NajRecept.sk Dezerty Celozrnný jablkový koláč s tymiánom
Celozrnný jablkový koláč s tymiánom
Recept Celozrnný jablkový koláč s tymiánom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Ak som niekde na výlete v zahraničí (čo sa nestáva často, lebo milujem Slovensko a Čechy) tak si rada kúpim nejaký suvenír. Poslednú dobu sú to kuchárske časopisy. Zatiaľ mám len dva zahraničné (chorvátsky a poľský). Tieto dva jazyky sú našej slovenčine veľmi blízke a tak pri čítaní receptu nepotrebujem slovník a navyše sa aj trochu zasmejem napr. ak "dodajemy jajko". Prinášam vám recept z poľského časopisu na krajanku z tymiankiem, ktorý som si samozrejme upravila :)

Spinava kuchyna je s    ·   2.1.2016

Celozrnný jablkový koláč s tymiánom

Ak som niekde na výlete v zahraničí (čo sa nestáva často, lebo milujem Slovensko a Čechy) tak si rada kúpim nejaký suvenír. Poslednú dobu sú to kuchárske časopisy. Zatiaľ mám len dva zahraničné (chorvátsky a poľský). Tieto dva jazyky sú našej slovenčine veľmi blízke a tak pri čítaní receptu nepotrebujem slovník a navyše sa aj trochu zasmejem napr. ak "dodajemy jajko". Prinášam vám recept z poľského časopisu na krajanku z tymiankiem, ktorý som si samozrejme upravila :)

Suroviny

Cesto:

150 g
celozrnná pšeničná múka
100 g
kukuričná múka
50 g
trstinový cukor
štipka
soľ
150 g (studené)
maslo
1 kus
vajce
3 PL (studená)
voda

Plnka:

1 kg
jablko
2 PL
med
dreň z 1 kusu
vanilka
trochu (sušený)
tymián
trochu (sušený)
estragón
trochu
maslo
mandľové lupienky
alebo iný podľa chuti
černicový džem
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme cesto: Zmiešame obe múky s cukrom, pridáme štipku soli, maslo nakrájané na kocky a prstami dobe spracujeme.
  2. Nakoniec pridáme vajce a vodu. Vypracujeme hladké cesto, vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 1 hodinu.
Plnka:
  1. Medzitým si jablká očistíme, zbavíme jaderníka, nakrájame na kocky.
  2. Do hrnca dáme kúsok masla, pridáme jablká, med, vanilku a dusíme (bez pokrievky) s občasným miešaním kým jablká zmäknú.
  3. Odstavíme a pridáme trochu sušeného tymiánu a estragónu.
Koláč:
  1. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, dáme na menší plech vyložený papierom na pečenie (alebo do okrúhlej formy), okraje necháme trochu vyššie, prípadne diery zaplátame cestom. Odložíme do chladničky ešte asi na 20 minút.
  2. Na cesto rozotrieme obľúbený džem, poukladáme udusené jablká, okraje zahneme dovnútra na plnku, posypeme mandľovými plátkami a pečieme pri 175 °C cca 50 minút.
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár