Pamätáte si tie časy, kedy ste v obchode kúpili paštétu a tá voňala a chutila po mäse? Ja áno. Preto ma v posledné roky mrzí, že mäso postupne nahrádzajú rôzne alternatívy, pričom chuť tejto paštéty je niekde úplne inde. Nachádzajú sa v nich rôzne konzervanty a ďalšie iné prísady. Niektoré paštéty dokonca majú obsah mäsovej zložky < 30 %, čo je naozaj mizivá časť! Aby som však nemala len negatívne naladenie, taká Májka má obsah bravčových surovín 76 % hmotnosti. Takže ak je pre niekoho pohodlnejšie paštétu kúpiť v obchode, toto je celkom vhodné riešenie. Pred dvoma rokmi však Tomáš Babic rozbehol pod menom Čongrády výrobňu poctivých paštét podľa receptúry jeho deda. Už len obal hovorí za seba, chuťovo sú taktiež výborné. História paštét však siaha ďaleko do minulosti. Paštéta patrila medzi kráľovské pokrmy. Paštéta nie však len tá z konzervy ako ju poznáme z obchodov. Dodnes sa pripravuje na dedinách ako súčasť zabíjačiek, kde do nich zapracovávajú mäso nepoužívané počas roka. Paštéta je tepelne spracovaný mäsový výrobok, ktorého výsledná forma je rozotierateľná pasta. I keď sa to na prvý pohľad nezdá, namiešať jednotlivé suroviny do dokonalosti je akýmsi druhom alchýmie. Zmes paštéty pritom môže byť rôznorodá - môžete primiešať kúsky slaniny, šunky, orechov, prípadne zeleniny. Na dochutenie sa používajú rôzne druhy korenín alebo pre zjemnenie chuti smotana. Paštéta sa pripravuje bravčového mäsa alebo pečienok. Vyskytujú sa tiež druhy, kde je použité kuracie mäso, konkrétne kuracie pečienky. Pre dotvorenie efektu sa zapekacia ohňovzdorná miska vykladá plátkami slaniny, údeného mäsa alebo šunkou. Servírovanie paštét je v chladenom stave vo formách, alebo osobitne na malom tanieriku, z ktorého si paštétu natierate priamo na čerstvé pečivo. Samotná príprava paštéty vám nezaberie veľa času, aspoň pri tých jednoduchších druhoch. Túto paštétu máte pripravenú za približne 1 hodinu. Samotná príprava zmesi tvorí približne 20 minút a zvyšok času je pečenie. Pre mňa bola táto pečeňová premiérou. Už som po paštétach pokukovala dlšie, tak bolo na čase realizovať sa. Keď pritom máte doma mužské pokolenie, predsa len nemôžete stále vypekať koláče (ktoré mimochodom pečiem veľmi rada, no niekedy sa obávam či ich bude mať kto konzumovať).
Pamätáte si tie časy, kedy ste v obchode kúpili paštétu a tá voňala a chutila po mäse? Ja áno. Preto ma v posledné roky mrzí, že mäso postupne nahrádzajú rôzne alternatívy, pričom chuť tejto paštéty je niekde úplne inde. Nachádzajú sa v nich rôzne konzervanty a ďalšie iné prísady. Niektoré paštéty dokonca majú obsah mäsovej zložky < 30 %, čo je naozaj mizivá časť! Aby som však nemala len negatívne naladenie, taká Májka má obsah bravčových surovín 76 % hmotnosti. Takže ak je pre niekoho pohodlnejšie paštétu kúpiť v obchode, toto je celkom vhodné riešenie. Pred dvoma rokmi však Tomáš Babic rozbehol pod menom Čongrády výrobňu poctivých paštét podľa receptúry jeho deda. Už len obal hovorí za seba, chuťovo sú taktiež výborné. História paštét však siaha ďaleko do minulosti. Paštéta patrila medzi kráľovské pokrmy. Paštéta nie však len tá z konzervy ako ju poznáme z obchodov. Dodnes sa pripravuje na dedinách ako súčasť zabíjačiek, kde do nich zapracovávajú mäso nepoužívané počas roka. Paštéta je tepelne spracovaný mäsový výrobok, ktorého výsledná forma je rozotierateľná pasta. I keď sa to na prvý pohľad nezdá, namiešať jednotlivé suroviny do dokonalosti je akýmsi druhom alchýmie. Zmes paštéty pritom môže byť rôznorodá - môžete primiešať kúsky slaniny, šunky, orechov, prípadne zeleniny. Na dochutenie sa používajú rôzne druhy korenín alebo pre zjemnenie chuti smotana. Paštéta sa pripravuje bravčového mäsa alebo pečienok. Vyskytujú sa tiež druhy, kde je použité kuracie mäso, konkrétne kuracie pečienky. Pre dotvorenie efektu sa zapekacia ohňovzdorná miska vykladá plátkami slaniny, údeného mäsa alebo šunkou. Servírovanie paštét je v chladenom stave vo formách, alebo osobitne na malom tanieriku, z ktorého si paštétu natierate priamo na čerstvé pečivo. Samotná príprava paštéty vám nezaberie veľa času, aspoň pri tých jednoduchších druhoch. Túto paštétu máte pripravenú za približne 1 hodinu. Samotná príprava zmesi tvorí približne 20 minút a zvyšok času je pečenie. Pre mňa bola táto pečeňová premiérou. Už som po paštétach pokukovala dlšie, tak bolo na čase realizovať sa. Keď pritom máte doma mužské pokolenie, predsa len nemôžete stále vypekať koláče (ktoré mimochodom pečiem veľmi rada, no niekedy sa obávam či ich bude mať kto konzumovať).
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste