NajRecept.sk Torty Fotorecept| Jahodový koláč s ovsenou posýpkou
Fotorecept| Jahodový koláč s ovsenou posýpkou
Fotorecept| Jahodový koláč s ovsenou posýpkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

To najlepšie zo záhradky v tomto období, sú zaručene jahody. Voňavé, nepravidelné, niekedy malé inokedy krásne veľké. Ale hlavne sú od nás, domáce (teda z okolitých fariem a záhrad). Najlepšie sú určite čerstvé, tak ako nám ich dávala stará mama. Posypané práškovým cukrom. A potom som mala najradšej tú šťavičku čo ostala na dne misky. A tá voňa. Ak chcete piecť jahodový koláč a chcete ho mať rýchlo, najlepšie sú tie francúzske tzv. Galette. Je to obyčajné krehké cesto, ktoré ak sa správne pripravý, vytvára po upečení typickú štruktúru - a tak trocha pripomína lístkové cesto. V tom je tiež veľa masla a pekne "lístkuje". A toto je podobné. Tiež nemá v sebe cukor teda až na jednu lyžicu. Jediné na čo si treba pri príprave dať pozor je, aby všetky ingrediencie, podložka, aj vaše ruky boli studené pri zpracovaní cesta. Je možné ho pripraviť aj vo foodprocesore, ale aj tam platí, že suroviny musia byť studené a pracuje sa rýchlo a cesto sa len zpojí. Nemiesy na hladko.

Martina Schmidtova    ·   31.5.2015

Fotorecept| Jahodový koláč s ovsenou posýpkou

To najlepšie zo záhradky v tomto období, sú zaručene jahody. Voňavé, nepravidelné, niekedy malé inokedy krásne veľké. Ale hlavne sú od nás, domáce (teda z okolitých fariem a záhrad). Najlepšie sú určite čerstvé, tak ako nám ich dávala stará mama. Posypané práškovým cukrom. A potom som mala najradšej tú šťavičku čo ostala na dne misky. A tá voňa. Ak chcete piecť jahodový koláč a chcete ho mať rýchlo, najlepšie sú tie francúzske tzv. Galette. Je to obyčajné krehké cesto, ktoré ak sa správne pripravý, vytvára po upečení typickú štruktúru - a tak trocha pripomína lístkové cesto. V tom je tiež veľa masla a pekne "lístkuje". A toto je podobné. Tiež nemá v sebe cukor teda až na jednu lyžicu. Jediné na čo si treba pri príprave dať pozor je, aby všetky ingrediencie, podložka, aj vaše ruky boli studené pri zpracovaní cesta. Je možné ho pripraviť aj vo foodprocesore, ale aj tam platí, že suroviny musia byť studené a pracuje sa rýchlo a cesto sa len zpojí. Nemiesy na hladko.

Suroviny

Korpus (2 dávky):

3150 g
hladká múka
1 PL
cukor
1 ČL
soľ
1 PL
voda
225 g (studené)
maslo

Posýpka (drobenka):

50 g
maslo
100 g (ovsené vločky pomleté - kúpite v bio obchodoch, DM drogérii a pod.)
ovsená múka
100 g
hnedý cukor
2 PL
ovsené vločky
5 PL
hladká múka

Ďalej:

jahody
(na posypanie jahôd)
hnedý sukor
Postup receptu
Vytlačiť
Korpus
  1. Do stredu pracovnej plochy si nasypte múku, do nej dajte studené maslo a začnite zapracovávať. Možete si vypomocť nožíkom, teplé ruky spôsobia, že maslo začne príliš mäkknúť, a to by nemalo.
  2. Pridajte studenú vodu.
  3. Keď je cesto dobre spojené, kúsky masla by mali byť ešte vidieť, ale cesto drží pokope. Zabaľte ho do fólie a dajte na min. 2 hod. do chladničky.
  4. Potom ho rozdeľte na dve časti, ak budete piecť len z jednej, dajte druhú späť do chladu alebo zamrazte. Budete tak mať po ruke hotové cesto na horšie časy :)
  5. Predhrejte si rúru na 180°C.
  6. Drobenku si pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencii.
  7. Formu na pečenie vyložte papierom.
  8. Na dno formy dajte vyvaľkaný plát cesta.
  9. Naň možete posypať 1/3 z drobenky.
  10. Jahody si nakrájajte a očistite, posypte dvoma lyžicami hnedého cukru
  11. Navrch dáte nakrájané jahody a posypete zbytkom drobenky.
  12. Okraje cesta prehnite cez náplň. Nebojte sa ak to nebude vypadať nejak umelecky krásne, alebo sa to potrhá alebo to bude krivé. Rustikálny vzhľad teraz letí :)
  13. Prehnuté okraje potrite vajíčkom.Pečte vo vyhriatej rúre asi 45 min.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár