NajRecept.sk Torty Jahodovo-mangový dezert
Jahodovo-mangový dezert
Recept Jahodovo-mangový dezert
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dnes vám ponúkam tento nádherný letný dezert. Zaujímavá kombinácia manga a jahôd. Oba druhy ovocia sú sladké, ale zároveň majú v sebe jemnú, kyselkavosť. Dezert je ľahký s príjemnou jemne sladkasto-kyselkavou chuťou. Aj keď pri príprave bola použitá želatína, jeho konzistencia nie je veľmi tuhá. Je jemný a doslova rozplývajúci sa v ústach. Vyžaduje skladovanie v chladničke. Je to naozaj naozaj nádherný letný dezert plný letných farieb a chutí. Rozpis ingrediencii je na 6 ks obruči o priemere 6 cm, výška 4,5 cm a 6 kusov väčších o priemere 7,5 cm a výška 4,5 cm, alebo na tortovú formu o priemere 20-24cm.

adkas-tastyfood    ·   9.7.2015

Jahodovo-mangový dezert

Dnes vám ponúkam tento nádherný letný dezert. Zaujímavá kombinácia manga a jahôd. Oba druhy ovocia sú sladké, ale zároveň majú v sebe jemnú, kyselkavosť. Dezert je ľahký s príjemnou jemne sladkasto-kyselkavou chuťou. Aj keď pri príprave bola použitá želatína, jeho konzistencia nie je veľmi tuhá. Je jemný a doslova rozplývajúci sa v ústach. Vyžaduje skladovanie v chladničke. Je to naozaj naozaj nádherný letný dezert plný letných farieb a chutí. Rozpis ingrediencii je na 6 ks obruči o priemere 6 cm, výška 4,5 cm a 6 kusov väčších o priemere 7,5 cm a výška 4,5 cm, alebo na tortovú formu o priemere 20-24cm.

Suroviny

Spodná podložka:

300 g (napr. Bebe)
keksy
60 g (roztopené)
maslo

Mango:

2 ks (dobre zrelé, väčšie)
mango
2 PL
citrónová šťava
100 g
kryštálový cukor
250 g (jemný, rozmixovaný príp. môžete použiť mascarpone)
tvaroh
150 ml
šlahačková smotana
20 g (v prášku alebo 5 ks plátkovej želatíny)
želatína

Jahodová vrstva:

250 g
jahody
2 PL
cukor
2 PL
citrónová šťava
100 ml
šlahačková smotana
12 g (príp. 3 ks plátkovej)
prášková želatína

Na ozdobu:

(čerstvé)
jahody
mango
lístky mäty
Postup receptu
Vytlačiť
  Spodná časť
  1. Želatínu zalejeme asi 2-3 PL vody a necháme napučať. Odložíme bokom.
  2. Keksy postrúhame na strúhadle (príp. ich dáme do mikrotenového sáčka a valčekom ich potlčieme). Maslo roztopíme a pridáme ku keksom. Dobre premiešame.
  3. Obrúče naplníme približne 2 PL postrúhaných keksov a utlačíme na spodok. Dávame pozor, aby obrúče ostali čisté. K utlačeniu dobre poslúži menší pohárik, fľaštička s rovným dnom.
  4. Odložíme do chladničky zachladiť.
Mangová vrstva
  1. Tvaroh dobre rozmixujeme. Mango očistíme a spolu s citrónovou šťavou ho rozmixujeme.
  2. Pridáme cukor a privedieme k varu. Odstavíme. Želatínu zahrejeme, keď je už tekutá, tak ju pridáme do teplého manga a dobre rozmiešame.
  3. Necháme ochladiť do izbovej teploty. V prípade plátkovej želatíny ju namočíme do studenej vody, kým zmäkne.
  4. Vyžmýkame a pridáme ju do teplej mangovej zmesi a dobre premiešame, kým sa želatínové plátky rozpustia.
  5. Keď je mango ochladené, postupne ho pridáme k tvarohu a miešame, kým sa obe hmoty dobre spoja.
  6. Nakoniec pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu a opatrne zamiešame do mangovo - tvarohovej zmesi.
  7. Na schladený keksový základ rozdelíme mangovú zmes a odložíme opäť do chladničky stuhnúť.
Jahodová vrstva
  1. Na jahodovú vrstvu so želatínou postupujeme rovnako ako pri mangovej vrstve, iba množstvo upravíme. Viď rozpis.
  2. Jahody, cukor a citrónovú šťavu rozmixujeme, privedieme k varu a pridáme želatínu.
  3. Odstavíme k vychladnutiu. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha a pridáme k vychladnutej jahodovej zmesi.
  4. Opatrne premiešame. Jahodovú zmes rozdelíme do obrúči na stuhnutú mangovú vrstvu a odložíme do chladničky. (Pzn. posledná väčšia obrúč nebola úplne plná až do vrchu).
Pred podávaním vyberieme z chladničky a necháme postáť pri izbovej teplote a opatrne vytlačíme zo spodu dezert a preložíme na tanierik. Ozdobíme čerstvým ovocím, príp. lístkom mäty. Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty