Nad parou si rozpustíme čokoládu, pridáme orechy, mlieko a cukor. Miešame kým sa cukor roztopí a suroviny sa spoja.
Nakoniec pridáme maslo, odstavíme z ohňa, a necháme ho úplne roztopiť.
Jablká umyjeme, odkrojíme vrch a vydlabeme im jadrovník. Naplníme ich po okraj plnkou a uzavrieme ich čiapočkou.
Koláč:
V miske si vyšľaháme spolu cukor, olej, šťavu a vanilkový i škoricový cukor.
Po jednom pridávame vajcia.
Nakoniec primiešame po častiach múku s kypriacim práškom.
Potrebujete hlbšiu formu, môže byť štvorcová aj okrúhla, môžete použiť aj viacej menších foriem.
Formu si vystelieme papierom na pečenie alebo použijeme tuk a múku.
Na dno naukladáme jablká tak aby sa nedotýkali seba ani stien, okolo nalejeme cesto.
Plechom ešte pár krát buchneme o stôl aby sa cesto rovnomerne rozlialo.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 60 minút.
Koláč je upečený keď vytiahneme špáradko čisté. Pred krájaním ho necháme vychladnúť.