Slivky sú veľmi vďačné ovocie. Či už surové, varené na lekvár, alebo ako pálenka. O tej tu písať nebudem na to sú povolanejší :) Sezóna sliviek je tu a s ňou aj slivkové koláče, buchty a iné dobroty. Podľa mňa toto ovocie najlepšie ladí s kysnutým cestom - slivkové buchty sú top a takou slovenskou i českou klasikou. Na Slovensku rastú skoro všade a tak má každy kraj svoje špeciality ktoré s nimi pripravuje. Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní. V Leviciach sa dnes nachádza múzeum oblasti Tekov. Dodržala som aj povodný postup prípravy a sposob pečenia. Len hrozienka som nahradila práve slivkami. Myslím si, že väčšina receptov má spoločný základ a obmieňali sa ingrediencie do náplň alebo konečný tvar koláčov a pod. Recept je stručný a zbytočne sa v ňom nerozpisujú o postupe, takže je treba mať kus praxe, a kysnuté cesto nejaké skúsenosti potrebuje :) Ale na druhú stranu ak sa budete držať základných pravidiel určite sa podarí. Tu je pár rád na prípravu kysnutého cesta, ktoré dodržiavam: všetky suroviny musia mať rovnakú = izbovú teplotu ak je v recepte mlieko, nikdy nepoužite príliš horúce, stačí tiež izbová teplota alebo vlažné droždie si vyberte min. hodinu pred pečením aby sa naštartovalo a tak pripravte kvások do kvásku vždy pridajte aspoň štipku cukru - tiež pomáha naštartovať kvasný proces nikdy nepridajte soľ do kvásku, radšej do múky alebo už do premiešaného kvásku s múkou, soľ zastaví kvasenie ak miesite v mixéry, min. raz oddeľte cesto pomocou špachtle od dna misy aby vám tam neostávala múka dobre premiesiť, nahnať vzduch do cesta, može trvať aj desať minút ak ste miesli v mixéry vždy je dobré cesto ešte prepracovať aj rukami, stačí chvíľu, dodáte mu tú poslednú ingredienciu ktorá sa nepredáva - lásku vykysnúť nechajte cesto prikryté, pozor na prievan, ideálne je zabaliť do deky alebo perín :) ja zásadne nevetrám a neotváram v kuchyni okno keď mi cesto kysne :) na vykysnutie cesta použite radšej nerezovú, drevenú misu alebo ošatku, nie plastovú rúry v bytoch nemajú dostatok vlhkosti, hlavne tie elektrické, preto je dobré dať na spodok nádobu s vodou a cesto orosiť vodou pred vložením do rúry aj po vybratí - tým dosiahnete chrumkavosť korky - platí u pečiva sladké kysnuté koláče potierajte maslom alebo iným tukom
Slivky sú veľmi vďačné ovocie. Či už surové, varené na lekvár, alebo ako pálenka. O tej tu písať nebudem na to sú povolanejší :) Sezóna sliviek je tu a s ňou aj slivkové koláče, buchty a iné dobroty. Podľa mňa toto ovocie najlepšie ladí s kysnutým cestom - slivkové buchty sú top a takou slovenskou i českou klasikou. Na Slovensku rastú skoro všade a tak má každy kraj svoje špeciality ktoré s nimi pripravuje. Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní. V Leviciach sa dnes nachádza múzeum oblasti Tekov. Dodržala som aj povodný postup prípravy a sposob pečenia. Len hrozienka som nahradila práve slivkami. Myslím si, že väčšina receptov má spoločný základ a obmieňali sa ingrediencie do náplň alebo konečný tvar koláčov a pod. Recept je stručný a zbytočne sa v ňom nerozpisujú o postupe, takže je treba mať kus praxe, a kysnuté cesto nejaké skúsenosti potrebuje :) Ale na druhú stranu ak sa budete držať základných pravidiel určite sa podarí. Tu je pár rád na prípravu kysnutého cesta, ktoré dodržiavam: všetky suroviny musia mať rovnakú = izbovú teplotu ak je v recepte mlieko, nikdy nepoužite príliš horúce, stačí tiež izbová teplota alebo vlažné droždie si vyberte min. hodinu pred pečením aby sa naštartovalo a tak pripravte kvások do kvásku vždy pridajte aspoň štipku cukru - tiež pomáha naštartovať kvasný proces nikdy nepridajte soľ do kvásku, radšej do múky alebo už do premiešaného kvásku s múkou, soľ zastaví kvasenie ak miesite v mixéry, min. raz oddeľte cesto pomocou špachtle od dna misy aby vám tam neostávala múka dobre premiesiť, nahnať vzduch do cesta, može trvať aj desať minút ak ste miesli v mixéry vždy je dobré cesto ešte prepracovať aj rukami, stačí chvíľu, dodáte mu tú poslednú ingredienciu ktorá sa nepredáva - lásku vykysnúť nechajte cesto prikryté, pozor na prievan, ideálne je zabaliť do deky alebo perín :) ja zásadne nevetrám a neotváram v kuchyni okno keď mi cesto kysne :) na vykysnutie cesta použite radšej nerezovú, drevenú misu alebo ošatku, nie plastovú rúry v bytoch nemajú dostatok vlhkosti, hlavne tie elektrické, preto je dobré dať na spodok nádobu s vodou a cesto orosiť vodou pred vložením do rúry aj po vybratí - tým dosiahnete chrumkavosť korky - platí u pečiva sladké kysnuté koláče potierajte maslom alebo iným tukom
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste