NajRecept.sk Zdravé recepty Bezlepkové bagetky
Bezlepkové bagetky
Recept Bezlepkové bagetky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Zuzka

Som nadšená! Podarilo sa mi upiecť bezlepkové pečivo bez použitia kúpnej zmesi. Pátrala som na zahraničných stránkach a našla som recept na tieto bezlepkové vegan bagetky na svojej obľúbenej stránke Artisan Bread in Five Minutes a Day. Tejto dvojici mimochodom nedávno vyšla kniha o bezlepkovom pečení a po tomto úspechu silno uvažujem, že si ju zadovážim. Recept som však iba tak neprevzala, ale musela som sa potrápiť so znížením dávky na štvrtinu (lebo z uvedenej dávky v pôvodnom recepte upečiete až dve kilá pečiva) čo je pri hrnčekovom meraní dosť komplikované a následne som to presne vážila, aby to bolo úplne presne. A skutočne sa vyplatilo! Z uvedenej dávky (spolu necelých 400 g cesta) vyrobíte tri menšie bagetky. Suroviny však môžete zdvojnásobiť, hoci je lepšie upiecť si menšie množstvo pretože bezlepkové pečivo má kratšiu trvanlivosť. Z rovnakého cesta môžete vytvarovať aj jeden bochník či menšie rohlíčky, žemličky. Cesto má inú konzistenciu ako klasické kysnuté cesto, a preto ho tvarujeme v rukách a utľapkávaním na plechu. Bagetky sú po upečení na povrchu chrumkavé a vo vnútri hutné no mäkké.

Zuzka    ·   19.4.2015

Bezlepkové bagetky

Som nadšená! Podarilo sa mi upiecť bezlepkové pečivo bez použitia kúpnej zmesi. Pátrala som na zahraničných stránkach a našla som recept na tieto bezlepkové vegan bagetky na svojej obľúbenej stránke Artisan Bread in Five Minutes a Day. Tejto dvojici mimochodom nedávno vyšla kniha o bezlepkovom pečení a po tomto úspechu silno uvažujem, že si ju zadovážim. Recept som však iba tak neprevzala, ale musela som sa potrápiť so znížením dávky na štvrtinu (lebo z uvedenej dávky v pôvodnom recepte upečiete až dve kilá pečiva) čo je pri hrnčekovom meraní dosť komplikované a následne som to presne vážila, aby to bolo úplne presne. A skutočne sa vyplatilo! Z uvedenej dávky (spolu necelých 400 g cesta) vyrobíte tri menšie bagetky. Suroviny však môžete zdvojnásobiť, hoci je lepšie upiecť si menšie množstvo pretože bezlepkové pečivo má kratšiu trvanlivosť. Z rovnakého cesta môžete vytvarovať aj jeden bochník či menšie rohlíčky, žemličky. Cesto má inú konzistenciu ako klasické kysnuté cesto, a preto ho tvarujeme v rukách a utľapkávaním na plechu. Bagetky sú po upečení na povrchu chrumkavé a vo vnútri hutné no mäkké.

Suroviny
88 g
celozrnná ryžová múka
48 g
amaranthová múka
107 g
kukuričný škrob
1 ČL
sušené droždie
1 ČL
soľ
1 ČL
psyllium
1 ČL
trstinový cukor
2 PL
olivový olej
161 g
voda
1 PL
mletý ľan
2 a 1/2 PL
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Mletý ľan zmiešame s 2 a 1/2 PL vody a necháme stáť asi 5 minút.
  2. Následne k ľanu pridáme všetky ostatné suroviny a vareškou vypracujeme cesto.
  3. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny.
  4. Po nakysnutí vytvarujeme v rukách požadovaný tvar a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Prakryjeme fóliou potretou olivovým olejom a necháme kysnúť ďalších 40 minút.
  6. Potom posypeme ľubovoľnými semienkami, urobíme zárezy a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 240 stupňov (rúru vyhrejeme spolu s plechom na spodku, na ktorý po vložení bagetiek vylejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme) cca 30-45 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár