je to vlastne kaša, či dip z rozmixovaného uvareného cíceru, olivového oleja, tahini pasty, cesnaku, citrónovej šťavy. Humus má vysoký obsah železa, kyseliny listovej, vitamínu B6 a vďaka cíceru má tiež vysoký obsah vlákniny a proteínov. Vďaka šťave z čerstvého citrónu obsahuje aj vitamín C. Je to teda zdraviu prospešný pokrm- A keďže všetci chceme byť zdraví a v dobrej forme, mali by sme si ho občas dopriať sebe, i svojej rodine :)

Suroviny
200 g (suchý)
cícer
2 strúčiky (prelisovaný)
cesnak
5 PL
panenský olivový olej
1 PL (sezamová pasta, kúpite v predajniach zdravej výživy)
tahini pasta
z 1 kusu
citrónová šťava
soľ
biele
mleté korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Suchý  cícer najskôr premyjeme v niekoľkých vodách, kým neprestane vytvárať penu (podobne, ako pri suchom hrachu)  potom ho na  noc namočíme do studenej vody. Malo by jej byť 2 x viac, ako cíceru.
  2. Na druhý deň  napučaný cícer zlejeme a v čistej vode uvaríme do mäkka. Uvarený cícer dáme do mixéra, s troškou vody a olivovým olejom začneme mixovať.
  3. Pridáme tahini pastu, šťavu z citróna, cesnak, soľ, korenie a mixujeme do hladka.
  4. Hotový humus preložíme do misky, dozdobíme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme ešte olivovým olejom.
  5. Ak vás niekedy prekvapí hlad, alebo nečakaná návšteva, môžete použiť konzervu cíceru (k tomuto receptu treba 400 g konzervovaného cíceru)  v príprave humusu postupujeme potom rovnako. Obsah vitamínov a minerálov sa ale podstatne zníži.
  6. Podávame   s čerstvým pečivom, hriankami, tortillami, alebo tyčinkami čerstvej zeleniny.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár