10 skvelých receptov na grilovačku
Vôňa grilovaného mäsa alebo zeleniny je cítiť všade naokolo. Počas teplých letných večerov sa stetávame pri grile s rodinou alebo priateľmi. Hostiteľovi dá občas zabrať príprava chutného jedla. Chcete sa vyhnúť podobnej situácii a byť vždy pripravený? Inšpirujte sa týmto skvelými receptami na grilovačku, ktorá bude vždy skvele zvládnutá. Veríme, že si každý príde na svoje :)
1. Hovädzí steak so špenátom
Na dobrý steak treba len dve veci, kvalitné, dobre odležané mäso a správnu dĺžku prípravy.
Ingrediencie
- hovädzia roštenka
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- rastlinný olej
Suroviny na špenátové mňam
- čerstvé, alebo mrazené špenátové lístky
- hnedé šampiňóny
- šalotka
- cesnak
- čerstvý zázvor
- olivový olej
- maslo
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- zmes semienok a orieškov
- smotana na varenie
Postup nájdete tu: Hovädzí steak so špenátom
2. Kurací špíz
S medom, chilli, talianskymi bylinkami a slaninou je to kombinácia na nezaplatenie.
Ingrediencie
- kuracie mäso
- údená prerastená slanina
- talianské bylinky
- med
- citrónová šťava
- chilli
- olivový olej
- tandoori masala
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- čerstvé šampiňóny
Postup nájdete tu: Kurací špíz
3. Mezze mezza mazzah
Mezze, sú bohaté zeleninové, mäsové, studené, teplé a iné predjedlá, podávané v arabských krajinách. Podobá sa to na špíz, no zloženie je iné. V tomto prípade je to vykostené kuracie stehno a pečeň.
Ingrediencie
- kuracie vykostené stehná
- kuracia pečeň
- sušený tymián
- mletý koriander
- mletý ďumbier
- cesnak
- škorica
- olivový olej
- soľ
Postup nájdete tu: Mezze mezza mazzah
4. Grilovaná ryba
Výborná grilovaná ryba so šalátom z grilovaného baklažánu a pečenej papriky môže byť ľahká grilovaná alternatíva ak máte chuť na ľahšie grilované jedlo.
Ingrediencie
- rybie filety
- baklažán
- paprika - (pečená)
- pór
- cesnak
- olivový olej
- citrónová šťava
- čierne mleté korenie
- morská soľ
Postup nájdete tu: Grilovaná ryba
5. Grilovaný hermelín so zeleninovým šalátom
Grilovaný hermelín je v súčasnosti veľmi obľúbený. Stačí ho potrieť olejom, okoreniť a zabaliť do alobalu. Ideálna príloha je šalát so cherry paradajkami.
Ingrediencie
- hermelín - 1 ks
- čierne korenie
- soľ
- olivový olej - 1 PL
- šalát poľníček
- cherry paradajky
- mini mozzarela
Postup nájdete tu: Grilovaný hermelín so zeleninovým šalátom
6. Grilovaný camembert s orechami a medom
Namiesto hermelínu môžete pripraviť grilovaný camembert, ktorý v kombinácii s medom, chilli a orechami vytvára exkluzívnu chuť.
Ingrediencie
- syr camembert
- vlašské orechy
- med
- chilli
- bageta
- cesnak
- olivový olej
Postup nájdete tu: Grilovaný camembert s orechami a medom
7. Grilovaná špargľa s mozarellou a pancettou
Jednoduché a výborné. K tomuto receptu ani nie je čo viac dodať iba to, že doporučujeme vyskúšať.
Ingrediencie
- zelená špargľa - (na 1 osobu 3 ks)
- pancetta - (alebo iná šunka či prerastaná slanina podobného typu)
- mozarella
- maslo - plátok (cca 0,5 cm)
- soľ
- olej - (na potretie zapekacej misy)
Postup nájdete tu: Grilovaná špargľa s mozarellou a pancettou
8. Grilované plnené šampiňóny
Šampiňóny plnené nátierkou zo stonkového zeleru, mozzarellou, cherry paradajkou, lístkom čerstvej bazalky a prekvapnuté olivovým olejom.
Ingrediencie
- šampiňóny - väčšie
- zeler stonkový
- mrkva
- dijonská horčica - 1 KL
- tatarská omáčka - 1 PL
- pochúťková kyslá smotana - 1 PL
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- mozzarella
- cherry paradajky
- bazalka - čerstvá
- olivový olej
Postup nájdete tu: Grilované plnené šampiňóny
9. Grilovaná cuketa
Grilovaná cuketa je jedna z najlepších príloh nie len k mäsu ale aj rybe či syru. Ak ste ju ešte neskúšali, prichádzate o veľa :)
Ingrediencie
- cuketa
- tekvicový olej
- cottage cheese
- čerstvý kôpor
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup nájdete tu: Grilovaná cuketa
10. Medové krídielka s červeným šalátom
Krídielká:
- kuracie krádla - 8 ks
- soľ
Marináda:
- olej - 0,5 dcl
- voda - 0,5 dcl
- med - 1 PL
- pikantné korenie - 1 ČL (aké máte doma, ja som dala grilovacie s bylinkami a trochu mexického)
- soľ - 1/2 ČL
- Červený šalát:
- červená kapusta - (malá) 1 hlávka)
- karotka - 2 ks
- šalotka - 1 ks
Zálievka na šalát:
- biely jogurt - 2 PL
- olivový olej - 2 PL
- voda - 2 PL
- tekvicový olej - 1 PL
- dijonska horčica - 1 ČL
- citrónová šťava - z 1/2 citróna
- korenie na šalát
- soľ
- sušený kôpor
Tajný tip ako si poradiť ak nemáte po ruke gril nájdete tu:
Ako si vyrobiť gril z kvetináča