NajRecept.sk Pečivo FotoRecept | Domáci kváskový chlieb
FotoRecept | Domáci kváskový chlieb
FotoRecept | Domáci kváskový chlieb
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Z ražného kvásku, pečený v rúre. Všetko sa to začalo kúpou ošatky, keď sme s manželkou boli na víkende v Prahe. Ošatku som odložil a skoro som na ňu zabudol, až raz moja dobrá kamoška spomenula, že jej kamoška pečie kváskový chlieb. Tak som poprosil moju dobrú kamošku, aby poprosila kamošku a kúsok kvásku mi dala, dostal som ho v piatok (veľmi pekne ďakujem mojej dobrej kamoške a jej kamoške) je dobré mať kamošky :) Takže v sobotu som mohol začať piecť :) Vďaka pomalému kysnutiu, je kváskový chlieb lepšie stráviteľný, oveľa zdravší a chutí viac, ale to všetko si viete prečítať na stránke cuketka.cz, alebo dobreazdravo.sk, odkiaľ som čerpal informácie aj ja :)

S varechou v ruke    ·   20.2.2016

FotoRecept | Domáci kváskový chlieb

Z ražného kvásku, pečený v rúre. Všetko sa to začalo kúpou ošatky, keď sme s manželkou boli na víkende v Prahe. Ošatku som odložil a skoro som na ňu zabudol, až raz moja dobrá kamoška spomenula, že jej kamoška pečie kváskový chlieb. Tak som poprosil moju dobrú kamošku, aby poprosila kamošku a kúsok kvásku mi dala, dostal som ho v piatok (veľmi pekne ďakujem mojej dobrej kamoške a jej kamoške) je dobré mať kamošky :) Takže v sobotu som mohol začať piecť :) Vďaka pomalému kysnutiu, je kváskový chlieb lepšie stráviteľný, oveľa zdravší a chutí viac, ale to všetko si viete prečítať na stránke cuketka.cz, alebo dobreazdravo.sk, odkiaľ som čerpal informácie aj ja :)

Suroviny
520 g (250 g ražná múka + 270 g voda a kvások)
ražný kvások
300 g
pšeničná chlebová múka
200 g
špaldová múka
340 g
voda
18 - 20 g
soľ
rasca celá
rasca mletá
koriander mletý
alebo slnečnicové či podľa chuti
tekvicové semienka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Asi tri lyžice ražného kvásku ktorý som dostal, som večer premiešal s 250 g  ražnej múky a 270g vlažnej vody, zmes bola hustá, ale na druhý deň už vláčna a redšia. TIP: základný kvások vyberte z chladničky aspoň 2-3 hodiny pred premiešaním s múkou, aby sa naštartoval a lepšie pracoval.
  2. Misku som zakryl a nechal na linke odpočívať 12 hodín. Takto vyzeral na druhý deň doobeda, krásne púšťal bublinky.
  3. Dve, tri lyžice kvásku som si odložil v sklenenej fľaške do chladničky na ďalšie pečenie.
  4. Do misy som dal 300 g preosiatej chlebovej múky, 200 g špaldovej, 18-20g soli, mletú rascu, celú rascu, mletý koriander a rôzne semená. Všetko som spolu premiešal a pridal ražný kvások.
  5. Zapol som robot a prilieval vlažnú vodu. Je ťažké napísať presné množstvo vody (cca 340g), lebo každá múka a aj kvások je iný, takže vodu prilievajte opatrne.
  6. Cesto má byť dosť lepivé a naťahovacie, vtedy je dobre spracované, aby som z neho vypracoval bochníček, jemne som si naolejoval ruky a zakryté cesto som nechal odpočívať asi hodinu.
  7. Po hodinke som ho na doske premiesil a ponaťahoval, opäť som ho zbochníčkoval, zakryl a nechal odpočívať ďalších cca 50 minút.
  8. Potom som ho zasa na doske poprekladal, už som ho nemiesil a jemne som ho vytvaroval do bochníčka. Ten som vložil do vymúčenej ošatky, pomúčil som ho, prekryl čistou utierkou a nechal podkysnúť cca 3-4 hodiny. Ak nemáte ošatku, pomôže košíček vystlaný utierkou a vysypaný múkou.
  9. Po troch hodinách som zapol rúru na 250 °C, v rúre som na spodku mal vložený prázdny plech a v strede rúry kameň na pečenie, ak ho nemáte, dajte aj do stredu rúry plech. Vykysnutý bochník som vyklopil na papier na pečenie a vrch som narezal do kríža, ale môžete aj akokoľvek ináč.
  10. Vložil som ho do rúry a zároveň som na spodný plech nalial asi 150 ml vriacej vody, to aby chlieb mal krásnu kôrku. Zapnutý som mal vrchný a spodný ohrev a kukučkoval som cez dvierka rúry, bolo to lepšie ako telka :)
  11. Po 10 minútach som stiahol teplotu na 190 °C a vybral som z rúry spodný plech, ten s vodou, ktorá sa medzitým už odparila, keď som mal otvorenú rúru, musel som chlieb zasa odfotiť :)
  12. Chlieb som na 190 °C dopekal ešte asi 35 až 40 minút, podľa toho ako prepečená kôrka vám chutí.
  13. Po upečení som ho vybral na mriežku a zabalený v utierke som ho nechal vychladnúť. Kváskový chlieb sa má jesť až na druhý deň, lebo vtedy najviac chutí a nebude vás nafukovať - takže vydržať, aj keď je to ťažké :)
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár