NajRecept.sk Chuťovky Fotorecept| Quiche s červenou kapustou a plesnivým syrom
Fotorecept| Quiche s červenou kapustou a plesnivým syrom
Fotorecept| Quiche s červenou kapustou a plesnivým syrom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Hitom môjho letného vypekania sú koláče z krehkého cesta. Nie len preto, že cesto možem vybrať z mrazničky alebo ladničky a len naplním. Čo znamená viac času vonku, pri vode a pod. Ale aj preto, že možnosti kombinácií, variácií je nekonečné množstvo. Može byť nasladko alebo naslano. V dnešnom koláči sa dokonale spojili sladké a slané chute. Nasladlá, skoro zkaramelizovaná kapusta, výrazný plesnivý syr a slané cesto. Ak sa vám nechce strácať čas prípravou cesta, kľudne použite hotové lístové cesto z obchodu, ale to domáce je trochu iné :). Ja som tentokrát mala možnosť vyskúšať prípravu vo foodprocessore, a s ním je to naozaj jednoduché a rýchle :). Ak ste vlastníkom foodprocessora, narobte si cesto do zásoby, príprava vám nebude trvať ani desať minút.

Martina Schmidtova    ·   5.7.2015

Fotorecept| Quiche s červenou kapustou a plesnivým syrom

Hitom môjho letného vypekania sú koláče z krehkého cesta. Nie len preto, že cesto možem vybrať z mrazničky alebo ladničky a len naplním. Čo znamená viac času vonku, pri vode a pod. Ale aj preto, že možnosti kombinácií, variácií je nekonečné množstvo. Može byť nasladko alebo naslano. V dnešnom koláči sa dokonale spojili sladké a slané chute. Nasladlá, skoro zkaramelizovaná kapusta, výrazný plesnivý syr a slané cesto. Ak sa vám nechce strácať čas prípravou cesta, kľudne použite hotové lístové cesto z obchodu, ale to domáce je trochu iné :). Ja som tentokrát mala možnosť vyskúšať prípravu vo foodprocessore, a s ním je to naozaj jednoduché a rýchle :). Ak ste vlastníkom foodprocessora, narobte si cesto do zásoby, príprava vám nebude trvať ani desať minút.

Suroviny

Cesto:

250 g
hladká múka
1 ČL
soľ
1/2 ČL
cukor
170 g (studené)
maslo
6 - 8 PL
studená voda

Náplň:

1/2 z menšej hlávky
červená kapusta
2 ks
červená cibuľa
2 PL
hnedý cukor
soľ
korenie
250 ml (33
)%sladká smotana
3 ks
vajce
250 g (s modrou plesňou)
syr
na vymazanie formy na pečenie
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
Cesto
  1. Aby ste mali vodu naozaj ľadovú pridajte do misky alebo šálky kocky ľadu.
  2. Potom už len budete odoberať a pridávať po lyžiciach do cesta podľa potreby, a určite bude studená :).
  3. Aj maslo vyberte a nakrájajte na malé kocky až tesne pred samotnou prípravou cesta.
  4. Na začiatku premiešajte suché ingrediencie - múku, soľ, cukor.
  5. Maslo najlepšie zapracujte, je doležité aby to bolo rýchlo, pomocou funkie Pulse. Stačia cca 4 zamiešania - pulsy s maslom - malé kúsky masla sa obalia múkou.
  6. Keď sa maslo obalí múkou, postupne pridávajte vodu.
  7. Správne pripravené cesto je rozdrobené na maslové kúsky. V tejto fáze ho vyklopte na potrevinovú fóliu a opatrne, možete na to použiť okraje fólie, spracujte cesto do jedného kompaktného celku. Zabaľte a dajte minimálne na pol hodiny do chladničky.
Náplň
  1. Prípravu náplne začnite kapustou. Tú si nastrúhajte a poduste na cibulke, kde ste pridali aj cukor, a dochutili podľa potreby soľou a korením.
  2. Najlepšie je nechať cibulu zkaramelizovať, potom pridať kapustu a dusiť do polomäkka.
  3. Hotovú kapustu pridajte do misy kde ste si vymiešali, smotanou s vajíčkami. Keď máte zmes hotovú pripravte korpus.
  4. Odpočinuté cesto vyvalkajte a vyložte ním zapekaciu misu.
  5. Prečnievajúce okraje odrežte a vytvarujte poprípade vytvorte vzor za pomoci vidličky.
  6. Cesto prepichajte vidličkou.
  7. Do formy s cestom pridajte náplň a posypte syrom, ten si pokrájajte alebo rozdrobte prstami.
  8. Pečte vo vyhriatej rúre na 190°C cca 45 min. Plnka musí určite ztuhnúť a okraje koláča zhnednú a začnú sa oddelovať od formy.
Cesto konzistenciou pripomína lístkové, a kombinácia kapusty a syra je dokonalá :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár