1. krok
Kvety a stonky premyjem a zalejem vychladnutou vodou, macerujem zaťažené plytkým tanierom v uzavretej nádobe 24 hodín.
2. krok
Cukor rozpustím vo vode, pridám citróny - dôkladne umyté, postrúhaná kôra, zvyšok pokrájaný na kúsky. Vychladené primiešam ku kvetom a nechám macerovať do ďalšieho dňa.
3. krok
Po 30 hodinách kvety, citróny zozbieram a vyžmýkam do výluhu. Ten precedím cez sitko s plátienkom, pomaly privediem do varu, vypínam. Plním čisté fľaše, ktoré po chvíli, keď bublinky vybehnú navrch uzatvorím. Prípadnú penu odstránim.
Skladujeme na chladnom mieste, otvorené spotrebujeme do 3 týždňov.
Získam cca 1,5 l sirupu. Chutí senzačne, osobne nie som sirupová, milujem čistú vodu. Takémuto sezónnemu domácemu sirupu však ťažko odolať.