NajRecept.sk Dezerty Zmrzlina Fotorecept | Vanilková a jahodová zmrzlina
Fotorecept | Vanilková a jahodová zmrzlina
Fotorecept | Vanilková a jahodová zmrzlina
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Snívame o jej dokonalej chuti, o jej dokonalej konzistencii, o dokonalom zážitku a požitku. Vychutnávame si ju ako malý, aj keď sme už veľký. Tešíme sa na ňu ako na vianočný stromček s prekvapením. Milujeme rôzne chute a príchute. Milujeme ju - ZMRZLINU. A v deň, ktorý patrí našim najmilovanejším - mamičkám som pripravila hneď dve príchute. Teda presnejšie, na deň matiek som dokončila celú prípravu a podávala a pre vás dofotila. Kvôli chladeniu my to chvíľu trvalo, ale stálo to za to. Ja som bola dlho veľmi konzervatívna a jedla som len čokoládovú a občas vanilkovú ale čím som staršia, tým si viac a viac pochutnám aj na iných príchutiach. A keď som náhodou v lete v Taliansku, ktoré milujem, som ochotná si dať akúkoľvek. Lebo tam je neprekonatelná. Samozrejme by som chcela aj doma vyrobiť niečo, čo by tú talianskú aspoň napodobnilo, alebo sa čo najviac priblížilo. A tak som siahla po recepte na pravú vanilkovú - na Gelato. Recept som si vypožičala od Marcelly Hazan. Jej kuchárka talianských receptov je neprekonatelná, asi tak ako v tých francúzskych Julia Childe. Základom zmrzliny sú žĺtka a mlieko alebo smotana, plus nejaká príchuť ako ovocie, čokoláda, oriešky. Ale príchute možu byť aj exotické ako chilli, olivový olej alebo na vrchu poliata balazamikovým octom. Jednoducho je to nekonečné množstvo príchutí. Základná zmes zo žĺtkov a mlieka sa povarí a dá do zmrzlinovača, ktorý túto božskú hmotu premení na ľadový zázrak. Pripravila som si pre vás dva základné recepty a postupy na zmrzlinu - vanilkovú a jahodovú.

Martina Schmidtova    ·   2.6.2015

Fotorecept | Vanilková a jahodová zmrzlina

Snívame o jej dokonalej chuti, o jej dokonalej konzistencii, o dokonalom zážitku a požitku. Vychutnávame si ju ako malý, aj keď sme už veľký. Tešíme sa na ňu ako na vianočný stromček s prekvapením. Milujeme rôzne chute a príchute. Milujeme ju - ZMRZLINU. A v deň, ktorý patrí našim najmilovanejším - mamičkám som pripravila hneď dve príchute. Teda presnejšie, na deň matiek som dokončila celú prípravu a podávala a pre vás dofotila. Kvôli chladeniu my to chvíľu trvalo, ale stálo to za to. Ja som bola dlho veľmi konzervatívna a jedla som len čokoládovú a občas vanilkovú ale čím som staršia, tým si viac a viac pochutnám aj na iných príchutiach. A keď som náhodou v lete v Taliansku, ktoré milujem, som ochotná si dať akúkoľvek. Lebo tam je neprekonatelná. Samozrejme by som chcela aj doma vyrobiť niečo, čo by tú talianskú aspoň napodobnilo, alebo sa čo najviac priblížilo. A tak som siahla po recepte na pravú vanilkovú - na Gelato. Recept som si vypožičala od Marcelly Hazan. Jej kuchárka talianských receptov je neprekonatelná, asi tak ako v tých francúzskych Julia Childe. Základom zmrzliny sú žĺtka a mlieko alebo smotana, plus nejaká príchuť ako ovocie, čokoláda, oriešky. Ale príchute možu byť aj exotické ako chilli, olivový olej alebo na vrchu poliata balazamikovým octom. Jednoducho je to nekonečné množstvo príchutí. Základná zmes zo žĺtkov a mlieka sa povarí a dá do zmrzlinovača, ktorý túto božskú hmotu premení na ľadový zázrak. Pripravila som si pre vás dva základné recepty a postupy na zmrzlinu - vanilkovú a jahodovú.

Suroviny

Základný krém:

4 ks
žĺtok
100 g
cukor
0,5 l (plnotučné)
mlieko
1 a 1/2 ČL
vanilkový extrakt
(ja som použila KitchenAid)
zmrzlinovač

Jahodová zmrzlina:

370 ml (33
) %šľahačková smotana
1 konzerva
salko
400 g
jahody
Postup receptu
Vytlačiť
Základný krém
  1. Pripravéme si rôzne formičky, do ktorých zmrzlinu dáme. Deti tým určite potešíte.
  2. Do rajnice s hrubším dnom si dáme pol litra mlieka a privedieme skoro k varu.
  3. V mise od mixéra vymiešame žĺtka s cukrom do biela, kým sa netvoria tzv. stužky :).
  4. Potom mlieko pomaly prilievame do žĺtkovej zmesi ale nie úplne horúce.
  5. Mixujeme, kým sa zmes dobre nespojí a nevytvorí hladkú krémovú konzistenciu - na KitchenAid rýchlosť 2, asi 2 min.
  6. Hotovú zmes necháme vychladiť, ideálne v chladničke.
  7. Keď je hmota studená, dáme ju do zmrzlinovača. Ten si vždy musíme pred spracovaním zmrzliny dať nachladiť do mrazničky na min. 15 hod. ( takže to spravte v predstihu :)
  8. Potom vychladenú zmes nalejeme do zmrzlinovača a necháme spracovávať. Že je zmrzlina hotová poznáte podľa konzistencie, hmota nadobudne objem a je krémová.
  9. Hotovú dáme do nádobiek a do mrazničky, zmes nepotrebuje dlhé chladenie vďaka zmrzlinovaču.
Nedalo mi to a skúsila som v zmrzlinovači aj moj recept na zmrzlinu. Je o niečo jednoduchší a pohodlnejší, ale na druhú stranu bolo super si skúsiť klasickú prírpavu. A poviem vám, že aj keď je trocha zložitejšia alebo dlhšia, stojí tiež za to. Ale ako mama troch detí viem, že niekedy je to čas, ktorý rozhoduje čo a ako pripravíme. Jahodová zmrzlina
  1. Jahody si rozmixujeme a dáme na stranu.
  2. V mixéri vyšľaháme šľahačku do tuha.
  3. V druhej mise si zmiešame salko s rozmixovanými jahodami a pomaly pridávame šľahačku.
  4. Hotovú zmes naleme do zmrzlinovača a necháme spracovávať.
  5. Potom dáme zamraziť, ale zmes je už po vymiešaní v zmrzlinovači fantastická, tak pozor aby ste ju nezjedli hneď :)
Nech sa vám vaše sladké potešenie vydarí a chutí fantasticky    
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty