NajRecept.sk Mäso Hovädzie mäso FotoRecept | Plnený kel & Chou farçi
FotoRecept | Plnený kel & Chou farçi
FotoRecept | Plnený kel & Chou farçi
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Na nedeľný obed máme radi poriadne jedlo, ideálne nejaké mäsko, dobrý vývar. Na záver by nemalo chýbať niečo sladké. Plnený kel ma zaujal na prvý pohľad. Milujeme plnenú kapustu - o tom by som mohla básniť. Avšak plnený kel som nikdy nerobila. Pravda je, že kel pripravujem aj ako prívarok alebo polievku a chutí nám všetkým. Dokonca aj deti si pochutnajú :) Kapustné listy a alebo kelové sa plnia v rôznych krajinách na rôzne spôsoby. Niekde sa do plnky pridávajú krúpy a niekde ryža. Keď pripravujem kapustu - pridávam ryžu, tak ako to robí moja mama alebo stará mama. Tento krát som mäsovú plnku doplnila krúpami, ktoré som pred tým uvarila. Pripravovala som to celé v liatinovom hrnci - skvelý na pečenie aj zapekanie. Vo francúzsku sa liatinový hrniec používa často, práve pri príprave takýchto receptov. Jediné čo odporúčam je dobre si hrniec vytrieť maslom. Liatina tak ako francúzi alebo aj ja, milujú maslo :) x

Martina Schmidtova    ·   28.10.2015

FotoRecept | Plnený kel & Chou farçi

Na nedeľný obed máme radi poriadne jedlo, ideálne nejaké mäsko, dobrý vývar. Na záver by nemalo chýbať niečo sladké. Plnený kel ma zaujal na prvý pohľad. Milujeme plnenú kapustu - o tom by som mohla básniť. Avšak plnený kel som nikdy nerobila. Pravda je, že kel pripravujem aj ako prívarok alebo polievku a chutí nám všetkým. Dokonca aj deti si pochutnajú :) Kapustné listy a alebo kelové sa plnia v rôznych krajinách na rôzne spôsoby. Niekde sa do plnky pridávajú krúpy a niekde ryža. Keď pripravujem kapustu - pridávam ryžu, tak ako to robí moja mama alebo stará mama. Tento krát som mäsovú plnku doplnila krúpami, ktoré som pred tým uvarila. Pripravovala som to celé v liatinovom hrnci - skvelý na pečenie aj zapekanie. Vo francúzsku sa liatinový hrniec používa často, práve pri príprave takýchto receptov. Jediné čo odporúčam je dobre si hrniec vytrieť maslom. Liatina tak ako francúzi alebo aj ja, milujú maslo :) x

Suroviny
1 väčšia hlava
kel
400 g
hovädzie mäso
400 g (prerastené)
bravčové mäso
2 ks
cibuľa
2 strúčiky
cesnak
2 kusy
mrkva
soľ
korenie
tymián
1 ks
bobkový list
1 konzerva
paradajky
na potretie hrnca
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu.
  2. Kel rozdeľte na listy, stred povykrajujte. Listy varte vo vriacej vode cca 8 min. Potom vyberte a dajte vychladiť.
  3. Uvarte si krúpy.
  4. Oba druhy mäsa si pomeľte.
  5. Vo väčšsom hrnci na oleji osmažte cibuľku a cesnak.
  6. Potom pridajte mrkvu a nakoniec mäso. Osoľte a okreňte.
  7. Nechajte dusiť približne 15 minút, kým mäso zhnedne.
  8. Nakoniec pridajte paradajky a chvíľku povarte.
  9. Odstavte a pridajte krúpy a bylinky.
  10. Liatinový hrniec si poriadne vymažte maslom.
  11. Začnite ukladať listy, najväčší dajte na spodok. Listy dajte aj na bočné steny hrnca.
  12. Naplňte mäsovou zmesou do polovice, položte vrstvu listov a opäť plnku.
  13. Na koniec uzavrite pomocou listov.
  14. Dajte do vyhriatej rúryna 180°C. Pečte asi hodinku.
  15. Hotové preklopte na väčší tanier alebo misu - dajte pozor je tam šťava, tak aby ste ju nemali všade ako ja :)
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár