Prvý piatok v júny, budú v Amerike oslavovať deň Donutov - Doughnutov - čiže šišiek. Tento sviatok je na počesť jednej milej udalosti, ktorá sa začala v roku 1938. V piatok toho roku, na počesť padlých vojakov v I. svetovej vojne sa jedna dobročinná organizácia rozhodla rozdávať zadarmo vojakom práve donuty ( písanej tohto slova je aj v Amerike benevolentné) a odvtedy každý prvý piatok sa ako pripomienka tejto udalosti pečú a rozdávajú donuty. Väčšina obchodov ich naozaj dáva zadarmo, pripájajú sa dokonca aj v Kanade. Tento rok som sa rozhodla, že ich tento rok pripravím, možno na počesť niekoho. Nemusím vám asi hovoriť aké boli deti nadšené, keď prišli domov a uvideli ich, a ešte väčšie nadšenie zavládlo keď ich ochutnali. Klasické donuty sú samozrejme smažené, a z kysnutého cesta. Ja som ale skúsila recept na nekysnuté a nesmažené. Možno si poviete, že to už donut ani nie je, ale zistila som si, stále to je donut, možno aj kvôli tvaru. Chuť by som neporovnávala, jednoducho smažené a klasicky pečené sa porovnávať nedá. Je to iné cesto a hotovo. Ale chutiť môže dobre, dokonca veľmi dobre. A zdobenie je zábava. Klasika je len ich pocukrovať resp. obaliť v cukre so škoricou, ale práve tie z rúry si môžu dovoliť poriadnu dávku polevy a ozdobičiek. Ja som skúsila dva druhy polevy - jahodovú a čokoládovú. Ale kľudne experimentujte, donuty si to zaslúžia :) Budete potrebovať plechy na donuty - napr. od Kitchenaid a rôzne zdobenie - napr. od Dr. Oetker.
Prvý piatok v júny, budú v Amerike oslavovať deň Donutov - Doughnutov - čiže šišiek. Tento sviatok je na počesť jednej milej udalosti, ktorá sa začala v roku 1938. V piatok toho roku, na počesť padlých vojakov v I. svetovej vojne sa jedna dobročinná organizácia rozhodla rozdávať zadarmo vojakom práve donuty ( písanej tohto slova je aj v Amerike benevolentné) a odvtedy každý prvý piatok sa ako pripomienka tejto udalosti pečú a rozdávajú donuty. Väčšina obchodov ich naozaj dáva zadarmo, pripájajú sa dokonca aj v Kanade. Tento rok som sa rozhodla, že ich tento rok pripravím, možno na počesť niekoho. Nemusím vám asi hovoriť aké boli deti nadšené, keď prišli domov a uvideli ich, a ešte väčšie nadšenie zavládlo keď ich ochutnali. Klasické donuty sú samozrejme smažené, a z kysnutého cesta. Ja som ale skúsila recept na nekysnuté a nesmažené. Možno si poviete, že to už donut ani nie je, ale zistila som si, stále to je donut, možno aj kvôli tvaru. Chuť by som neporovnávala, jednoducho smažené a klasicky pečené sa porovnávať nedá. Je to iné cesto a hotovo. Ale chutiť môže dobre, dokonca veľmi dobre. A zdobenie je zábava. Klasika je len ich pocukrovať resp. obaliť v cukre so škoricou, ale práve tie z rúry si môžu dovoliť poriadnu dávku polevy a ozdobičiek. Ja som skúsila dva druhy polevy - jahodovú a čokoládovú. Ale kľudne experimentujte, donuty si to zaslúžia :) Budete potrebovať plechy na donuty - napr. od Kitchenaid a rôzne zdobenie - napr. od Dr. Oetker.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste