Muškárová tekvica - využitie v kuchyni
Musím sa vám priznať, že som fanatik do tekvíc. Pestovala som už rôzne kúsky - zaujímavé tvarovo i farebne. Vždy na jar si nakúpim semiačka a teším sa na úrodu.
Tento rok ma zaujala novinka ,,Muscade de provence". Patrí medzi muškátové tekvice, ktoré sú vhodné na pečenie. Dužina má krásnu oranžovú farbu a je veľmi kvalitá.
Dlhé roky sa tiež venujem pestovaniu tekvice Hokkaido. Jej výhodou je, že sa nemusí šúpať, pretože koža pri varení a pečení zmäkne a môže sa konzumovať. Má príjemnú sladko-orieškovú chuť. Varím z nej polievku, používam ju na pečenie a grilovanie.
Spomeniem ešte hruškovitú tekvicu butternut. Rada ju pestujem pre malý podiel semiačkovej časti. Dužina je tiež kvalitná, oranžová, vhodná najmä na pečenie.
Tekvice s oranžovou dužinou obsahujú veľa betakaroténu. Tekvice sú tiež bohaté na vitamíny, telo si vytvorí potrebné A, získa C, E, vitamíny skupiny B. Je nabitá draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Vďaka obsahu sacharidov je vhodná pre diabetikov.
Hokkaido pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach, pri ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice. Je vítaným liekom pri srdcových a obličkových poruchách. Dužina Hokkaida má močopudné aj žlčopudné účinky. Dokonca pomáha proti hlístam, škrkavkám a mrliam.
Vrátim sa k tekvici, ktorú som naposledy priniesla do kuchyne -
Muscade de provence.
Najväčšiu časť som upiekla spolu so zemiakmi na cesnaku:
Tekvicu som nakrájala na kúsky, tiež som ju nešúpala.
Zemiaky som očistila a nakrájala, všetko som rozložila na papier na pečenie, pokvapkala olejom, posolila, okorenila.
Rukami som všetko dobre premiešala s lisovaným cesnakom a upiekla do mäkka.
Nakoniec som to celé posypala čerstvým tymiánom.
Podávame s jogurtovo - cesnakovým dipom.
Ďalším jedlom z tejto tekvice bola
polievka
Varila som podľa
tohto receptu, s tým rozdielom že som tekvicu ošúpala. Po zmäknutí som ju rozmixovala, podávala som ju s opečeným chlebom, pokvapkanú tekvicovým (alebo iným) olejom. Je vynikajúca.
Nakoniec som robila
Tekvicové hranolky
Nakrájala som tekvicu na kúsky.
V mise som ich obalila v zmesi zo strúhanky, sezamu, soli, korenia.
Obalené hranolky som uložila na plech, pokropila olejom a upiekla.