Mám veľmi pekné spomienky na školskú jedáleň. Varili tam skvelé jedlá - až na mliekovú polievku - brrr. A jeden z mojich favoritov bol ryžový nákyp poliaty sirupom. Nikdy som už potom takýto nákyp nejedla. Jedla som ich veľa a výborné, ale ten z jedálne bol a asi aj bude neprekonatelný. Nedávno som v jednom časopise (F.O.O.D) narazila na recepty pomenované podľa veľkých postáv z histórie. A ryžový nákyp tam niesol meno Radecký. Josef Václav Radecký - po ňom je mimo iné pomenovaná aj skladba "Radeckého pochod"(Radetzky-Marsch) od Johanna Straussa. A skladba je to nádherná. Myslím si, že aj dobrota menom Radeckého ryžový nákyp može byť skvelá. Či už je s ním historicky naozaj spojená, alebo nie. Ono väčšinou takéto veci vznikali tak, že jedlo dovtedy bežné sa malinko vylepšilo, pridalo sa niečo "extra" a pomenovalo sa na počesť danej osoby, príležitosti a miesta, kde ho podávali kuchári na dvoroch významných ľudí, panovníkov, šľachticov - sviečková Stroganov, roštenka Esterházyho.. Podobné je to napr. aj s holandskou omáčkou, ktorá vznikla podľa tradície ako z núdze cnosť, počas napoleonských vojen. Kuchár nemal po ruke už nič len maslo a vajcia, a tak stvoril túto dobrotu. Keď pečiem deťom u nás doma ryžový nákyp, taký ten obyčajný, nepridávam naň lekvár a sneh z bielkov. Ale inak ho pečiem tak isto. Deti si ho polievajú sirupom, pridajú si lekvár, alebo ho jedia len tak ...
Mám veľmi pekné spomienky na školskú jedáleň. Varili tam skvelé jedlá - až na mliekovú polievku - brrr. A jeden z mojich favoritov bol ryžový nákyp poliaty sirupom. Nikdy som už potom takýto nákyp nejedla. Jedla som ich veľa a výborné, ale ten z jedálne bol a asi aj bude neprekonatelný. Nedávno som v jednom časopise (F.O.O.D) narazila na recepty pomenované podľa veľkých postáv z histórie. A ryžový nákyp tam niesol meno Radecký. Josef Václav Radecký - po ňom je mimo iné pomenovaná aj skladba "Radeckého pochod"(Radetzky-Marsch) od Johanna Straussa. A skladba je to nádherná. Myslím si, že aj dobrota menom Radeckého ryžový nákyp može byť skvelá. Či už je s ním historicky naozaj spojená, alebo nie. Ono väčšinou takéto veci vznikali tak, že jedlo dovtedy bežné sa malinko vylepšilo, pridalo sa niečo "extra" a pomenovalo sa na počesť danej osoby, príležitosti a miesta, kde ho podávali kuchári na dvoroch významných ľudí, panovníkov, šľachticov - sviečková Stroganov, roštenka Esterházyho.. Podobné je to napr. aj s holandskou omáčkou, ktorá vznikla podľa tradície ako z núdze cnosť, počas napoleonských vojen. Kuchár nemal po ruke už nič len maslo a vajcia, a tak stvoril túto dobrotu. Keď pečiem deťom u nás doma ryžový nákyp, taký ten obyčajný, nepridávam naň lekvár a sneh z bielkov. Ale inak ho pečiem tak isto. Deti si ho polievajú sirupom, pridajú si lekvár, alebo ho jedia len tak ...
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste